Τα ζόμπι επιστρέφουν, κύριε Μητσοτάκη

Permalink

Μία από τις απολαυστικές ταινίες του Τζιμ Τζάρμους, έχει τίτλο «Οι νεκροί δεν πεθαίνουν». Σε μία επαρχιακή πόλη των ΗΠΑ τα ζόμπι επιστρέφουν:  οι νεκροί της πόλης βγαίνουν τα βράδια από τους τάφους, αρχίζουν να κυνηγάνε τους ζωντανούς και να τους τρώνε τα σωθικά.

Η κωμωδία γυρίστηκε πριν την πανδημία αλλά η υπόθεση της είναι σήμερα ιδιαίτερα επίκαιρη. Η επιστροφή των ζόμπι οφείλεται στην εκδίκηση της φύσης, καθώς η κλιματική αλλαγή έχει φέρει τα πάνω κάτω στον πλανήτη. Η εμφάνιση του κοροναϊού,  οφείλεται, κατά πάσα πιθανότητα, στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος από τον άνθρωπο.

Θυμήθηκα την ταινία με αφορμή την απάντηση του πρωθυπουργού στην προχθεσινή συνέντευξη του με τον Ν. Χατζηνικολάου, όταν ρωτήθηκε για το 2021, «την πολύ χειρότερη χρονιά της πανδημίας στην Ελλάδα» και τους 16.000 νεκρούς. «Κρατήσαμε την οικονομία ανοιχτή», αποκρίθηκε ο κ. Μητσοτάκης. «Δεν κάναμε lockdown. Σώσαμε τον τουρισμό. Και είχαμε και μία ανάπτυξη εξαιρετικά υψηλή, η οποία θα ξεπεράσει σίγουρα το 7%».

Έχει επαρκώς τεκμηριωθεί ότι από τους 16.000 νεκρούς του 2021,  αλλά και του 2020 όταν κατέρρευσε το ΕΣΥ στη Βόρεια Ελλάδα, χιλιάδες θα είχαν σωθεί. Αν η κυβέρνηση δεν είχε υποτιμήσει με εγκληματικό τρόπο τη θωράκιση του ΕΣΥ και αν οι ΜΕΘ που πουλάει στην τηλεόραση δεν είναι φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Μόλις προχθές έγινε γνωστό ότι οι ΜΕΘ που εγκαινίασε ο κ. Μητσοτάκης 9 μήνες πριν δεν έχουν ακόμη λειτουργήσει.

Διαβάστε επίσης: Καπραβέλος: Δεν έχει στελεχωθεί ακόμη η ΜΕΘ που εγκαινίασε πριν 9 μήνες ο πρωθυπουργός

Σε ένα φιλμ- ιλαροτραγωδία αλά Τζάρμους, εμπνευσμένο από αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα, οι αδικοχαμένοι άνθρωποι επιστρέφουν σαν ζόμπι και επιτίθενται στην Αθήνα κάθε βράδυ. Στην αρχή κατασπαράσσουν τουρίστες, για να εκδικηθούν πού η κυβέρνηση έσωσε τον τουρισμό, αλλά όχι τους ίδιους. Όπως οι επιθέσεις είναι στην αρχή περιορισμένες, τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ λογοκρίνουν την είδηση και η κυβέρνηση τα ανταμείβει με ένα καινούργιο διαφημιστικό πακέτο.

Αλλά οι επιθέσεις συνεχίζονται. Ενας σταθμός τύπου Σκάι αναλαμβάνει να «καθαρίσει» το θέμα. Γνωστοί «δημοσιογράφοι» του σταθμού (σίγουρα σας έρχονται στο μυαλό περισσότερα από ένα πρόσωπα) αποδίδουν τα περιστατικά στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες. Ετσι αποφασίζεται να αγοραστεί μια φρεγάτα παραπάνω, απόφαση που δυστυχώς δεν αποθαρρύνει τα ζόμπι τα οποία πολλαπλασιάζουν τις επιθέσεις.

Επόμενος στόχος τους είναι η στατιστική υπηρεσία, που είχε εκτιμήσει ότι η «ανάπτυξη θα ξεπεράσει το 7%» όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη, καθώς και το υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα. Πανικός στην πόλη.

Τα πράγματα μοιάζουν να ηρεμούν με παρέμβαση του Αρχιεπίσκοπου και πάσης Ελλάδος, που κάνει λιτανεία στη Μητρόπολη. Οι επιθέσεις λιγοστεύουν, γεγονός που αποδίδεται στο θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων. Η πρόεδρος της Δημοκρατίας προχωρεί σε ένα άκομη διάγγελμα με το εικόνισμα της Παναγίας στο background.

Ξαφνικά όμως, τα ζόμπι αρχίζουν μεμονωμένες επιθέσεις στα κυβερνητικά στελέχη που είχαν υποβαθμίσει την σημασία των ΜΕΘ. Την πρώτη νύχτα εναντίον του κ. Πέτσα που είχε δηλώσει ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για περισσότερες ΜΕΘ είναι σπατάλη. Και τις επόμενες την πληρώνει ο κ. Γεραπετρίτης («αν είχαμε περισσότερες ΜΕΘ θα είχαμε και περισσότερους νεκρούς») ο κ. Σκέρτσος («δεν υπάρχει λόγος να δημιουργήσουμε ένα πολυτελές σύστημα υγείας, θα εκλείψει ο λόγος να έχουμε πολλές ΜΕΘ»), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Οικονόμου(«δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία που να δείχνουν διαφορετική κατάληξη των ασθενών), ο κ. Βορίδης (στο υπουργείο Υγείας «δεν βλέπουν διαφοροποίηση για τους εντός και εκτός ΜΕΘ).

Μέσα στο χάος, κι ενώ τουρίστες και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος το σκάνε από την πρωτεύουσα, τα ζόμπι τρώνε τον έμπορο όπλων που είχε κάνει λόμπινγκ για την επιπλέον φρεγάδα, τον Αρχιεπίσκοπο (τον καθαρίζει το ζόμπι ενός ανεμβολίαστου αντιπάλου του για την ηγεσία της Εκκλησίας), τους δημοσιογράφους- προπαγανδιστές. Ο κλοιός σφίγγει γύρω από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου βρίσκεται πολιορκημένος ο πρωθυπουργός.

Στο φινάλε της ταινίας, ο κ. Μητσοτάκης βγαίνει για να μιλήσει στα ζόμπι: «Εγώ δεν έχω την παραμικρή ευθύνη. Ακολουθώ ότι μου λέει ο Σωτήρης και οι επιστήμονες».

 

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr


(Visited 10 times, 1 visits today)

Read more:
Screen Shot 2017-11-04 at 16.17.36
Κούλογλου για σενάρια εκλογών: Ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται

Από την Κρήτη, όπου βρίσκεται, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στην Κρήτη TV και τον δημοσιογράφο, Γιώργο Σαχίνη, σχολίασε για...

Close