Προπαγάνδα: Όταν τα λες στη νύφη (ΣΥΡΙΖΑ) για να τα ακούσει και η πεθερά (ΝΔ)

Permalink

Η νέα προπαγανδιστική εκστρατεία έχει κεντρικό σλόγκαν: «το ΠΑΣΟΚ διεμβολίζει τον ΣΥΡΙΖΑ». Αυτός ήταν ο τίτλος των χθεσινών «Νέων», με αφορμή μια δημοσκόπηση της εταιρείας GPO στην Κρήτη για την πρόθεση ψήφου.

Την έρευνα είχε παραγγείλει η εφημερίδα «Παραπολιτικά», που από την προηγούμενη εβδομάδα λανσάρισε την καμπάνια με ένα ακόμη πιο επιθετικό σύνθημα: «Πανωλεθρία ΣΥΡΙΖΑ, λόγω ΠΑΣΟΚ». Με μια μικρούτσικη διαφορά: τα αποτελέσματα της ίδιας της δημοσκόπησης, δεν συμβαδίζουν με τους τίτλους.

Όπως προκύπτει και από τον παρακάτω πίνακα, στην πρόθεση ψήφου το ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται πράγματι να κερδίζει πόντους, τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από την ΝΔ. Αλλά η ανάλυση του άμοιρου-διαστρεβλωμένου διευθυντή Ερευνών της GPO Αντώνη Παπαργύρη, η οποία σχολιάζει τον πίνακα με την πρόθεση ψήφου, δεν μπορεί να είναι πιο ξεκάθαρη:

«Προχωρώντας στην ανάλυση των δεδομένων για το σύνολο της Περιφέρειας Κρήτης παρατηρούμε ότι όντως το 12% όσων είχαν επιλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ,  τη δεδομένη χρονική στιγμή προτίθεται να ψηφίσει ΚΙΝΑΛ στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Ταυτόχρονα όμως παρατηρούμε και μια μετακίνηση της τάξης του 9,7% ψηφοφόρων της ΝΔ προς το ΠΑΣΟΚ».

Στην ιστορία της ελληνικής και ίσως της παγκόσμιας δημοσιογραφίας, σπάνια παρουσιάζονται  φαινόμενα τόσο προχωρημένου αλληθωρισμού.  Aν όμως οι ανάγκες της προπαγάνδας είναι η μία αιτία της ασθένειας, η άλλη είναι ότι οι γίγαντες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας  δεν θέλουν ή κωλύονται να γράψουν την αλήθεια που έχει ζορίσει πολύ το Μέγαρο Μαξίμου:

μετά τις πρώτες θριαμβολογίες για την εκλογή του Ανδρουλάκη και το στρίμωγμα στον ΣΥΡΙΖΑ, όλες οι έρευνες δείχνουν ότι το κρίσιμο ποσοστά που -δείχνει στις δημοσκοπήσεις- να αφαιρεί το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ, καταστρέφει τις ελπίδες αυτοδυναμίας της. Οχι μόνο στις πρώτες εκλογές με την απλή αναλογική, αλλά και με την ενισχυμένη και το bonus των 30 εδρών στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

Ακόμη και αν η ΝΔ έρθει πρώτο κόμμα και στις επαναληπτικές εκλογές εκβιάσει πολιτικά και πολώσει τόσο τα πράγματα ώστε να περάσει το 37-38 %, άραγε θα μπορέσει να βγάλει δεύτερη τετραετία με 151 βουλευτές; Μήπως να ερωτηθεί για αυτό ο κ. Σαμαράς, τι έγινε όταν ο πατήρ Μητσοτάκης πήγε το 1990-93  να κυβερνήσει με 151 έδρες;

Οι δημοσκοπήσεις είναι φωτογραφίες της στιγμής, κάτι σαν τις παλιές polaroid που ξεθωριάζουν γρήγορα. Δεν μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις για φωτογραφικό άλμπουμ. Δεν υπάρχει, σε κάθε περίπτωση, αμφιβολία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει επιτέλους να ανασκουμπωθεί και ο πρόεδρος του να βελτιώσει επειγόντως το προφίλ του.

Αλλά για τη ΝΔ τα πράγματα είναι δυσκολότερα. Γιατί καλείται να κυβερνήσει και επομένως να φθαρεί περισσότερο από την αντιπολίτευση. Στην ίδια ανάλυση του, ο διευθυντής Ερευνών της GPO, το σημειώνει όσο πιο ξεκάθαρα μπορεί:

«Η συναισθηματική εμπλοκή μεταξύ ψηφοφόρων και κομμάτων έχει διαρραγεί προ πολλού και οι πολιτικοί φορείς πρέπει να πείθουν τους πολίτες καθημερινά. Τα κορυφαία ζητήματα της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, οι πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία, η συνεχιζόμενη ελληνοτουρκική ένταση και τα θέματα της ασφάλειας συγκροτούν μια περίπλοκη ατζέντα που χρήζει άμεσης και στιβαρής πολιτικής διαχείρισης από τους σχηματισμούς που διεκδικούν την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού.

Με αυτόν τον τρόπο διαμορφώνεται το νέο πεδίο του πολιτικού ανταγωνισμού και σε αυτά τα πλαίσια θα αποδειχθεί αν οι καταγεγραμμένες μετατοπίσεις θα έχουν βάθος ή θα είναι πυροτέχνημα».


(Visited 10 times, 1 visits today)

Read more:
erdogan
Οι σκλάβοι του Σουλτάνου Ερντογάν

Το βίντεο προκαλεί σοκ, αλλά είναι αποκαλυπτικό για τις αιτίες της νίκης του Ερντογάν στις τουρκικές προεδρικές εκλογές. Ο Τούρκος...

Close