Η κακιστοκρατία ξαναχτυπά

Permalink

Είχε φανεί από τους πρώτους μήνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Τον Ιανουάριο του 2020, ακριβώς πριν από δύο χρόνια,  είχε κλείσει η Εθνική Οδός Αθηνών Λαμίας, ενώ οδηγοί και επιβάτες παρέμεναν για περισσότερες από πέντε ώρες εγκλωβισμένοι στο κρύο.

«Γαϊτανάκι ευθυνών για το χάος», περιέγραφα στη «Βίβλο του Μωυσή», το βιβλίο που κατέγραφε τις γκάφες και την κυβερνητική ανικανότητα τους πρώτους 18 μήνες. Διαβάστε πώς η ιστορία επαναλαμβάνεται:

«Το υπουργείο Μεταφορών ισχυρίζεται ότι την απόφαση για να κλείσει η εθνική οδός την έλαβε η Τροχαία, η τελευταία θεωρεί υπεύθυνη την εταιρεία Νέα Οδό αλλά και την Περιφέρεια Αττικής. Η Περιφέρεια υποστηρίζει πως είχε έτοιμες και αλατιέρες και γκρέιντερ, αλλά δεν είχε ενημερωθεί έγκαιρα από τη Νέα Οδό, που ρίχνει την ευθύνη στους μετεωρολόγους αλλά και στους οδηγούς, που δεν είχαν αλυσίδες. ..

..Ακολουθεί η συνηθισμένη διαρροή για «παρέμβαση Μητσοτάκη», ο οποίος φέρεται να ζήτησε από τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών (Κ. Αχ. Καραμανλή) και Προστασίας του Πολίτη (Μ. Χρυσοχοΐδη) να βρουν ποιοι ευθύνονται για την κατάσταση. Κανένα πόρισμα δεν έχει έκτοτε εκδοθεί».

Η ανικανότητα είχε λοιπόν φανεί από τότε. Αλλά καλύφθηκε από το αναγκαστικό κλείσιμο των συνόρων στον Έβρο, τον Φλεβάρη του 2020. Και επίσης από τον περιορισμένο αριθμό κρουσμάτων/θανάτων μιας χώρας,  που θέλει να συγκρίνεται με τη δυτική Ευρώπη στην πρώτη φάση της πανδημίας, αλλά με τις βαλκανικές χώρες όταν πρόκειται για τα ποσοστά εμβολιασμού.

Έτσι, με το προπέτασμα καπνού που δημιουργούσαν οι ομοβροντίες των ΜΜΕ, οπλισμένων με τα πολεμοφόδια της λίστας Πέτσα, φτάσαμε στην αποθέωση του πρωθυπουργού σαν ένα είδος δισυπόστατης μετενσάρκωσης, Μωυσή και Τσώρτσιλ. Με τη μικρή διαφορά μιας διαγγελματικής διάρροιας, καθώς μέσα σε δυόμιση χρόνια ο ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει περισσότερα διαγγέλματα από όσα ο περιβόητος Βρετανός πρωθυπουργός τα 5 χρόνια του Β Παγκοσμίου Πολέμου.  Αλλά τώρα εξαντλούνται και αυτά..

Με το πού κάθισε η σκόνη, είδαμε τη χώρα να διεκδικεί μακάβριες πανευρωπαϊκές πρωτιές στους θανάτους από covid, όχι μόνο αυτόν τον καιρό αλλά και το φθινόπωρο του 2020, όταν το δεύτερο κύμα δολοφόνησε τη Βόρεια Ελλάδα. Και χωρίς αμφιβολία, τα επίσημα αποκαλυπτήρια έγιναν το καλοκαίρι, όταν η έρημη η Εύβοια, η Βαρυμπόμπη και το Τατόι, έγιναν στάχτη με μηδέν μποφόρ.

Στο νέο φιάσκο που ζούμε τώρα, πάλι τίποτα δεν λειτούργησε σωστά. Σε μια επιχείρηση αντιμετώπισης ενός επικίνδυνου καιρικού φαινόμενου, μπορεί κάποιο γρανάζι της μηχανής να μπλοκάρει. Αλλά εδώ, ξανά, δεν λειτούργησε τίποτα. Ούτε η Πολιτική Προστασία, που υποτίθεται ότι είχε αναβαθμιστεί με τη μεταγραφή του πρώην Επίτροπου Στυλιανίδη.

Διαβάστε επίσης:Πολιτική Προστασία στο tvxs.gr: Ρωτήστε την αστυνομία και την Περιφέρεια Αττικής αν έκαναν σωστά τη δουλειά τους…

Ούτε η ΕΛΑΣ που έχει τη γενική ευθύνη για όλο το οδικό δίκτυο, δημόσιο και ιδιωτικοποιημένο. Ούτε η ομογάλακτη, γαλάζια Περιφέρεια. Ούτε ο Δήμος του ανιψιού και οι γειτονικοί. Ούτε φυσικά η Αττική Οδός, την οποία ο προπαγανδιστικός μιας κυβέρνησης -που κάνει συνεχείς υποκλίσεις στην ιδιωτική πρωτοβουλία και την «αγορά»- επιχειρεί τώρα να χρησιμοποιήσει ως αποδιοπομπαίο τράγο.

Τι θα γινόταν άραγε, αν μόνο η Αττική Οδός είχε κάνει τη δουλειά της και οι υπόλοιποι δημόσιοι δρόμοι της περιφέρειας, από την Κατεχάκη μέχρι τη Μαραθώνος, ήταν κλειστοί; «Θα κάνανε βόλτες τα αυτοκίνητα μεταξύ αεροδρομίου και Ελευσίνας», σχολίαζε ειρωνικά ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ταφύλης, σε μια εξαιρετικά κατατοπιστική συνέντευξη στον Νίκο Ξυδάκη (στο «Κόκκινο»).

Ακούστε τη συνέντευξη στοTVXS PODCAST: Κακοκαιρία – Ποιοι είναι οι υπεύθυνοι για το χάος στην Αττική

Όπως και τον Ιανουάριο του 2020, ακόμη και στη μετεωρολογική υπηρεσία επιχείρησαν να μεταθέσουν τις ευθύνες, για να πάρουν την αποστομωτική απάντηση των μετεωρολόγων: «Οι προγνώσεις της ΕΜΥ ήταν ακριβείς… όλοι είχαν εικόνα του τι θα επακολουθούσε».

Όπως άλλωστε θα έπρεπε να την είχε και ο πρωθυπουργός,  που πριν από κάθε μεγάλη καταστροφή κάνει μια επικοινωνιακή επίδειξη, αφέλειας και ανευθυνότητας: το καλοκαίρι πριν τις καταστροφικές πυρκαγιές έκανε σέλφι σε παραλία της Κρήτης, με τις θερμοκρασίες στα ύψη. Αυτή τη φορά, συναντούσε τους άστεγους στον Πειραιά, πριν η φιλολαϊκή  κυβέρνηση του αναθέσει σε έναν ντελιβερά τη ρύθμιση της κυκλοφορίας.

Διαβάστε επίσης:Η αστυνομία έβαλε ντελιβερά να ρυθμίζει την κυκλοφορία στη Λεωφόρο Μαραθώνος [Βίντεο]

Το ερώτημα, μετά από όλα αυτά, είναι που οφείλεται αυτό το συνεχές Φεστιβάλ Ανικανότητας και Καταστροφής, που δεν έχει παρατηρηθεί σε καμιά προηγούμενη κυβέρνηση, από τη χούντα που παρέδωσε τη μισή Κύπρο στην Τουρκία και μετά. Η απάντηση είναι στην «Κακιστοκρατεία»,  αυτό το ιδιότυπο σύστημα εξουσίας στο οποίο ιδιωτικά συμφέροντα,  με επικεφαλής έναν εκπρόσωπο τους, καταλαμβάνουν την κυβέρνηση μιας χώρας, με τη βοήθεια ΜΜΕ.

Ο σκοπός τους είναι η εξουσία και το χρήμα και για αυτό αδιαφορούν για οτιδήποτε έχει να κάνει με  δημόσιο αγαθό. Δεν είναι ότι είναι τελείως ανίκανοι, αν και η ΝΔ στερείται δραματικά στελεχών και ο κ. Μητσοτάκης θα δυσκολευθεί να βρει αντικαταστάτες για τους υπουργούς που θα «κάψει», προκειμένου να κατευνάσει την αγανάκτηση: στο επιτελικό κράτος υπάρχουν κάποιοι που ίσως μπορούν να χωρίσουν δυο γαϊδάρων άχυρα, αλλά έχουν άλλη αποστολή. Ο κ. Γεραπετρίτης παραδείγματος χάριν, να κανακεύει, να ζητάει συγνώμη και να κάνει χάρες σε μια τηλεπερσόνα, υπόδικη για κακούργημα.

Δανείστηκα την «Κακιστοκρατία» από ένα παλιότερο αφιέρωμα της Le Monde Diplomatique, που ανέλυε αυτή τη νέα διεθνή φουρνιά ανίκανων και διεφθαρμένων κυβερνητικών στελεχών: «Μια γκαλερί εξωφρενικών χαρακτήρων, που διακρίνεται κυρίως για τις συγκρούσεις οικονομικών συμφερόντων και την έλλειψη δεξιοτήτων για τις θέσεις που κατέχουν, ένα όργιο κλεπτοκρατών πρώτης κατηγορίας ..που έχουν στόχο να μειώσουν το μέγεθος του κράτους, ώστε να το πνίξουν σε μια μπανιέρα». Σας θυμίζει τίποτα;

Διαβάστε επίσης:Κακιστοκρατία

 

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr


(Visited 8 times, 1 visits today)

Read more:
image
Στέλιος Κούλογλου / Πώς ο Δημητριάδης ενίσχυσε τη δολιοφθορά κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη

«Εθνικά υπόλογοι για δολιοφθορά Έλληνες ευρωβουλευτές»: ο τίτλος του άρθρου στην «Απογευματινή» και τα «Παραπολιτικά », φανερώνει τον εκνευρισμό του...

Close