Κούλογλου: Η αλαζονεία Μητσοτάκη και η αυτοκτονία της αριστεράς στη Πορτογαλία

Permalink

«Στις Βρυξέλλες υπάρχει αυξανόμενη δυσαρέσκεια για την αντιμετώπιση των δημοσιογράφων από την κυβέρνηση στην Ελλάδα. Σύντομα θα βρεθούμε μπροστά σε προβλήματα ως χώρα για αυτό το λόγο. Αλλά ο κ. Μητσοτάκης πάσχει από αλαζονεία και δεν αισθάνεται την απειλή. Ήταν ξεκάθαρο αυτό στην ομιλία του στη Βουλή, αλλά στο τέλος από τα συνεχή αλαζονικά λάθη θα την πατήσει πολύ άσχημα», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου μιλώντας στο Κόκκινο και στον Κ. Σαββόπουλο, για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού σχετικά με το σκάνδαλο Novartis, τις διώξεις δημοσιογράφων, και την ελευθεροτυπία.

 

Όσον αφορά την πρόταση μομφής, ο Στ. Κούλογλου σχολίασε πως ήταν «η πλέον κατάλληλη στιγμή για να γίνει αυτή η κίνηση. Ωστόσο αυτές οι συζητήσεις δεν απασχολούν τόσο πολύ τον κόσμο, που ασχολείται με τα προβλήματα του. Ήταν λοιπόν μια σωστή κίνηση, αλλά όχι αρκετή.

 

Θα έπρεπε να είχε εκπονηθεί ένα πρόγραμμα από την αξιωματική αντιπολίτευση για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος, όπως για παράδειγμα είναι για τους νέους το ζήτημα της στέγασης, καθώς δεν ελπίζουν ότι θα έχουν ποτέ δικό τους σπίτι. Τα προβλήματα αυτά δεν επιβαρύνουν μόνο ψυχολογικά τους πολίτες αλλά είναι επιβαρυντικά και για το πολιτικό σύστημα. Λαός που δεν ελπίζει δε μπορεί να κάνει κινήσεις αλλαγής.

 

Εκτός από ένα τέτοιο σαφέστατο πρόγραμμα θα έπρεπε να υπάρξει και βαθύτερη διείσδυση στην κοινωνία: στην αυτοδιοίκηση, στους εμπορικούς συλλόγους, στα καταστήματα, στα στέκια της νεολαίας. Μια δύναμη τόσο μεγάλη όσο η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να αντισταθμίσει την εκλογική της δύναμη με την πολύ μικρή οργανωτική της επιρροή στις τοπικές κοινωνίες. Δεν αρκεί ο χαρισματικός Τσίπρας, ούτε επαναλαμβάνονται τα θαύματα του 2015. Χρειάζεται ριζική επανεκκίνηση».

 

«Το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο όσο πάει και θα υποχωρεί. Η νέα κυβέρνηση με τα λάθη της βάζει όλες τις πολιτικές δυνάμεις απέναντί της. Πρέπει όμως και ο ΣΥΡΙΖΑ μελετήσει τα δικά του λάθη και ευθύνες για την δημιουργία του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου, που το είχε υποτιμήσει τελείως, και να τα παραδεχθεί. Αυτό θεωρώ ότι θα αποτελέσει ένα σημείο καμπής στην αλλαγή του κλίματος που θα μετατρέψει το μέτωπο από αντιΣΥΡΙΖΑ σε αντιΝΔ», προσέθεσε ο ευρωβουλευτής.

 

Ο Στέλιος Κούλογλου παρατήρησε ακόμη πως «ο μήνας του μέλιτος ΝΔ με το ΚΙΝΑΛ τελειώνει. Ο κ. Ανδρουλάκης έχει καταλάβει ότι θα ήταν πολιτική αυτοκτονία η συστράτευση ξανά με την κυβέρνηση της ΝΔ. Αυτό που πάνω από όλα απεύχεται είναι να βρεθεί μετά από δυο εκλογικές αναμετρήσεις σε μια θέση που θα καθορίσει εκείνος σχηματισμό κυβέρνησης με την ΝΔ. Είμαστε μακριά από εκεί, η κατάσταση αλλάζει συνεχώς με τα συνεχή λάθη της κυβέρνησης. Με αυτή την κυβέρνηση είναι πάρα πολύ δύσκολο να συνεργαστεί κανείς».

 

Τέλος, ο ευρωβουλευτής Στ. Κούλογλου ανέλυσε πως το εκλογικό αποτέλεσμα στη Πορτογαλία «φέρνει και καλά και κακά νέα. Τα καλά νέα είναι ότι οι σοσιαλιστές επικράτησαν κατά κράτος, ενώ οι δημοσκοπήσεις τους έδειχναν στήθος με στήθος με την κεντροδεξιά αντιπολίτευση. Τα κακά είναι πρώτον η μεγάλη άνοδος της ακροδεξιάς, που ήταν ασήμαντη δύναμη στη Πορτογαλία, και δεύτερον η εντυπωσιακή συρρίκνωση των δυο σχηματισμών της αριστεράς, και του ΚΚ με τους συμμάχους τους Πράσινους και του Μλόκου της Αριστεράς.

 

Εδώ βλέπουμε ένα είδος πολιτικής αυτοκτονίας: Ήταν προφανές ότι ο Κόστα ήθελε να εκμεταλλευτεί την ευνοϊκή συγκυρία για να πάρει την απόλυτη πλειοψηφία. Είναι προφανές ότι έκανε κινήσεις για να τους εξαναγκάσει να μη του δώσουν υποστήριξη και να τον οδηγήσουν σε εκλογές, αλλά με μια ψύχραιμη ανάλυση των πραγμάτων οι ηγέτες των δυο αυτών κομμάτων δε θα έπρεπε να του κάνουν αυτή τη χάρη».

 

Ακούστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη στο Κόκκινο:  https://soundcloud.com/stelios-kouloglou/1055-31012022a


(Visited 13 times, 1 visits today)

Read more:
361930-e_eukairia_tes_eirenes
Η ευκαιρία της ειρήνης…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close