Προχθές Τετάρτη, ήταν η μέρα που θα ξεκινούσε η ρωσική εισβολή. Την είχε προαναγγείλει τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Ουκρανίας στο έκτακτο τηλεοπτικό του διάγγελμα: «Μου είπαν ότι την Τετάρτη θα εισβάλουν οι Ρώσοι».
Μόνο την ώρα της εισβολής δεν είχε προσδιορίσει, πράγμα που ανέλαβαν να κάνουν τα tabloid. Το κοκτέιλ κίτρινος τύπος+ σφουγγοκωλάριοι των ΗΠΑ είναι μεθυστικό και έτσι οι βρετανικές Daily Mirror και Mail έγραψαν ότι η εισβολή θα ξεκινούσε.. Τετάρτη τα χαράματα.
Τον πρωτοφανή εξευτελισμό της αγγλοσαξωνικής, πιστής στην πολεμική σημαία, δημοσιογραφίας δεν απέφυγαν όμως και σοβαρότερα ΜΜΕ. Έτσι την Τετάρτη το πρωί, το πρακτορείο Reuters έστησε ζωντανή μετάδοση από τη Μαϊντάν, την κεντρική πλατεία του Κιέβου, για να παρουσιάσει την εισβολή live, παραχωρώντας συναδελφικά στο CNN τις εικόνες: δεν έδειξαν παρά την κυκλοφοριακή συμφόρηση της πρωτεύουσας, με ήχο από κορναρίσματα.
- Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: η αχαλίνωτη αμερικανική προπαγάνδα και το αόρατο βίντεο
Αλλο που δεν ήθελαν οι Ρώσοι για να επιτεθούν, αλλά και να κάνουν πλάκα με τον δυτικό τύπο. «Πρόκειται για ιστορική ήττα της δυτικής πολεμικής προπαγάνδας. Εξευτελίστηκαν και καταστράφηκαν χωρίς ούτε να πέσει μια πιστολιά», δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου των Εξωτερικών, προσθέτοντας ειρωνικά: «Παρακαλώ τα μέσα παραπληροφόρησης των ΗΠΑ και της Βρετανίας- το πρακτορείο Bloomberg, τους New York Times, την εφημερίδα Sun κλπ –να ανακοινώσουν το πρόγραμμα των εισβολών μας για την επόμενη χρονιά. Θέλω να προγραμματίσω τις διακοπές μου».
Ανάλογο «γλέντι» διοργάνωσε και η ρωσική κρατική τηλεόραση.
Το πώς και γιατί η Ουάσιγκτον, που κινεί τα νήματα στον πόλεμο της προπαγάνδας, κατάφερε να παρουσιάσει πιο αξιόπιστα τα ασφυκτικά ελεγχόμενα από τον Πούτιν ρωσικά ΜΜΕ, είναι ένα μάθημα που θα διδάσκεται προσεχώς στις δημοσιογραφικές και διπλωματικές σχολές.
Προφανώς το καλοκαιρινό φιάσκο στο Αφγανιστάν, όταν οι αμερικανικές υπηρεσίες δεν είχαν πάρει είδηση από την προέλαση των Ταλιμπάν ακόμη και μέσα στην Καμπούλ, παίζει τον ρόλο του: αν ξεκινήσει ρωσική επίθεση, η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν θα μπορεί να κατηγορηθεί ότι δεν ήταν καλά πληροφορημένη. Από την πλευρά του, ο Μπόρις Τζόνσον μπήκε με όλες τις δυνάμεις του στο παιχνίδι, μήπως και ξεχαστεί το σκάνδαλο που απειλεί την πρωθυπουργία του.
Φτάνει όμως, ειδικά για τις ΗΠΑ, αυτός ο λόγος εσωτερικής κατανάλωσης, για ένα ανάλογο φιάσκο «από την ανάποδη» του Αφγανιστάν; Τι κύρος θα απέμενε δηλαδή στις αμερικανικές και βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών, αν τελικώς δεν πραγματοποιηθεί καμία ρωσική εισβολή; Τη στιγμή μάλιστα που δεν έχουν προσκομίσει μέχρι τώρα την παραμικρή απόδειξη, για τα υποτιθέμενα ρωσικά σχέδια επίθεσης που αποκαλύπτουν;
- Δείτε το βίντεο – διαβάστε επίσης: Ουκρανία: το βρόμικο θέατρο σε βάρος της Ευρώπης
Το συμπέρασμα είναι ότι οι ΗΠΑ έχουν συμφέρον να παρουσιάσουν μια σύγκρουση, έστω και μικρής έκτασης, για να δικαιολογήσουν την πολιτική τους. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν επέμενε και χθες, ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γίνει ρωσική εισβολή.
Για τις χθεσινές εχθροπραξίες στις περιοχές που ελέγχονται από Ρώσους αυτονομιστές υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες, αλλά ο κίνδυνος μιας «προβοκάτσιας» είναι σήμερα αυξημένος. Στην Ουάσιγκτον ελπίζουν ότι οι Ρώσοι ίσως κάνουν μια λάθος κίνηση. Όχι μια μεγάλης κλίμακας εισβολή – ο Πούτιν δεν είναι τόσο βλάκας να καταλάβει μια χώρα 40 εκατομμυρίων- αλλά κάποια επιχείρηση στις αμφισβητούμενες περιοχές. Αυτό θα χαρακτηριζόταν αμέσως πολεμική ενέργεια, που θα σημάνει το τέλος του Nord Stream 2, του αγωγού φυσικού αερίου που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία και την ΕΕ και θέλει να καταστρέψει ο Μπάιντεν.
Προς το παρόν, ο Πούτιν φαίνεται να υπερέχει στο παιχνίδι. Μέσα από τη διατήρηση της κατάστασης «ούτε πόλεμος, ούτε ειρήνη», ο Ρώσος πρόεδρος βελτιώνει τη διαπραγματευτική του ικανότητα, ενώ εξυπηρετείται ο βασικός στόχος του, να πάρει εγγυήσεις ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Αυτή την τακτική του «ελεγχόμενου τρόμου» εξυπηρετεί προφανώς η απέλαση του αναπληρωτή πρέσβη των ΗΠΑ στη Μόσχα.
Με τις προβλέψεις τους περί άμεσης εισβολής και μάλιστα με ημερομηνία να αποδεικνύονται λάθος, η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο παίζουν το παιχνίδι του. Αλλά μια μονιμοποίηση μιας αντιπαράθεσης με τη Δύση δεν είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας. Χώρια ότι όταν δύο στρατοί είναι με το δάχτυλο στη σκανδάλη, κάποιος μπορεί να την πατήσει κατά λάθος.
Το θέμα είναι τώρα πώς θα αποκλιμακωθεί η κρίση, που ξεκίνησε, όπως έχει αναλυθεί από τη στήλη, από διαρροές στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης για συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα, που σταδιακά έγινε πραγματικότητα. Αλλά το παιχνίδι της κλιμάκωσης, στο οποία έπαιξε αρχικά η Ουκρανία, αρχίζει να στρέφεται σε βάρος της, όπως παραδέχονται οι ίδιοι οι Ουκρανοί αξιωματούχοι.
«Αυτή η υστερία κοστίζει τώρα στη χώρα δύο έως τρία δισεκατομμύρια δολάρια κάθε μήνα. Δεν μπορούμε να δανειστούμε στις ξένες αγορές γιατί τα επιτόκια είναι τρελά», δήλωσε σε τοπικό talk show ο Ντέιβιντ Αραχαμία, επικεφαλής του προεδρικού κόμματος. Και κατηγόρησε τα δυτικά μέσα ενημέρωσης «ότι είναι πιο επιζήμια από τους Ρώσους προπαγανδιστές». Ποιος είπε ότι ο πόλεμος του «σούπα-μούπες» δεν προκαλεί απώλειες;