Εγκλωβισμένοι οι ευρωβουλευτές της ΝΔ. Ερωτήματα Κούλογλου σε Βέμπερ

Permalink

Μετά τη διαγραφή του ευρωβουλευτή Γ. Κύρτσου από την ΝΔ, ο  επικεφαλής της ευρωομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, ανακοίνωσε με tweet του ότι ότι θα ξεκινήσει εσωτερική διαδικασία κατά του Κύρτσου για όσα είπε κατά της ελληνικής κυβέρνησης.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τους υπόλοιπους ευρωβουλευτές της ΝΔ, καθώς σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ευρωπαϊκού δικτύου Euractiv, για την αποπομπή ευρωβουλευτή από την ευρωομάδα του ΕΛΚ το καταστατικό της προβλέπει ότι: «Η Ολομέλεια της Ομάδας μπορεί να αποφασίσει για τον αποκλεισμό μέλους της Ομάδας με μυστική ψηφοφορία. Πρόταση αποκλεισμού από την Ομάδα πρέπει να υποβληθεί γραπτώς σε όλα τα μέλη της Ομάδας τουλάχιστον τρεις ημέρες πριν από την ψηφοφορία.

Η ομάδα ακούει τη γνώμη των μελών της ίδιας εθνικότητας με το εν λόγω μέλος. Η απόφαση λαμβάνεται με πλειοψηφία δύο τρίτων των ψηφισάντων. Η απόφαση είναι έγκυρη εάν τουλάχιστον τα μισά μέλη έχουν συμμετάσχει στην ψηφοφορία».

Την ίδια στιγμή, σαφή ερωτήματα προς Μάνφρεντ Βέμπερ διατύπωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική-Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, μέσω της Euractiv Ελλάδος, λέγοντας η στήριξη του Βαυαρού πολιτικού στον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη διαμάχη του με τον ευρωβουλευτή Γιώργο Κύρτσο είναι «διχαστική» και υπονομεύει τις δημοκρατικές διαδικασίες εντός της Ευρωβουλής.

«Είναι απορίας άξιο πώς ο κ. Βέμπερ έσπευσε να πάρει θέση υπέρ του κ. Μητσοτάκη και κατά του Γ. Κύρτσου. Είναι εξαιρετικά σπάνιο ένας πρόεδρος πολιτικής ομάδας να στηρίζει έναν πρωθυπουργό εις βάρος ενός μέλους της ομάδας του. Συνήθως οι πρόεδροι των πολιτικών ομάδων ενδιαφέρονται για τη συνοχή τους, δεν προκαλούν διχόνοια και αντικαταστατικές διαγραφές. Η δημοκρατική λειτουργία των πολιτικών ομάδων επηρεάζει άλλωστε τη δημοκρατία στο Ευρωκοινοβούλιο», δήλωσε ο Στ. Κούλογλου παρατηρώντας, μάλιστα, ότι ο Μ. Βέμπερ προέβη σε αυτή την κίνηση «πριν μελετήσει την υπόθεση και τις κριτικές Κύρτσου, για σειρά κυβερνητικών λαθών και την παραβίαση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα».

«Δεν γνωρίζει ο κ. Βέμπερ ότι η Κομισιόν και η αντιπρόεδρός της έχουν εκφράσει ανησυχίες για τη χειραγώγηση των ΜΜΕ από την ελληνική κυβέρνηση;», διερωτήθηκε ο ευρωβουλευτής υπενθυμίζοντας το γεγονός ότι η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βέρα Γιούροβα, σε συζήτησή της με τον Στ. Κούλογλου κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Ομάδας Εργασίας του Ευρωκοινοβουλίου για τα ΜΜΕ είχε περιγράψει την Ελλάδα ως «μια προβληματική χώρα» αναφορικά με την ελευθεροτυπία, παραλληλίζοντας την με την Ουγγαρία και την Πολωνία.

Υπενθυμίζεται ότι στο tweet Βέμπερ απάντησε και ο ίδιος ο Γιώργος Κύρτσος με επιστολή του στον επικεφαλής της ευρωομάδας του ΕΛΚ, ζητώντας του να μην παίρνει θέση σε ένα θέμα που δεν γνωρίζει.


(Visited 3 times, 1 visits today)

Read more:
26 mart
Σαν σήμερα 26 Μαρτίου – Απόσπασμα από την «Κενή Διαθήκη του Μωυσή»

Η «κενή διαθήκη του Μωυσή» είναι το νέο βιβλίο του Στέλιου Κούλογλου, εμπλουτισμένο με 25 απολαυστικές γελοιογραφίες του Γιάννη Δερμεντζόγλου,...

Close