«Πληρώνουμε ένα ακήρυχτο πόλεμο που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στην ΕΡΑ Κέρκυρας για τον αντίκτυπο που θα έχουν οι κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία, ύστερα από την αναγνώριση της ανεξαρτησίας περιοχών της Ουκρανίας. «Θα την πληρώσουμε όλοι. Η ΕΕ θα επηρεαστεί σημαντικά στις τιμές της ενέργειας. Δεν έχουμε αρκετά αποθέματα, άρα θα αυξηθεί η τιμή. Αν ο χειμώνας κυλήσει ήπια, όπως μέχρι τώρα, ίσως αποφευχθεί μεγάλη πανευρωπαϊκή κρίση, αλλιώς θα έχουμε πρόβλημα», εξήγησε.
«Οι ΗΠΑ δεν ήθελαν να λειτουργήσει ο Nord Stream 2, που ενώνει την Ρωσία με τη Γερμανία. Οι ΗΠΑ θέλουν επίσης να πουλήσουν το δικό τους φυσικό αέριο που φέρνουν με πλοία στην ΕΕ. Όμως τα σχέδια των ΗΠΑ δεν μας συμφέρουν και η τάση των Βρυξελλών να ακολουθούν την Ουάσιγκτον αποδεικνύεται καταστροφική», συνέχισε.
Αναλύοντας τις συνθήκες που οδήγησαν στην ουκρανική κρίση, ο Στέλιος Κούλογλου δήλωσε πως αυτή «θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, όπως και όλη η δυστυχία των Ουκρανών, εάν μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου και τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοι τους είχαν ακολουθήσει μια διαφορετική πολιτική. Όχι να απομονώσουν την Ρωσία, αλλά να την ενσωματώσουν σε ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασφαλείας. Αυτό είχαν υποσχεθεί στο Γκορμπατσόφ: Ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκτεινόταν ούτε μια ίντσα προς ανατολάς και έτσι ο Γκορμπατσόφ ενέδωσε στην επανένωση της Γερμανίας.
Η τότε ΕΣΣΔ μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν εγγυήτρια δύναμη. Χωρίς τη συγκατάθεση της δε μπορούσε να γίνει τίποτα για τη Γερμανία. Στο πέρασμα του χρόνου αυτές οι υποσχέσεις αθετηθήκαν. Ο Γκορμπατσόφ εξαπατήθηκε. Έτσι ξεκίνησε ένας νέος ψυχρός πόλεμος.
Το ΝΑΤΟ είχε συσταθεί για να αντιμετωπίσει την σοβιετική απειλή. Χωρίς αυτή έπρεπε να διαλυθεί, αλλά υπήρχαν τεράστια οικονομικά συμφέροντα. Στην αρχή, μάλιστα, ο Πούτιν είχε ζητήσει ακόμη και την είσοδο της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, κάτι που δεν έγινε. Η Ρωσία έγινε εχθρός. Το ΝΑΤΟ άρχισε έπειτα να επεκτείνεται προς ανατολάς και τώρα ήθελαν να βάλουν στρατεύματα δίπλα στα σύνορα της Ρωσίας. Δε μπορούσε να το δεχθεί αυτό ο Πούτιν».
Και φυσικά, υπάρχει και το ιστορικό προηγούμενο, συνέχισε ο ευρωβουλευτής: «Με τον βομβαρδισμό της Σερβίας το 1999 και την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου είχαμε βίαιη αλλαγή συνόρων στην Ευρώπη. Όταν τα κάνεις αυτά θα ακολουθήσουν το παράδειγμα και άλλοι, όπως συμβαίνει τώρα με τη Ρωσία και την Ουκρανία, την Κριμαία ή τη Γεωργία στο παρελθόν. Αλλά αυτό είναι το ΝΑΤΟ: βομβάρδισε τη Σερβία χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αγνοώντας το ρωσικό βέτο, για να δημιουργήσει ένα προτεκτοράτο στα Βαλκάνια».