Ο Ζελένσκι στο Ευρωκοινοβούλιο, ο πόλεμος και οι φορολογικοί παράδεισοι της ΝΔ

Permalink

Η  χθεσινή ομιλία του Ουκρανού πρόεδρου στο Ευρωκοινοβούλιο ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Δεν ακούσαμε τη συνηθισμένη φρασεολογία ενός πολιτικού, αλλά την αγωνία ενός κανονικού ανθρώπου υπό πίεση, που κρατάει όμως την ψυχραιμία και την αξιοπρέπεια του:

«Σήμερα το πρωί δύο πύραυλοι  χτύπησαν το κέντρο του Χάρκοβο. Εκεί που ζουν τόσοι Ρωσόφωνοι. Στην πόλη με πάνω από 20 Πανεπιστημιακά ιδρύματα, τα περισσότερα Πανεπιστήμια της χώρας βρίσκονται σε αυτή την πόλη.Με νέους, έξυπνους ανθρώπους με φιλικές σχέσεις μεταξύ τους.. χτύπησαν τη μεγάλη πλατεία με δεκάδες νεκρούς. Ξέρετε, δεν διαβάζω κάποιο χαρτί. Αυτά μας τελείωσαν. Εδώ ζούμε με τη ζωή και με το θάνατο.. Οι καλύτεροί μας άνθρωποι φεύγουν, οι πιο δυνατοί, οι πιο αξιόλογοι».

Ο Ζελένσκι μίλησε κοντά τα 9 λεπτά και στο τέλος μας χαιρέτησε σηκώνοντας, αλά κομουνιστής, τη γροθιά. Ήταν το μόνο σημείο που δεν άρεσε στην ευρωπαϊκή δεξιά, καθώς ο βάρβαρος τυχοδιωκτισμός του Πούτιν έδωσε νόημα στη ζωή της. Το «ανήκομεν εις τη Δύση» του κ. Μητσοτάκη, το έκανε πιο συγκεκριμένο ο Μ. Βέμπερ, επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), στο οποίο ανήκει και η ΝΔ. Μας κάλεσε για ένα «ισχυρό ΝΑΤΟ», αφού «το πεπρωμένο μας είναι το ίδιο με των ΗΠΑ» και για μια «νέα συμφωνία εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ».

Όσο για τις υστερικές κραυγές της ΝΔ όλες αυτές τις μέρες, ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία, αποδείχθηκαν υποκριτικές. Η ψηφοφορία, 15 ημέρες πριν την εισβολή, αφορούσε δάνειο και όχι βοήθεια, με μνημονιακούς όρους. Στη χθεσινή ψηφοφορία του ψηφίσματος για την Ουκρανία, από την αριστερά προτάθηκε η παρακάτω τροπολογία:

Καλεί την ΕΕ και τα κράτη μέλη της να συνεχίσουν να παρέχουν την ισχυρότερη δυνατή οικονομική και χρηματοδοτική στήριξη στην Ουκρανία, καθώς και μακροοικονομική και τεχνική βοήθεια, με τη μορφή δωρεάς και όχι δανείου, χωρίς οικονομικές προϋποθέσεις και με επίκεντρο τις ανθρωπιστικές ανάγκες, να ενεργοποιήσουν τυχόν διαθέσιμα μέσα προϋπολογισμού της ΕΕ και να αναπτύξουν μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για να στηρίξουν τις προσπάθειες της Ουκρανίας για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των δημοκρατικών θεσμών.

Το ΕΛΚ και η ΝΔ ψήφισαν αρνητικά, όπως και σε μια ακόμη τροπολογία της Αριστεράς που ζητούσε πραγματικά μέτρα κατά των Ρώσων ολιγαρχών:

Το Ευρωκοινοβούλιο υπενθυμίζει, σύμφωνα με (τις αποκαλύψεις) Paradise Papers, ότι τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία των Ρώσων ολιγαρχών είναι κρυμμένα στους ευρωπαϊκούς φορολογικούς παραδείσους. Eκφράζει τη λύπη του για την έλλειψη φορολογικής διαφάνειας που εμποδίζει την ΕΕ να στοχεύσει σε κυρώσεις για τα περιουσιακά στοιχεία των ολιγαρχών και, συνεπώς, να ασκήσει πραγματική πίεση σε αυτούς και στον Πούτιν.   Καλεί την ΕΕ να εντείνει τις ενέργειες της εναντίον των φορολογικών παραδείσων.

Ο πόλεμος σε κρίσιμη καμπή

Στο μεταξύ, το σχέδιο του Πούτιν για ένα στρατιωτικό περίπατο που θα προκαλούσε την κατάρρευση του στρατού και του κράτους της Ουκρανίας,  επιβάλλοντας μια φιλορωσικής κυβέρνηση, έχει καταρρεύσει. Το Κρεμλίνο είναι τώρα στριμωγμένο από τις κυρώσεις, την ελεύθερη πτώση στο ρούβλι και τις αντιδράσεις των ολιγαρχών, που εκφράζονται πλέον και δημοσίως.

Ο Ολεγκ Ντεριπάσκα, ένας μεγαλοβιομήχανος που πρόσκειται στον Πούτιν αλλά θίγεται από τις κυρώσεις, έγραψε στα social media ότι ήθελε να μάθει «ποιος θα πληρώσει πραγματικά για αυτό το πάρτι». «Οι χώρες πρέπει να δαπανούν χρήματα για την υγεία, την έρευνα για να νικήσουν τον καρκίνο και όχι για τον πόλεμο, έγραψε στο Instagram ο Ολεγκ Τινκόφ, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής μιας από τις μεγαλύτερες καταναλωτικές τράπεζες της Ρωσίας.

Ο Τσάρος Βλαδίμηρος πρέπει τώρα να αποφασίσει αν θα βγάλει τη στολή του φίλου της Ουκρανίας την οποία ..επισκέφτηκε γιατί «θέλει να την απαλλάξει από τους ναζί» και θα ντυθεί ταύρος εν υαλοπωλείω, βομβαρδίζοντας αμείλικτα τις πόλεις που θέλει να καταλάβει και προκαλώντας μεγάλες ανθρώπινες απώλειες, στο μοντέλο της Τσετσενίας που ισοπέδωσε. Οσο διατηρείται το σημερινό επίπεδο των εχθροπραξιών και ο χρόνος περνά χωρίς προφανές αποτέλεσμα, τόσο φθείρονται η στρατιωτική επιχείρηση και ο ίδιος Πούτιν.

Τέλος, στη χθεσινή έκτακτη ολομέλεια περίσσεψαν οι γενικόλογες διακηρύξεις και έλλειψαν τα συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση των Ευρωπαίων πολιτών. Η γερμανική κυβέρνηση, παραδείγματος χάριν, διευκρίνισε ότι τα 100 δις σε πρόσθετες στρατιωτικές δαπάνες, δεν σημαίνει ότι αλλάζουν οι δημοσιονομικοί κανόνες, ούτε ότι θα δοθούν επιπλέον χρήματα στους υγειονομικούς για τις προσπάθειες τους στην πανδημία. Ούτε η πρόεδρος της Κομισιόν Φον ντερ Λάιεν  μας έκανε καθόλου σοφότερους για το πώς τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά θα αντιμετωπίσουν την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας και τον αναμενόμενο πληθωρισμό.

ΥΓ Στο κοινό ψήφισμα που εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία (637 ψήφοι υπέρ, 13 κατά και 26 αποχές) η ομάδα της Αριστεράς πέτυχε να υπερψηφιστούν οι παρακάτω σημαντικές τροπολογίες της:

-υπογραμμίζει ότι οι κυρώσεις ενδέχεται να έχουν συγκεκριμένο αντίκτυπο στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά, που δεν θα πρέπει να πληρώσουν το τίμημα αυτής της κρίσης· καλεί, ως εκ τούτου, τα κράτη μέλη να καταρτίσουν σχέδια και επιδοτήσεις για τα νοικοκυριά προκειμένου να αποφευχθεί η επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης.

-καλεί την ΕΕ και τα κράτη μέλη να στηρίξουν τα αντιπολεμικά κινήματα στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, που διαδηλώνουν κατά της εισβολής του Putin στην Ουκρανία.

-ζητεί άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός· ζητεί να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη Ρωσία και να είναι προετοιμασμένα τα ενδιαφερόμενα μέρη για διάλογο και διαπραγματεύσεις έως ότου τεθεί σε ισχύ μια κατάπαυση του πυρός και τερματιστεί ο πόλεμος.

-εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τη συμμαχία μεταξύ ακροδεξιών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το ρωσικό κυβερνών κόμμα και για τον αντίκτυπό τους στις δημοκρατίες μας, καθώς και για την ξένη και συγκεκαλυμμένη χρηματοδότηση κομμάτων, ατόμων και κινημάτων που αποσκοπούν στον κοινωνικό κατακερματισμό και την αποσταθεροποίηση της ΕΕ.

-τονίζει ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να επανέλθει η Ρωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων· υπενθυμίζει ότι ο ΟΑΣΕ, ως περιφερειακή ρύθμιση στο πλαίσιο του κεφαλαίου VIII του Χάρτη του ΟΗΕ, παραμένει ο οργανισμός που αποτελεί την πρώτη επιλογή για την ειρηνική επίλυση των διαφορών στην περιοχή· ζητεί να χρησιμοποιηθούν οι μηχανισμοί επίλυσης κρίσεων του ΟΗΕ· καλεί την ΕΕ, τα κράτη μέλη της και τις Ηνωμένες Πολιτείες να συνεχίσουν τις διπλωματικές τους προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία·

 

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr


(Visited 9 times, 1 visits today)

Read more:
344491-tsipras-thessaloniki-ekdilosi
Πρόεδρε, μήπως δεν αρέσουμε;

Η φράση του τίτλου- χωρίς το ερωτηματικό- ανήκει στη Μελίνα Μερκούρη και απευθυνόταν στον Ανδρέα Παπανδρέου, τότε που το ΠΑΣΟΚ...

Close