Πώς ο Πούτιν έκανε ήρωα τον Ζελένσκι

Permalink

Η Kyiv Independent είναι μια πολύ καλή ηλεκτρονική εφημερίδα του Κιέβου. Παρουσιάζει λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις τηρώντας τη δημοσιογραφική δεοντολογία, πράγμα δυσκολότερο απ ότι ακούγεται, όταν δέχεται επίθεση η πατρίδα και δολοφονούνται συμπολίτες σου.

Στις πολιτικές ειδήσεις της πρώτης σελίδας της, η Kyiv Independent παρουσιάζει δύο θέματα που αφορούν τη διαφθορά του πολιτικού συστήματος. Το πρώτο αφορά έναν βουλευτή του «Υπηρετή του Λαού», του κόμματος δηλαδή του προέδρου Ζελένσκι, που διαγράφηκε γιατί προσπαθούσε να δωροδοκήσει την αστυνομία. Στο δεύτερο, πάλι ένας βουλευτής του «Υπηρέτη του Λαού» πιάστηκε στα πράσα να δωροδοκείται (στιγμιότυπο από τη σελίδα παρακάτω).

 

Η διαφθορά δεν αφορά φυσικά μόνο το κόμμα Ζελένσκι. Είναι ενδημική στην Ουκρανία που βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις της σχετικής παγκόσμιας κατάταξης. Αλλά ο Ουκρανός πρόεδρος, που είχε εκλεγεί το 2019 με σύνθημα την καταπολέμηση της διαφθοράς ενσαρκώνοντας σε μια δημοφιλή τηλεοπτική σειρά έναν πραγματικό «Υπηρέτη του Λαού», κάθε άλλο παρά είχε ξεφύγει από τον κανόνα.

 

Ήταν τον Οκτώβριο που μας πέρασε, όταν έσκασε η βόμβα, με τη δημοσίευση των Pandora papers, αποτέλεσμα μιας διεθνούς συνεργασίας από 600 δημοσιογράφους από 117 χώρες που έχουν μελετήσει 11,9 εκατομμύρια ντοκουμέντα για τις εξωχώριες (offshore) εταιρίες και την παγκόσμια φοροδιαφυγή. Τα έγγραφα έδειχναν ότι ο Ζελένσκι και στενοί συνεργάτες του είχαν δημιουργήσει ήδη από το 2012 ένα δίκτυο offshore εταιρειών.

Διαβάστε επίσης: Pandora Papers: Αυτά είναι τα 14 πιο ηχηρά ονόματα στον ευρωπαϊκό χώρο

Ο ουκρανικός ιστότοπος Slidstvo.info, που συμμετείχε στη διεθνή δημοσιογραφική ομάδα και ερεύνησε την εμπλοκή Ουκρανών πολιτικών, ανακάλυψε ότι μια εταιρεία offshore, που ανήκε στην Kvartal 95, την εταιρεία παραγωγής του Ζελένσκι, είχε αγοράσει τρία διαμερίσματα στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας για ένα ποσό περίπου 7,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι δημοσιογράφοι του Slidstvo.info κατάφεραν να εντοπίσουν την ακριβή τοποθεσία τους.

Το ένα, που αποκτήθηκε για 3 εκατομμύρια δολάρια το 2018, βρίσκεται σε ένα πολυτελές συγκρότημα που ονομάζεται Chalfont Court, στην περίφημη Baker Street του Σέρλοκ Χόλμς. Το δεύτερο είναι στο κτίριο Clarence Gate Gardens, δίπλα στο προηγούμενο. Αυτά τώρα ανήκουν στον Σ. Σεφίρ, δεξί χέρι του προέδρου Ζελένσκι. Το τρίτο ανήκει στον Α. Γιάκοβλεφ, συνιδιοκτήτη της Kvartal 95, της εταιρείας παραγωγής του Ζελένσκι, και βρίσκεται λίγα μέτρα από το Παλάτι του Westminster. Στο όλο σχήμα συμμετείχαν και άλλα στελέχη της εταιρείας παραγωγής, που προέρχονται όλοι από την πόλη Kryvyï Rih, από την οποία κατάγεται ο Ουκρανός πρόεδρος.

Οι αποκαλύψεις προκάλεσαν σάλο στην Ουκρανία. Ο Ζελένσκι υποστήριξε ότι είχε φτιάξει τις εταιρείες για να αποφύγει τα αντίποινα του φιλορώσου πρόεδρου αλλά δεν μπόρεσε να εξηγήσει γιατί μια από τις εταιρείες χρηματοδοτούσε ακόμη τη γυναίκα του.

Μετά από 2 χρόνια παραμονής στην προεδρία, όπου είχε εκλεγεί με ποσοστό 73%, αντί να καταπολεμήσει τη διαφθορά, ο Ζελένσκι εμφανιζόταν μπλεγμένος σε αυτήν. Χώρια τα δύο σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπιζε. Την ένταση στη ρωσόφωνη περιοχή του Ντονμπάς και τον έτοιμο να λειτουργήσει αγωγό NordStream 2, που θα ένωνε τη Ρωσία με τη Γερμανία, παρακάμπτοντας την Ουκρανία.

Ιδίως μετά την αποκάλυψη των Pandora Papers, oi πιθανότητες επανεκλογής του είχαν πολύ μειωθεί, αλλά μετά ανέλαβε ο Πούτιν να διορθώσει τα πράγματα.

Διαβάστε επίσης: Αποθέωση Ζελένσκι στο Βρετανικό Κοινοβούλιο – «Δεν θα τα παρατήσουμε»

 

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr


(Visited 21 times, 1 visits today)

Read more:
kouloglou st
Κούλογλου: Ο Μητσοτάκης επενδύει στο φόβο, γιατί είναι φτωχός σε απολογισμό και προτάσεις

«Ο κ. Μητσοτάκης επενδύει στον φόβο, επαναλαμβάνοντας σε καταστροφολογικό τόνο τις προβληματικές δηλώσεις Βαρουφάκη, γιατί είναι φτωχός έργων αλλά και...

Close