O Πούτιν πάει τη Ρωσία…back in the USSR

Permalink

To τραγούδι «Back in the USSR» που έβγαλαν οι Beatles το 1968, περιγράφει την ανακούφιση του τραγουδιστή που γυρνάει πίσω στην ΕΣΣΔ, τη Σοβιετική Ενωση. Οι Beatles δεν είχαν ταξιδέψει ποτέ εκεί και το τραγούδι είχε γραφτεί για να σατιρίσει το «πατριωτικό» τραγούδι του Τσακ Μπέρι «Back in the USA» («Πίσω στις ΗΠΑ»), σε μια εποχή που οι ΗΠΑ δεν ήταν καθόλου της μόδας.

» Τα κορίτσια από την Ουκρανία με έβγαλαν νοκ άουτ..δεν ξέρεις πόσο τυχερός είσαι που γυρνάς στην ΕΣΣΔ», τραγουδάει ο Πωλ Μακ Κάρτνει, που είχε πει σχετικά σε μία συνέντευξη του: «Μου άρεσε απλώς η ιδέα των κοριτσιών της Γεωργίας και να μιλάω για μέρη όπως η Ουκρανία σαν να ήταν Καλιφόρνια. Επειδή αρέσουμε εκεί στη Σοβιετική Ενωση, ίσως όχι στα αφεντικά στο Κρεμλίνο».

Με την εισβολή και όλο το πρόβλημα που δημιούργησε για την ίδια τη Ρωσία, ο Πούτιν είναι σαν να τραγουδάει το τραγούδι του βρετανικού συγκροτήματος στα ρώσικα. Μετά από 35 χρόνια ανοιγμάτων στον κόσμο, από την περεστρόικα του Γκορμπατσόφ μέχρι σήμερα, η Ρωσία είναι σαν να καβάλησε τη μηχανή του χρόνου και πέταξε ολοταχώς προς το μακρινό παρελθόν.

Οι πολίτες της δεν θα μπορούν πλέον να ταξιδέψουν και οι νέοι της να σπουδάσουν στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Ήδη χιλιάδες είναι εγκλωβισμένοι, επιχειρηματίες ή φοιτητές στην Ευρώπη ή σαν τουρίστες σε Ταϊλάνδες, καθώς οι περισσότερες πτήσεις προς τη Μόσχα έχουν ματαιωθεί. Και με τις πιστωτικές τους κάρτες δεν μπορούν πλέον να αγοράσουν ούτε εισιτήρια, ούτε να βγάλουν μετρητά. Για τους Ρώσους είναι σαν να ζουν όπως παλιά,  πριν «εφευρεθούν» οι πιστωτικές κάρτες, επί Γκορμπατσόφ.

Εκατοντάδες δυτικές επιχειρήσεις κλείνουν τα καταστήματα τους στη Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη και τις άλλες μεγάλες πόλεις. Θα χρειαστούν πιθανότατα χρόνια για να ξανανοίξουν για το πεινασμένο για δυτικά προϊόντα κοινό. Όπως το 1989, όταν έξω από το μοναδικό Μακ Ντόναλτς που άνοιξε στη Μόσχα, σχηματίζονταν ουρές χιλιομέτρων. Έπρεπε να περιμένει κανείς δυό ώρες στην ουρά, μέσα στο χιόνι, για να φάει άνοσtο fast food, γρήγορο φαγητό!

Διαβάστε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι δυτικές εταιρίες που έφυγαν από την Ρωσία

Η Σοβιετική Ενωση είχε υποστεί κυρώσεις στο παρελθόν, ιδίως μετά την εισβολή στο Αφγανιστάν το 1979. Είχε γίνει μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων στη Μόσχα το 1980,  από τις ΗΠΑ και κάποιους συμμάχους τους. Αλλά οι Αγώνες διεξήχθησαν κανονικά. Τώρα οι ρωσικές ομάδες έχουν αποκλειστεί από όλες τις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις.

Η Ρωσία αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες κυρώσεις μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Από την Ευρώπη, για να πάει κάποιος από και προς τη Μόσχα, μπορεί να ταξιδέψει μόνο μέσω Βελιγραδίου. ‘Η μέσω Λευκορωσίας και Πεκίνου. Και πρέπει να έχει μετρητά μαζί του και να τα ανταλλάξει με το ρούβλι, που έχει υποτιμηθεί άγρια. Σε λίγο θα ξεκινήσει η μαύρη αγορά.

Πρέπει να ανατρέξει κανείς στη εποχή της «στασιμότητας» τη δεκαετία του 70 ή ακόμη και την εποχή του Στάλιν, για να βρει μια Ρωσία τόσο απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο. Η φιλοδυτική ιντελιγκέντσια είναι υποχρεωμένη να μεταναστεύσει ή να συλλαμβάνεται μαζικά στις διαδηλώσεις εναντίον του πολέμου.

Διαβάστε επίσης: Ακτιβιστής στη Μόσχα περιγράφει την κατάσταση στη Ρωσία: «Είμαι έτοιμος να συλληφθώ»

Οι νέοι δεν έχουν διέξοδο και δεν μπορούν πια να ελπίζουν. Και το χειρότερο είναι ότι παλιά, οι περισσότεροι πολίτες πίστευαν πραγματικά, λόγω της προπαγάνδας και της έλλειψης επαφών με τον έξω κόσμο, ότι στον καπιταλισμό πεθαίνουν οι μισοί στους δρόμους, από την πείνα. Τώρα ξέρουν την αλήθεια.

Χθες, το Κρεμλίνο απέκλεισε την πρόσβαση ακόμη και στο Instagram. Οι λέξεις εισβολή και πόλεμος επισείουν μέχρι και 15 χρόνια φυλάκισης. Στις καλύτερες παραδόσεις του ανεπανάληπτου Τζωρτζ Οργουελ, η  εισβολή στην Ουκρανία πρέπει να αποκαλείται «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», για την ειρήνη και την «αποναζιστικοποίηση».

Ο πόλεμος έπαιξε καταλυτικό ρόλο σε ότι είχε απομείνει από τις δημοκρατικές ελευθερίες που σταδιακά συρρικνώνονταν επί προεδρίας Πούτιν. Ο πλήρης έλεγχος των ΜΜΕ και οι μαζικές συλλήψεις παραπέμπουν πλέον σε  καθεστώς δικτατορίας, ανάλογο με αυτό του 1968, όταν οι Beatles τραγουδούσαν το «Back in the USSR». Τότε που τα «Σκαθάρια» εθωρούντο απειλή για το σοβιετικό σύστημα και τα άλμπουμ τους ήταν απαγορευμένα.

 

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr


(Visited 9 times, 1 visits today)

Read more:
Δικαιοσύνη
Δικαιοσύνη…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close