Η κρίσιμη για τον Πούτιν «εβδομάδα της οικονομίας» και ο Γ. Παγκόσμιος Πόλεμος

Permalink

Η σθεναρή αντίσταση των Ουκρανών στην Μαριούπολη,θα πρέπει να έχει προβληματίσει σοβαρά τον Βλαντιμίρ Πούτιν: εάν τού παίρνει τόσες εβδομάδες να καταλάβει μια αποκλεισμένη πόλη, μεσαίου μεγέθους, πόσες θα χρειαστούν για να πέσει το Κίεβο; Και με τι κόστος;

Αυτά ήταν ορισμένα από τα ερωτήματα που διατυπώθηκαν χθες στις Βρυξέλλες, σε μια έκτακτη ακρόαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβούλιου, με βασικό καλεσμένο τον Ουκρανό πρέσβη. Η συνεδρίαση ήταν κεκλεισμένων των θυρών και δεν μου επιτρέπεται δεοντολογικά να μεταφέρω τη συζήτηση, παρά μόνο κάποια συμπεράσματα από αυτήν και τις παράλληλες πολιτικές εξελίξεις.

Χθες είχαμε λοιπόν την εμφάνιση σενάριων «στο μυαλό του Πόυτιν».  Αφού η κατάληψη του Κιέβου σε λίγες μέρες και η αντικατάσταση της κυβέρνησης του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι από ένα φιλορωσικό καθεστώς απέτυχε, ο Ρώσος πρόεδρος θα εφαρμόσει το Plan B, γράφει η Wall Street Journal: θα επιδιώξει να εξαναγκάσει το Κίεβο να αποδεχθεί τις ρωσικές διεκδικήσεις στα νότια και ανατολικά εδάφη της Ουκρανίας.

θα συνεχίσει, επίσης, τη στρατιωτική του πίεση, συμπεριλαμβανομένου του σφυροκοπήματος ουκρανικών πόλεων, επιδιώκοντας να πιέσει τον Ζελένσκι να μην ενταχθεί στη Δύση και να συμφωνήσει για ουδέτερο καθεστώς και άλλες ρωσικές απαιτήσεις.

Διαβάστε επίσης: Wall Street Journal: Το «σχέδιο Β» του Πούτιν στην Ουκρανία

O Τόμας Φρίντμαν, ο γνωστός αρθρογράφος των New York Times που πέφτει συχνά έξω αλλά έχει  και καλές πηγές, περιγράφει ένα άλλο Plan B του Πούτιν: πάντα πάνω στην ιδέα ότι η στρατιωτική νίκη δεν μπορεί να είναι ολοκληρωτική, το πλάνο αυτό προβλέπει την δημιουργία προσφυγικού προβλήματος στις δυτικές χώρες:

«ο ρωσικός στρατός σκόπιμα ρίχνει αδιάκριτα εναντίον Ουκρανών πολιτών, πολυκατοικιών, νοσοκομείων, επιχειρήσεων και ακόμη και καταφυγίων βομβών — όλα αυτά συνέβησαν τις τελευταίες εβδομάδες — με σκοπό οι Ουκρανοί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, δημιουργώντας μια τεράστια κρίση προσφύγων μέσα στην Ουκρανία και, ακόμη πιο σημαντικό, μια κρίση προσφύγων στα κοντινά κράτη του ΝΑΤΟ».

Διαβάστε επίσης: Β. Ζελένσκι: «Δημοψήφισμα για την όποια συμφωνία με την Ρωσία»

Σίγουρα κάποια στιγμή το προσφυγικό θα «σκάσει», ιδίως αν πρόκειται για χώρες (Ουγγαρία, Πολωνία κλπ) που δεν δέχονταν μέχρι τώρα ούτε μισό πρόσφυγα. Αλλά όσο συνεχίζονται οι ρωσικές βαρβαρότητες και μεταδίδονται σε εικόνες, είναι εξαιρετικά δύσκολο να εμφανιστεί κάποια χώρα που θα δηλώσει ότι δεν θέλει τους «πραγματικούς πρόσφυγες» από την Ουκρανία, που λέει και ο κ. Μηταράκης.

Aντίθετα με το πλάνο B του Φρίντμαν, ο Πούτιν δεν μπορεί να περιμένει τόσο πολύ. O χρόνος κυλάει σε βάρος του, καθώς αιμορραγεί η αχίλλειος πτέρνα του: η ρωσική οικονομία που έχει υποστεί σοβαρότατα πλήγματα από τις δυτικές κυρώσεις. «Είναι δύσκολο για εμάς αυτή τη στιγμή», παραδέχθηκε στο τηλεοπτικό διάγγελμα του. «Ρωσικές χρηματοπιστωτικές εταιρείες, μεγάλες επιχειρήσεις, μικρές και μεσαίες, αντιμετωπίζουν πρωτοφανή πίεση».

Ολα δείχνουν ότι οι μάχες θα κρατήσουν. Οι διαπραγματεύσεις Ουκρανίας-Ρωσίας, συνεχίζονται, αλλά και από τη χθεσινή ακρόαση του Ουκρανού πρέσβη έβγαλα το συμπέρασμα ότι βρισκόμαστε μακριά από μια συμφωνία.

Από την έκβαση λοιπόν αυτών των παράλληλων οικονομικών συγκρούσεων φαίνεται ότι θα καθοριστεί τελικώς η πορεία του πολέμου, αν δεν σημειωθούν μεγάλες ανατροπές στα πεδία των μαχών.

Αυτή την εβδομάδα θα συνεδριάσουν οι G7 και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής,  για να αποφασίσει πάνω σε ένα πέμπτο πακέτο κυρώσεων.  Θα εξεταστεί η πρόταση του Πολωνού πρωθυπουργού, για την πλήρη απαγόρευση κάθε εμπορικής σχέσης με τη Ρωσία. Αυτό θα σήμαινε τέρμα σε εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, μέτρο στο οποίο αντιτίθενται η Γερμανία, η Αυστρία αλλά και άλλες χώρες.

Διαβάστε επίσης: Κρεμλίνο: Ενδεχόμενο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα πλήξει την Ευρώπη, όχι τις ΗΠΑ

Ηδη η παραπέρα εκτόξευση της ακρίβειας, λόγω του πολέμου, προκαλεί κοινωνική αναστάτωση. Στη Μαδρίτη έγινε το Σαββατοκύριακο μεγάλη διαδήλωση 100.000 ατόμων. Διοργανώτριες ήταν οι μεγαλύτερες αγροτικές και κτηνοτροφικές οργανώσεις της χώρας, ζητώντας ένα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους, των χαμηλών περιθωρίων κέρδους που επιδεινώθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, από την αύξηση της τιμής των καυσίμων και την έλλειψη σιτηρών για τη διατροφή των ζώων.

Συνεχίζεται επίσης η απεργία στα φορτηγά, προκαλώντας κλείσιμο δρόμων, παράλυση βασικών τομέων, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανίας γεωργικών ειδών διατροφής και ελλείψεις στα σούπερ μάρκετ.

Το πιθανότερο είναι λοιπόν στη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στις 24-25 Μαρτίου, να εξεταστεί η περίπτωση της αποβολής όλων των ρωσικών τραπεζών από το σύστημα τραπεζικών συναλλαγών swift, από το οποίο έχουν αποβληθεί μόνο 7 ρωσικά τραπεζικά ιδρύματα. Θα εξεταστεί επίσης η απαγόρευση εισόδου  των ρωσικών  πλοίων σε όλα τα ευρωπαϊκά λιμάνια, στο πλαίσιο ενός πακέτου «έξυπνων κυρώσεων» που θα βλάπτουν όσο το δυνατόν λιγότερο τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Παράλληλα με τις συνεχείς, παρασκηνιακές διπλωματικές πιέσεις προς το Πεκίνο να πάρει μεγαλύτερες αποστάσεις από τη Μόσχα, οι νέες κυρώσεις θα αποδειχθούν τόσο έξυπνες ώστε να αναγκάσουν τον Πούτιν σε μία συμφωνία; Πρόκειται για το ερώτημα του ενός δις- δολαρίων, όχι φυσικά των υποτιμημένων ρουβλίων.

Βέβαια ο Φρίντμαν, ο αρθρογράφος των New York Times, παρουσιάζει και ένα  PLAN C του Πούτιν, αν αποτύχει να προκαλέσει προσφυγική κρίση στην Ευρώπη: «θα περιλάμβανε αεροπορικές ή πυραυλικές επιθέσεις σε ουκρανικές στρατιωτικές γραμμές εφοδιασμού πέρα από τα σύνορα μέσα στην Πολωνία», που είναι μέλος του ΝΑΤΟ και θα έπρεπε να επέμβει για να την υπερασπίσει.

«Σίγουρα θα προκαλούσε έντονες συζητήσεις σε κάθε χώρα του ΝΑΤΟ — ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες-σχετικά με την άμεση συμμετοχή σε έναν πιθανό Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο με τη Ρωσία»,  υποστηρίζει ο Φρίντμαν, πριν εκθέσει και το Plan D του Κρεμλίνου :

«Αν όμως αποτύχουν όλα τα σχέδια του Πούτιν φοβάμαι ότι θα είναι σαν ένα στριμωγμένο ζώο και θα μπορούσε να επιλέξει το Plan D:εκτόξευση είτε χημικών όπλων είτε της πρώτης πυρηνικής βόμβας μετά το Ναγκασάκι».

Eίπαμε ότι αυτός πέφτει συχνά έξω. Αλλά και μέσα να πέσει αυτή τη φορά, δεν θα υπάρχουν πολλοί για να το διαπιστώσουν..

 

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr


(Visited 11 times, 1 visits today)

Read more:
IMG_8158
Κούλογλου: Ο Μαρινάκης φωνάζει γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έπαιξε μπάλα

«Ο κ. Μαρινάκης έχει επιλεκτική μνήμη. Κάποιος σύμβουλός του του υπαγόρευσε και διάβασε στην συνέντευξη. Η ιστορία με τις άδειες...

Close