Ενα μήνα μετά την εισβολή, αποχωρήσεις και δυσφορία στην αυλή του Πούτιν

Permalink

Η χθεσινή αναχώρηση του Ανατόλι Τσουμπάις από τη Μόσχα εξαιτίας του πολέμου, είναι η πρώτη ενός υψηλόβαθμου μέλους της ρωσικής ελίτ. Αναπληρωτής πρωθυπουργός επί Γέλτσιν τη δεκαετία του 90, ο Τσουμπάις προσωποποιούσε, για όσους καλύπταμε τότε τις εξελίξεις στη Μόσχα, τον αρχιτέκτονα της νεοφιλελεύθερης θεραπείας σοκ.

Ο φιλοδυτικός Τσουμπάις είχε συστήσει τον Πούτιν στον πρόεδρο Γέλτσιν το  1997. όταν  ακόμα ο τωρινός Ρώσος πρόεδρος κολυμπούσε στην αφάνεια της Αγίας Πετρούπολης. Μετά το 2000, όταν ανέλαβε τα ηνία της χώρας, τοποθέτησε τον Τσουμπάις σε διάφορες κρατικές θέσεις. Το 2020 τον διόρισε ειδικό απεσταλμένο του για την κλιματική αλλαγή και τον επανέφερε στο Κρεμλίνο.

Το Bloomberg ανέφερε χθες ότι ο «πράσινος Τσάρος» εγκατέλειψε τη χώρα, «επικαλούμενος την αντίθεσή του» στον πόλεμο. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass απλώς ότι παραιτήθηκε από τη θέση του, ενώ ο εκπρόσωπος του Τσουμπάις, που εμφανίστηκε κάπου στην Κωνσταντινούπολη, αρνήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις.

Το βέβαιο είναι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ο Τσουμπάις άρχισε να εκφράζει τη δυσφορία του, δημοσιεύοντας μάλιστα φωτογραφίες του δολοφονημένου  πολιτικού της αντιπολίτευσης Μπορίς Νεμτσόφ. Ο Τσουμπάις σίγουρα δεν ανήκει στον στενό κύκλο του Πούτιν, αλλά η διαφοροποίησή του είναι συμβολική για τις εξελίξεις στο εσωτερικό της ρωσικής άρχουσας τάξης.

Μια γνωστή πρόσφατη περίπτωση είναι ο Αρκάντι Ντβόρκοβιτς, πρώην επικεφαλής των  οικονομικών  συμβούλων του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που είχε αντικαταστήσει τον Πούτιν στην προεδρία για μια θητεία, για να επανέλθει μετά. Ο Ντβόρκοβιτς καταδίκασε τον πόλεμο σε συνέντευξή του στο περιοδικό Mother Jones την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας: «οι πόλεμοι είναι τα χειρότερα πράγματα που μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς στη ζωή … οι σκέψεις μου είναι με τους Ουκρανούς πολίτες» . Απολύθηκε αμέσως από τις κυβερνητικές θέσεις που είχε.

Διαβάστε επίσης:Ο Πούτιν «το πάει μέχρι τέλος», παρά τα εσωτερικά του προβλήματα

Καθώς ο πόλεμος κλείνει ένα μήνα και ο ρωσικός στρατός μοιάζει καθηλωμένος, η δυσφορία στους ηγετικούς κύκλους της Μόσχας μεγαλώνει. Στις πρώτες μέρες των συγκρούσεων, μερικοί ολιχάρχες και η διοίκηση της γιγαντιαίας, δεύτερης πετρελαϊκής στη Ρωσία εξέφρασαν την αντίθεσή τους και σχετικές επιφυλάξεις. Έκτοτε ο Πούτιν σκλήρυνε πολύ την πολιτική του, τα ΜΜΕ ελέγχθηκαν πλήρως. Αλλά  ακόμη και σήμερα δεν παύουν να ακούγονται φωνές ακόμη και για το πιο λεπτό ζήτημα, την πορεία του πολέμου.

Ο Ιγκόρ Κίργκιν, πρώην συνταγματάρχης των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών και «υπουργός Αμυνας» των Ρώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη τη Δευτέρα ότι η Ρωσία προέβη σε «καταστροφικά λανθασμένη εκτίμηση»  του ουκρανικού στρατού. «Ο εχθρός υποτιμήθηκε από κάθε άποψη», πρόσθεσε. Ο Γεβγέβνι Μπιζίνσκι, απόστρατος Αντιστράτηγος και τακτικός σχολιαστής στη ρωσική κρατική τηλεόραση, το είπε πιο κομψά για τους Ουκρανούς: «αναμενόταν να είναι πιο λογικοί».

Ενα πολύ κρίσιμο θέμα είναι ο αριθμός των ρωσικών απωλειών. Η τελευταία ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμύνας στις 2 Μαρτίου, δηλαδή στις αρχές του πολέμου, έκανε λόγο για 498 θανάτους. Από τότε όμως,  οι ένοπλες συγκρούσεις πολλαπλασιάστηκαν σε αριθμό και ένταση. Αμερικανοί αξιωματούχοι ανεβάζουν με «συντηρητικές εκτιμήσεις», τον αριθμό των νεκρών σε 7.000, αλλά «η ομίχλη του πολέμου» σκεπάζει πάντα την αλήθεια, το πρώτο θύμα των πολέμων.

Πάλι τη Δευτέρα, η ρωσική εφημερίδα Komsomolskaya Pravda, δημοσίευσε online μια είδηση βόμβα, κρυμμένη μέσα σε ένα ρεπορτάζ: «Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Άμυνας, 9.861 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στη δράση και άλλοι 16.153 είχαν τραυματιστεί». H είδηση κατέβηκε μετά από λίγο και η Komsomolskaya Pravda,  η οποία δημοσιεύει συχνά ειδήσεις υπέρ του Κρεμλίνου, άφησε να διαρρεύσει ότι είχε πέσει θύμα χάκερς.

Μια ακόμη ένδειξη στρατιωτικών δυσκολιών και απωλειών, είναι οι θάνατοι Ρώσων  υψηλόβαθμων στρατιωτικών. Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον και τον ουκρανικό στρατό τουλάχιστον έξη στρατηγοί έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ η Μόσχα έχει παραδεχθεί δύο, μεταξύ τους και τον υπαρχηγό του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Επειδή δεν βρισκόμαστε στην εποχή του Ναπολέοντα, οι απώλειες υψηλόβαθμων στρατιωτικών είναι σπάνιες στους σύγχρονους πολέμους.

Σύμφωνα με τον Αντρέι Σολντάτοφ, έναν Ρώσο συγγραφέα και ειδικό για τον Στρατό και τις υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας, το ρωσικό σύστημα πληροφοριών έπεσε τελείως έξω. Ο Σολντάτοφ υποστηρίζει ότι ο Ρώσος  κορυφαίος αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών, επιφορτισμένος με την πρόσληψη κατασκόπων και τις επιχειρήσεις μέσα στην Ουκρανία, έχει τεθεί σε κατ “ οίκον περιορισμό μαζί με τον αναπληρωτή του.

Διαβάστε επίσης:Η κρίσιμη για τον Πούτιν »εβδομάδα της οικονομίας» και ο Γ. Παγκόσμιος Πόλεμος

Η ιστοσελίδα του  κ.Σολντάτοφ έχει τεθεί εκτός λειτουργίας εδώ και μέρες, αλλά ο ίδιος υποστηρίζει ότι σε δυσμένεια βρίσκεται και ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου, ο οποίος κάνει διακοπές με τον κ. Πούτιν και παρουσιαζόταν ως επίδοξος δελφίνος του. Οι πληροφορίες δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν, γράφουν οι New York Times, «αλλά ο Σόιγκου δεν έχει παρουσιαστεί σε συνάντηση με τον κ. Πούτιν από τις 27 Φεβρουαρίου, όταν ο ίδιος και ο ανώτερος στρατιωτικός διοικητής στρατηγός Β. Γκερασίμοφ, κάθισαν στο τέλος ενός μεγάλου τραπεζιού. Καθώς ο κ. Πούτιν, στο αντίθετο άκρο, τους διέταξε να τοποθετήσουν τις πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας σε υψηλότερο επίπεδο ετοιμότητας» (φωτογραφία του άρθρου).

Οι στρατιωτικές αποτυχίες και η δυσφορία της ρωσικής ελίτ δεν πρόκειται να κάμψουν τον Πούτιν, που έχει πλέον περάσει τον Ρουβίκωνα: πρέπει να γυρίσει στη Μόσχα και κάποιο είδος νίκης, γιατί αλλιώς θα πέσει το κεφάλι του. Ανάλογες επιτυχίες πρέπει να παρουσιάσει και ο Ζελένσκι στην ουκρανική κοινή γνώμη, για να μπορέσει να υποστηρίξει μια συμβιβαστική συμφωνία που θα τελείωνε τον πόλεμο. Σήμερα, ούτε η μία πλευρά ούτε η άλλη, φαίνεται να είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο.

 

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr


(Visited 7 times, 1 visits today)

Read more:
Οι έξυπνοι...
Οι έξυπνοι…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close