Η Ρωσία δείχνει να υποχωρεί, αλλά ο πόλεμος δεν τελειώνει

Permalink

Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι οι ρωσικές δυνάμεις αναδιατάσσουν τους στόχους τους. Ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε χθες ότι οι στόχοι του «πρώτου σταδίου της επιχείρησης»  είχαν «βασικά επιτευχθεί» και ότι ο ρωσικός στρατός  θα επικεντρωθεί στις ανατολικές περιοχές γύρω από τον Ντονμπάς.

Η ανακοίνωση σημαίνει ότι η κατάληψη του Κιέβου και των άλλων σημαντικών πόλεων  δεν είναι πλέον ο πρωταρχικός στόχος των ρωσικών δυνάμεων.

«Καθώς οι μεμονωμένες μονάδες εκτελούν τα καθήκοντά τους, δήλωσε στη Μόσχα ο συνταγματάρχης Σεργκέι Ρούτσκόι στη Μόσχα, «οι δυνάμεις και τα μέσα μας θα επικεντρωθούν στον κύριο στόχο: την πλήρη απελευθέρωση του Ντονμπάς», συνόψισε ο κ. Ρουτσκόι. Προσδιορίζοντας για πρώτη φορά έναν πιο συγκεκριμένο στόχο, μετά από ένα μήνα πολέμου.

Αργά χθες το βράδυ, οι πληροφορίες ότι η Χερσώνα ανακαταλαμβάνεται από το ουκρανικό στρατό δεν είχαν επιβεβαιωθεί, αλλά γύρω από την πόλη έχουν ενταθεί οι μάχες και οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περάσει σε θέσεις άμυνας. Το ίδιο συμβαίνει και γύρω από το Κίεβο, όπου οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σταματήσει εδώ και 48 ώρες την προέλαση τους.

Διαβάστε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία περνάει στη… «δεύτερη φάση»

Οι παραπάνω εξελίξεις δείχνουν ότι η «πρώτη φάση της επιχείρησης» τελείωσε, χωρίς να επιτευχθεί αυτό που έδειχνε ότι είχε ως βασικό στόχο όταν ξεκίνησε, δηλαδή την κατάληψη του Κιέβου και την τοποθέτηση φιλορωσικής κυβέρνησης. Ο ουκρανικός στρατός κατόρθωσε να ανακόψει την αιφνιδιαστική επίθεση.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε επίσης ότι 1351 στρατιωτικοί έχουν χάσει τη ζωή τους και 3.825 έχουν τραυματιστεί. Το ουκρανικό επιτελείο ανεβάζει τις ρωσικές απώλειες σε πάνω από 16 χιλιάδες, αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις οι αριθμοί μπερδεύονται στον προπαγανδιστικό πόλεμο των δύο πλευρών. Το βέβαιο είναι ότι η ρωσική ανακοίνωση για τις απώλειες, μόλις η δεύτερη μετά από μια στις αρχές Μαρτίου, βάζει τον πόλεμο για τα καλά μέσα στη ρωσική κοινωνία.

Αν δεν πρόκειται για τακτική αναδίπλωση του ρωσικού στρατού για να αναδιοργανώσει τις δυνάμεις του, οι δηλώσεις Ρουτσκόι σηματοδοτούν την είσοδο σε μια δεύτερη φάση του πολέμου.Η πολεμική αντιπαράθεση θα επικεντρωθεί στο νότο, όπου συνεχίζεται η τραγωδία της Μαριούπολης. Αν δεν υπάρξει ειρηνευτική προσπάθεια, αυτή η «μάχη χαρακωμάτων» ίσως κρατήσει για εβδομάδες.

Στο επίπεδο των διπλωματικών διαπραγματεύσεων, οι ρωσικές αποτυχίες και η σθεναρή αντίσταση του ουκρανικού στρατού κάνουν πιο δύσκολο για τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι να προχωρήσει στις οδυνηρές παραχωρήσεις, τις οποίες είχε υπαινιχθεί πριν 2 εβδομάδες. Από την πλευρά του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν πήρε χθες μέρος σε μια τελετή για τον ..πολιτισμό, στην οποία δεν αναφέρθηκε ούτε στιγμή η λέξη πόλεμος.

Οι Financial Times μετέδωσαν αργά το βράδυ ότι ο Ρώσος πρόεδρος ενέκρινε τη συμμετοχή  του Ρομάν Αμπράμοβιτς στις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις. Κατά πληροφορίες, ο Ρώσος ολιγάρχης είχε εξαιρεθεί από  κυρώσεις για να παίξει αυτόν τον ρόλο.

 

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr


(Visited 6 times, 1 visits today)

Read more:
Κούλογλου: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στρουθοκαμηλίζει στο προσφυγικό

Ο Στέλιος Κούλογλου, σε συζήτηση στην εκπομπή "Europe" της ΕΡΤ1 με την Εύα Μπούρα στην οποία συμμετείχαν οι ευρωβουλευτές Ελίζα...

Close