Οι ευθύνες της κυβέρνησης και το θεσμικό κίνημα «Δεν πληρώνω»

Permalink

Ήδη από τα τέλη του 2020, η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε ενσωματώσει την κοινοτική οδηγία για την προστασία των καταναλωτών. Οι οδηγίες αυτές είναι υποχρεωτικές για τα κράτη μέλη και αυτή είναι μια από τις σημαντικότερες: προστατεύει τους πολίτες από την αισχροκέρδεια και τους δίνει μια σειρά από δικαιώματα.

Παρότι τα κράτη μέλη που δεν εφαρμόζουν τις οδηγίες υπόκεινται σε κυρώσεις, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναβάλλει συνεχώς την ενσωμάτωση της. Εξη μήνες πριν, τον Οκτώβριο του 2021 κατέθεσα σχετική ερώτηση στην Κομισιόν. Μόλις φέτος τον Ιανουάριο  η κυβέρνηση έφερε πολύ καθυστερημένα το θέμα της ενσωμάτωσης στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ ακόμη δεν έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο.

Από τον τον Οκτώβριο του 2021 Ισπανία, Πορτογαλία αλλά και Γαλλία πήραν πολύ έγκαιρα μέτρα  με πλαφόν σε τιμές, παρακράτηση των κερδών των εταιρειών και αναδιανομή στους καταναλωτές. Ετσι συγκράτησαν τις τιμές της λιανικής. To Βέλγιο μείωσε ΦΠΑ και ειδικό φόρο κατανάλωσης. Η ελληνική κυβέρνηση, απλώς άφησε το παιχνίδι ανεξέλεγκτο και άθικτα τα υπερκέρδη των εταιρειών. Τυχαίο; δεν νομίζω.

Διαβάστε επίσης: Ακρίβεια και ασυδοσία: Παρανόμως η κυβέρνηση δεν ενσωματώνει την ευρωπαϊκή Οδηγία για την προστασία των καταναλωτών

Η κοινοτική οδηγία  Ρυθμίζει το βασικό ζήτημα με τις «ρήτρες αναπροσαρμογής» (της τιμής) και προβλέπει επαρκή ενημέρωση, θεμελιώδη δικαιώματα καταναλωτών, ενίσχυση της διαφάνειας και συγκρισιμότητας των τιμολογίων. Αλλά στην Ελλάδα, ακόμη και η υπάρχουσα νομοθεσία παραβιάζεται  συστηματικά από τις εταιρίες ενέργειας, οι οποίες προκαλούν τεχνητή σύγχυση σε σχέση με τις χρεώσεις.

Το καλοκαίρι του 2021 η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) σημείωνε ότι οι ισχύουσες διατάξεις είναι τόσο ασαφώς διαμορφωμένες (βλ.  «εύρος διακύμανσης»), που οι εταιρίες φρόντισαν να περάσουν όλο τον κίνδυνο από απρόβλεπτες αλλαγές των τιμών στους καταναλωτές. Οι δύο σχετικές προτάσεις της ΡΑΕ  αγνοήθηκαν επιδεικτικά. Με ευθύνη της κυβέρνησης, ορισμένες εταιρείες στην Ελλάδα δεν παίρνουν κανένα επιχειρηματικό ρίσκο. Ο καπιταλισμός της συμφοράς (των καταναλωτών).

Αυτό το διάστημα η Ελλάδα είναι σταθερά μεταξύ των 4 ακριβότερων χωρών στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας και στις χειρότερες θέσεις από άποψη εισοδήματος. Υπάρχει ένας συντελεστής τιμης/κατά κεφαλήν ΑΕΠ, όπου η Ελλάδα είναι η χειρότερη της ΕΕ.  Ο ενδεικτικός πίνακας στο τέλος του άρθρου.

Διαβάστε επίσης Λογαριασμός ρεύματος 3.000 ευρώ σε οικογένεια – Το 80% αφορά τη ρήτρα αναπροσαρμογής [Βίντεο]

Πρέπει με βάση τα παραπάνω να δημιουργηθεί ένα «θεσμικό κίνημα δεν πληρώνω», που με τη βοήθεια νομικών να υποστηρίξει μαζικές προσφυγές καταναλωτών κατά εταιρειών για αυτές τις πρακτικές. Δεν πρόκειται για κάτι αντίστοιχο με το «δεν πληρώνω » των διοδίων, αλλά με προσφυγές και διεκδικήσεις με βάση τον νόμο και την κοινοτική οδηγία.

Αξιοποιώντας την τελευταία, μια σειρά από πρακτικές θα πρέπει να αμφισβητηθούν στα δικαστήρια. Ενδεικτικά αναφέρω, από τον κατάλογο του ΙΝΚΑ Κορινθίας:

«-όσοι καταναλωτές έχουν συνάψει τηλεφωνικά συμβάσεις με διάφορες εταιρείες ρεύματος, δεν έχουν λάβει γνώση και δεν έχουν πληροφορηθεί για την ρήτρα αναπροσαρμογής .. δεν υποχρεούνται να την καταβάλουν.

-οι διάφορες εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος δεν χορήγησαν αντίγραφα των συμβάσεων στους καταναλωτές, είτε οι συμβάσεις έχουν υπογραφεί από αντιπροσώπους τους και μόνο, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να μην έχουν πληροφορηθεί τους γενικούς όρους συναλλαγών και των επιμέρους ρητρών που εμπεριέχονται στις συμβάσεις αυτές.

Διαβάστε επίσης: Οδηγός προς απελπισμένους καταναλωτές: Τι να κάνετε όταν σας έρθει λογαριασμός ρεύματος στα ύψη

– οι καταναλωτές επιβαρύνονται με χρεώσεις  επί της τιμής του ρεύματος οι οποίες είτε είναι αόριστες, όπως η λεγόμενη ρήτρα αναπροσαρμογής, είπε αναγκάζονται να πληρώσουν δύο φορές για την ίδια υπηρεσία μέσω του διαβόητου ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων). Αυτό γιατί μέσω του ΕΤΜΕΑΡ οι καταναλωτές πληρώνουν τους παραγωγούς ΑΠΕ και ταυτόχρονα με τη ρήτρα αναπροσαρμογής τους ξαναπληρώνουν.

-το σύνολο σχεδόν των συμβάσεων προμήθειας ρεύματος που συνάπτονται, έχουν μέγεθος γραμματοσειράς εξαιρετικά μικρό, το οποίο δεν είναι ευανάγνωστο κι η ανάγνωση του είναι δυνατή μόνο με μεγεθυντικό φακό. Η πρακτική αυτή είναι παράνομη σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.3587/2007, όπως ισχύει, περί προστασίας Καταναλωτών».

Είναι χρέος της αντιπολίτευσης να οργανώσει αυτό το θεσμικό κίνημα. Προφανώς ενδιαφέρει περισσότερο τους πολίτες, από τον τρόπο εκλογής της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.


 

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr


(Visited 10 times, 1 visits today)

Read more:
olive oil
Πρωτοβουλία Κούλογλου για την προστασία των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών

Με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιου Κούλογλου, συναντήθηκαν χθες στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, Έλληνες Ευρωβουλευτές για να συζητήσουν την...

Close