Ο ελεγχόμενος πανικός του κ. Μητσοτάκη και η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

Permalink

Ο κ. Μητσοτάκης έμεινε πιστός στη λαϊκή παροιμία: «Όσα δεν φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια». Αλλιώς, κυβερνήσεις συνεργασίας. Η πρόσφατη ξαφνική ανατροπή της στρατηγικής «Μητσοτάκης ή χάος» και η αναζήτηση κυβερνητικών συμμαχιών πολύ πριν τις εκλογές, οφείλεται σε δύο παράγοντες:

-Πρώτον, όλες οι έρευνες δείχνουν ότι η ΝΔ, ακόμη και αν έβγαινε πρώτο κόμμα στις δεύτερες συνεχόμενες εκλογές του 2023, δεν θα έχει αυτοδυναμία για να κυβερνήσει. Το «Βήμα της Κυριακής », που ανέλαβε να εξηγήσει τις πρωθυπουργικές δηλώσεις δεν θα μπορούσε να είναι πιο σαφές στο σημερινό πρωτοσέλιδο, κύριο άρθρο του:

«Το ζήτημα που έθεσε ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι δεν επιτρέπεται στις παρούσες συνθήκες διεθνούς αστάθειας να αποδειχθεί άγονη και η δεύτερη κάλπη και να οδεύσει η χώρα εν μέσω εντάσεων σε μια τρίτη, αγνώστου εκβάσεως».

Διαβάστε επίσης: Αλλαγή πολιτικού σκηνικού: Βασικό σενάριο η κυβέρνηση συνεργασίας

O δεύτερος λόγος της μητσοτακικής στροφής είναι η καταιγίδα που έρχεται. Στις Βρυξέλλες θεωρείται ότι, ακόμη και αν τελειώσει σύντομα ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι παρενέργειες του θα βαρύνουν για χρόνια στις τιμές της ενέργειας, την ακρίβεια και τον πληθωρισμό. Για την Ελλάδα, που αντιμετωπίζει ήδη πρόβλημα χρέους, οι επιπτώσεις θα είναι δυσβάστακτες και ένα νέο μνημόνιο λιτότητας πολύ πιθανό.

Διαψεύδοντας τις πληροφορίες για πρόωρες εκλογές ή για αλλαγή του εκλογικού νόμου, τις οποίες το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου μέχρι τώρα διέρρεε, ο κ. Μητσοτάκης  θέλει να επαναφέρει την εικόνα ενός θεσμικού ηγέτη που σέβεται τις συνταγματικές προθεσμίες και φυσικά να πιέσει το ΚΙΝΑΛ. «Κακά τα ψέματα, ο Πρωθυπουργός προσβλέπει κατά βάση στη συνεργασία με το αναγεννημένο ΚΙΝΑΛ», συνεχίζει το κύριο άρθρο του σημερινού Βήματος. «Θεωρεί το κόμμα του κ. Ανδρουλάκη πιο συγγενές και επιπλέον πιστεύει ότι διαθέτει εμπειρίες διακυβέρνησης».

Διαβάστε επίσης: ΚΙΝΑΛ: «Απαντήσεις» από Ανδρουλάκη για το «όχι» στην πρόσκληση Μητσοτάκη ζητά ο Βενιζέλος

Αλλά η πίεση προς το ΚΙΝΑΛ είναι δευτερεύων στόχος. Θα μπορούσε να εκδηλωθεί αργότερα και δεν αξίζει την παραδοχή της αδυναμίας της ΝΔ να κυβερνήσει μόνη της, ένα χρόνο και βάλε πριν τις εκλογές. Τέτοια ομολογία δεν έχει γίνει ποτέ στην πρόσφατη μεταπολιτευτική μεταπολεμική ιστορία και είναι αποκαλυπτική για τις διαμάχες που έχουν ξεσπάσει και τον πανικό στο Μέγαρο Μαξίμου μπροστά στις εξελίξεις.

Στην πραγματικότητα, ο κ. Μητσοτάκης ψάχνει συνεταίρους για να μοιραστεί την καυτή πατάτα και να μην καεί μόνος του.

Όπως είναι γνωστό ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε ο ίδιος θα χρησιμοποιήσει την εντολή «για να σχηματίσει κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατικού κορμού»  και εδώ είναι η σειρά του ΣΥΡΙΖΑ. Από την πλευρά της Κουμουνδούρου θα έπρεπε να προταθεί στο ΚΙΝΑΛ ένα πρόγραμμα 10 σημείων, παραδείγματος χάριν, για μια προγραμματική συμφωνία διακυβέρνησης.

Η κυρία Λούκα Κατσέλη, ως συν-πρόεδρος μιας Ανεξάρτητης Επιτροπής της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου είχε αναλάβει να συντάξει και να επεξεργαστεί ένα τέτοιο αντι-νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα. Το παρουσίασε το 2019 στις Βρυξέλλες και την Αθήνα, με στόχο, όπως η ίδια είχε δηλώσει, «την αναζήτηση προγραμματικών συγκλίσεων για μια προοδευτική διακυβέρνηση τα επόμενα χρόνια στην Ευρώπη».

Το πρόγραμμα περιέχει προτάσεις που δύσκολα θα μπορούσε να αρνηθεί ο κ. Ανδρουλάκης. Μήπως το επερχόμενο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να ψηφίσει μια τέτοια συγκεκριμένη πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης;

 

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr


(Visited 11 times, 1 visits today)

Read more:
314563-flags
Επιστολή Κούλογλου σε ευρωβουλευτές: Ένας νεοναζί ανάμεσά μας

Επιστολή προς το σύνολο των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απέστειλε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, εν αναμονή της...

Close