Κ. Μητσοτάκης- Μπόρις Τζόνσον: ομοιότητες και διαφορές

Permalink

Την εποχή των αυστηρών μέτρων κατά της πανδημίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός παραβίασε δύο φορές, με την ποδηλατάδα στην Πάρνηθα και το γεύμα στην Ικαρία, τους περιορισμούς που είχε ο ίδιος επιβάλλει στον ιθαγενή πληθυσμό. Στην πρωθυπουργική κατοικία του Βρετανού ομολόγου του, διοργανώνονταν την ίδια εποχή party, παραβιάζοντας τους σκληρούς κανόνες για τους κοινούς θνητούς.

Η ομοιότητα σταματά εδώ και αρχίζουν οι διαφορές που αφορούν την πολιτική κουλτούρα κάθε χώρας. Με τη βοήθεια της λίστας Πέτσα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης την έβγαλε με μερικές γρατζουνιές στο προφίλ του. Στη Βρετανία δεν έχει πολλά τέτοια. Ο Μπόρις Τζόνσον, που στην αρχή είπε και ψέματα και στη συνέχεια παραδέχθηκε τη συμμετοχή του ισχυριζόμενος πώς νόμιζε ότι ήταν μια «εκδήλωση εργασίας» (πρωθυπουργός να σου πετύχει) αντιμετωπίζει ισχυρότατο πολιτικό πρόβλημα λόγω του «partygate» και κινδυνεύει να χάσει τη θέση του,

Αυτή ήταν μια από τις αιτίες που τον μεταμόρφωσαν σε πολέμαρχο, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ο Τζόνσον υιοθέτησε την πιο επιθετική στάση απέναντι στη Μόσχα, ελπίζοντας ότι το σκάνδαλο θα περάσει σε δεύτερη μοίρα. «Η ομάδα του Τζόνσον πιστεύει ότι τα τανκ του Πούτιν διέσωσαν τον άνθρωπο της», σχολίαζε προχθές ο Guardian.

Διαβάστε επίσης: Το Party Gate θα ρίξει τον Μπόρις Τζόνσον;

Ανάλογη τακτική και από τον κ. Μητσοτάκη. Με το ξέσπασμα του πολέμου έσπευσε να στείλει στην Ουκρανία όπλα, με το βλέμμα στο εσωτερικό της χώρας. Δόθηκε παράλληλα η εντολή στα φιλικά ΜΜΕ,  να χωρίσουν τη χώρα σε αντιπάλους του Πούτιν και σε οπαδούς του, κρυφούς ή φανερούς. Ακόμη και οι αντιπολεμικές συναυλίες έγιναν αντικεί μενο πολιτικής αντιπαράθεσης.

Με το βλέμμα πάντα στην εθνική κοινή γνώμη, ο Μπόρις πήγε στο Κίεβο και ξεναγήθηκε στα χαλάσματα από τον Ζελένσκι. Ο Κυριάκος κάλεσε τον Ουκρανό πρόεδρο στη Βουλή, μήπως και πατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ καμιά πεπονόφλουδα. «Χθές ἀπεδείχθη γιατί εἶναι λάθος νά ἰδεολογικοποιεῖς ἕναν πόλεμο καί νά προσπαθεῖς νά διχάσεις μιά κοινωνία σέ ἀμερικανόφιλους καί ρωσσόφιλους», σχολίασε την επόμενη μέρα ο Μ.Κοτάκης στην «Εστία», όταν μαζί με τον Ζελένσκι εμφανίστηκαν απρόσκλητοι και δύο πολεμιστές από το νεοναζιστικό τάγμα Αζόφ.

Αν όμως όλα τα προηγούμενα, η υποτίμηση των εγχώριων πληβείων και η πολιτική εκμετάλλευση μιας παγκόσμιας τραγωδίας, παραπέμπουν σε συνηθισμένες πρακτικές των  Μαυρογιαλούρων της ευρωπαϊκής δεξιάς, η στάση της βρετανικής και της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στους πρόσφυγες ξεπερνάει κάθε όριο.

Με την εμφάνιση του νέου κύματος προσφύγων από την Ουκρανία, o κ.Μηταράκης,  αρμόδιος υπουργός για τη Μετανάστευση, αναφώνησε: «αυτοί είναι πραγματικοί πρόσφυγες». Λες και όσοι έρχονται παραδείγματος χάριν από το Αφγανιστάν, που καταστράφηκε με την ευγενική συμμετοχή και ελληνικού εκστρατευτικού σώματος, είναι εξωγήινοι.

Οι ελληνικές αρχές υποδέχθηκαν σωστά, όπως προβλέπεται από τη διεθνή νομοθεσία, τους Ουκρανούς πρόσφυγες. Η κυβέρνηση  προχώρησε σε άμεση διάθεση αδειών προσωρινής παραμονής στους Ουκρανούς πρόσφυγες, ώστε να μπορούν να παραμένουν και να εργάζονται νόμιμα στη χώρα για ένα έτος. Και τα παιδιά τους πήγαν αμέσως σχολείο.

Αλλά το στεγαστικό πρόβλημα, το έλυσε με τη μέθοδο Κου-Κλουξ-Κλαν: στον καταυλισμό των Σερρών, μετέφερε τους 100 Αφγανούς πρόσφυγες «σε ένα  πολύ βρόμικο κοντέινερ», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 16χρονος Σαχράν από το Αφγανιστάν και έβαλε στους οικίσκους που έμεναν τους Ουκρανούς. «Η εφαρμογή διαφορετικών κριτηρίων γελοιοποιεί τις υποτιθέμενες ευρωπαϊκές αρχές της ισότητας, του κράτους δικαίου, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», δήλωσε ο Μπιλ Φρέλικ, διευθυντής της Human Rights Watch για τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών.

Διαβάστε επίσης, Γαλλικό Πρακτορείο για ελληνική κυβέρνηση: Μετέφεραν σε κοντέινερ Αφγανούς πρόσφυγες για να βάλουν στους οικίσκους Ουκρανούς

Η κυβέρνηση Μπόρις Τζόνσον επίσης υποδέχθηκε τους πρόσφυγες από την Ουκρανία, αλλά για όσους έχουν άλλο χρώμα δέρματος σκέφτηκε κάτι ακόμη χειρότερο. Οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν ζητήσει άσυλο ή άδεια παραμονής στη Βρετανία, θα εκτοπίζονται στη Ρουάντα! Εκεί θα αποφασίζεται η τύχη των αιτημάτων τους. Όσοι απορρίπτονται  περνούν υπό την ευθύνη της κυβέρνησης της Ρουάντα, που θα λαμβάνει 120 εκατομμύρια τον χρόνο αποζημίωση για το πρόγραμμα . Θα διωχθούν από την αφρικανική χώρα, θα περάσουν σε καθεστώς σκλαβιάς, κανείς δεν ξέρει.

Η αντιπολίτευση έκανε λόγο για «ανέφικτο, ανήθικο και εκβιαστικό» πρόγραμμα ενώ πάνω από 160 οργανώσεις ζητούν την ακύρωση του «ντροπιαστικά σκληρού» μέτρου. «Ειναι ντροπή για τη Βρετανία», σχολίαζαν χθες ακόμη και οι Financial Times. Οπως είναι ντροπή για την Ελλάδα οι εξοντωτικές ποινές φυλάκισης, μέχρι και 142 χρόνια, που επιβάλλονται στους πρόσφυγες που φθάνουν στην Ελλάδα, χωρίς κανένα στοιχείο σε βάρος τους.

Διαβάστε επίσης, Guardian για την νέα αναβολή της δίκης των Αμίρ και Ακίφ: Δεν λειτουργεί ούτε υπάρχει δικαιοσύνη στην Ελλάδα

 

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr


(Visited 8 times, 1 visits today)

Read more:
Big Pharma..
Big Pharma…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close