Ποια υπηρεσία κυβερνά αυτή τη χώρα, κύριε Μητσοτάκη;

Permalink

Για την κυβέρνηση, οι διεθνείς εξελίξεις δεν πάνε καλά ούτε με το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών.. Ενώ οι αποκαλύψεις για τις παράνομες παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων προκαλούν μεγάλες διεθνείς αντιδράσεις, στο Ευρωκοινοβούλιο κάναμε χθες την πρώτη συνεδρίαση της ειδικής Εξεταστικής Επιτροπής που θα εξετάσει τα σκάνδαλα.

Η υπόθεση της παρακολούθησης του Έλληνα δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη τέθηκε τόσο από Ευρωβουλευτές όσο και από τους προσκεκλημένους εκπροσώπους της Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο, που ερέυνησαν το κινητό του για υποκλοπές.

«Εντοπίσαμε ότι ο  Κουκάκης, παρακολουθήθηκε το 2021 μέσω του predator στην Ελλάδα και οι δημοσιογράφοι που ερεύνησαν την υπόθεση βρήκαν ότι ήταν ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης », μας είπε ο Bill Marczak, εκπρόσωπος της Citizen Lab.

Μετά τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση των τηλεφώνων πολλών Ισπανών πολιτικών από την Καταλονία, μεταξύ τους και ευρωβουλευτών, συζητήθηκε επίσης το ενδεχόμενο να εξεταστούν τα κινητά τηλέφωνα όλων των ευρωβουλευτών. Θα ήταν μια καλή αρχή και για τα κινητά των Ελλήνων..

Ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση, ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται να έχει μια ακατάσχετη επιθυμία για πληροφορίες, έστω και αν προέρχονται από παράνομες πρακτικές. Ενα από τα σκάνδαλα που συγκλόνισαν την κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη την περίοδο 1990-93, ήταν οι παρακολουθήσεις που διενεργούσε ο υπάλληλος του ΟΤΕ, Χρήστος Μαυρίκης, κατ’ εντολή του στρατηγού Ν. Γρυλλάκη, στενού συνεργάτη του τότε πρωθυπουργού.

Ο κ. Μαυρίκης είχε περιγράψει σε συνέντευξη του ότι όταν χτυπούσε το τηλέφωνο του Ανδρέα Παπανδρέου που συνομιλούσε με τον οποιονδήποτε, χτυπούσε το τηλέφωνο και του Κ. Μητσοτάκη στο σπίτι του. Το σήκωνε και κρυφάκουγε όλη τη συνομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Δεν είναι τυχαίο ότι αμέσως μετά τις εκλογές του 2019, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε την ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχο του, τοποθετώντας επικεφαλής έναν άνθρωπο που δεν είχε τα προσόντα και χρειάστηκε να αλλάξει ο νόμος για να αναλάβει τη θέση. Σταδιακά, άρχισε να δημιουργείται ένα παρακράτος, με μετατάξεις σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, όσων υπαλλήλων της ΕΥΠ δεν παίζουν το παιχνίδι.

Από το ρεπορτάζ του tvxs.gr προκύπτει πως η κυρία Βασιλική Βλάχου, η αρμόδια εισαγγελέας Εφετών, εξέδωσε κατά το έτος 2021 13.750 αποφάσεις για άρσεις του απορρήτου των επικοινωνιών πολιτών. Ο αριθμός αυτός διαιρούμενος με 46 εβδομάδες πενθήμερης εργασίας δίνει μέσο όρο 60 αποφάσεις ανά ημέρα! Αν στο «επιτελικό κράτος» δούλευαν και το Σαββατοκύριακο πέφτει λίγο ο μέσος όρος..

Πρόκειται στην πραγματικότητα για εργοστάσιο παρακολουθήσεων. Είναι αδύνατον να προκύπτουν κάθε μέρα 60 περιπτώσεις υπόπτων για τρομοκρατία ή παραβατών του ποινικού δικαίου, γιατί στα οικονομικά εγκλήματα και τη διαφθορά η κυβέρνηση δεν φημίζεται για τον ζήλο της. Οταν μάλιστα δεν συλλαμβάνεται και κανένας για σημαντικές υποθέσεις, όπως η δολοφονία Καραϊβάζ.

Οι τηλεφωνικές υποκλοπές έχουν προκαλέσει σάλο στις Βρυξέλλες, όταν μάλιστα αποκαλύπτεται ότι είχε πέσει θύμα ακόμη και ο επίτροπος της Κομισιόν για τη Δικαιοσύνη. Η Κομισιόν προς το παρόν  τηρεί σιγή ιχθύος για τη συγκεκριμένη υπόθεση, καθώς εμπλέκονται προφανώς  κυβερνήσεις κρατών μελών που δεν τα πάνε τόσο καλά με το κράτος δικαίου. Αλλά στην περίπτωση Κουκάκη, ο  εκπρόσωπος της Κομισιόν Γιοχάνες Μπάρκε, δεν μάσησε τα λόγια του :

«Είμαστε ενήμεροι για αυτές τις αναφορές και τις παρακολουθούμε στενά. .Χρειάζεται να το επαναλάβω: οποιαδήποτε προσπάθεια των υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας να αποκτήσουν παράνομη πρόσβαση σε δεδομένα πολιτών, συμπεριλαμβανομένων φυσικά των δημοσιογράφων και πολιτικών για παράδειγμα, είναι απαράδεκτη, εφόσον επιβεβαιωθεί».

Πρόκειται στην πραγματικότητα για χιονοστιβάδα, την οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει με την τακτική της αποσιώπησης από τα φιλικά ΜΜΕ. Τι θα συμβεί όμως αν, όπως συμβαίνει συχνά σε αυτές τις περιπτώσεις, αποκαλυφθεί  ότι θύματα των υποκλοπών δεν ήταν μόνο δημοσιογράφοι και η αντιπολίτευση, αλλά και στελέχη της συμπολίτευσης;

 

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr


(Visited 15 times, 1 visits today)

Read more:
391666-img_0714
Πράσινη μετάβαση και ψήφος των εργαζόμενων: Οι θέσεις τεσσάρων γυναικών – αρχηγών κομμάτων

Αν στη Σκανδιναβία και τις υπόλοιπες Βόρειες Χώρες (Ισλανδία, Γροιλανδία, Νησιά Φερόες)) τις μισές θέσεις πρωθυπουργών έχουν καταλάβει γυναίκες, τότε...

Close