Ουκρανία: 100+ μέρες μακελειό, χωρίς τέλος

Permalink

Μέχρι πριν λίγες μέρες, ο  αριθμός των απωλειών των δύο εμπόλεμων πλευρών στον ουκρανικό πόλεμο ήταν επτασφράγιστο μυστικό. Το Κίεβο εκτιμούσε ότι οι ρωσικές απώλειες είναι τουλάχιστον 15 χιλιάδες, ενώ στη Μόσχα επικρατεί άκρα του τάφου σιωπή για τις απώλειες της Ρωσίας αλλά και των αντιπάλων: αν ο Πούτιν έδινε εκτιμήσεις για τον εχθρό, θα έπρεπε κάτι να πει και για τα δικά του στρατεύματα.

Το νόμο της σιωπής, έσπασε τις προάλλες ο ίδιος ο πρόεδρος Ζελένσκι. Δήλωσε ότι 60 με 100 Ουκρανοί στρατιώτες πεθαίνουν την ημέρα και περίπου 500 τραυματίζονται. Ενώ έχουν ήδη κλείσει 100 ημέρες από τη ρωσική εισβολή, ένας μέσος όρος 80/ημέρα ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών σε 8.000 και των τραυματισμένων σε 50.000.

Διεθνείς στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο αριθμός των ουκρανικών απωλειών είναι διπλάσιος από τον επίσημο, ενώ ανάλογου μεγέθους είναι και οι ρωσικές. Αλλά 15.000 στρατιώτες έχασε η Μόσχα στο Αφγανιστάν, σε 10 χρόνια πολέμου. Και μόνο αυτή η σύγκριση δείχνει τη βαρβαρότητα ενός πολέμου που έχει πλευρές και εμφύλιας σύγκρουσης, καθώς τα δύο έθνη συνυπήρχαν μέχρι πριν 30 χρόνια στη Σοβιετική Ένωση και έχουν στενούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς.

Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις και πληροφορίες, πολλοί Ουκρανοί και Ρώσοι στρατηγοί και ανώτατοι αξιωματικοί έχουν επίσης χάσει τη ζωή τους. Δεν συμβαίνει συχνά σε πόλεμο και δεν οφείλεται μόνο στην εξέλιξη της τεχνολογίας πληροφοριών, αλλά και στη φύση της σύρραξης, όπως έχει εξελιχθεί. Το μέτωπο έχει έκταση 1000 χιλιόμετρα και συχνά οι μάχες γίνονται εκ του συστάδην, για την (ανα)κατάληψη μιας συνοικίας σε μία πόλη ή για ένα χωριό. Τα σύγχρονα όπλα που χρησιμοποιούνται, έχουν επίσης συμβάλλει στη σφαγή.

Οι απώλειες των Ουκρανών αμάχων έχουν ανέβει σε 4000, αν και εκτιμάται ότι ο αριθμός είναι μεγαλύτερος. Δεκατέσσερα εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, εκ των οποίων οι μισοί έχουν φύγει πρόσφυγες σε άλλες χώρες. Τρία εκατ. παιδιά έμειναν χωρίς σχολείο και ο αναπληρωτής γεν. γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε ότι οι μετακινήσεις πληθυσμών είναι «τέτοιας έκτασης και ταχύτητας που δεν έχουν ιστορικό προηγούμενο». Η ουκρανική οικονομία έχει υποστεί ζημιές ύψους 100 δις ευρώ.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα, είναι ότι δεν φαίνεται διαπραγματευτικό φως στην άκρη του τούνελ. Οι στόχοι της λεγόμενης «στρατιωτικής επιχείρησης» Πούτιν δεν έχουν επιτευχθεί, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος δείχνει όλο και λιγότερη διάθεση να δεχθεί «έναν επώδυνο συμβιβασμό», όπως άφηνε να εννοηθεί ότι θα αναζητούσε, τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου. Από τη στιγμή που καμία πλευρά δεν έχει αποσαφηνίσει τι θα θεωρούσε νίκη, τα περιθώρια διαπραγμάτευσης είναι ελάχιστα.

Οι ρωσικός στρατός έχει καταλάβει το ένα πέμπτο του ουκρανικού εδάφους, δηλαδή μια έκταση λίγο μικρότερη από την Ελλάδα. Παρά τις απώλειες και τις οφθαλμοφανείς αδυναμίες του, μοιάζει εξαιρετικό δύσκολο να αναγκαστεί σε πλήρη υποχώρηση. Την ίδια στιγμή, με τα σιτηρά να παραμένουν εγκλωβισμένα στις εμπόλεμες περιοχές λόγω του ρωσικού αποκλεισμού, ο λιμός απειλεί τις φτωχές χώρες δεκάδες χιλιόμετρα μακριά ενώ η ευρωπαϊκή οικονομία δοκιμάζεται από τις υψηλές τιμές ενέργειας.

Αλλά ακόμη και οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Μακρόν ότι για να υπάρξει συμφωνία «δεν θα πρέπει να ταπεινώσουμε τη Ρωσία», αντιμετωπίστηκαν με εχθρότητα στο Κίεβο. «Οι εκκλήσεις για αποφυγή της ταπείνωσης της Ρωσίας μπορούν μόνο να ταπεινώσουν τη Γαλλία και κάθε άλλη χώρα που θα έκανε παρόμοιες εκκλήσεις», δήλωσε χθες ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών.

Συντονισμένος πλήρως με την Ουάσιγκτον, που έχει πλέον δημοσίως διακηρύξει ότι επιδιώκει μια «στρατηγική ήττα» της Ρωσίας,  ο Ζελένσκι δηλώνει πλέον «ότι η νίκη είναι δική μας». Παρουσιάζεται σαν να ελπίζει ότι οι- νέας τεχνολογίας- αμερικανικοί πύραυλοι που φθάνουν στην Ουκρανία θα μπορούσαν να ανατρέψουν τον στρατιωτικό συσχετισμό των δυνάμεων, εκτίμηση που δεν υιοθετεί κανείς σοβαρός αναλυτής. Ακόμη και ο γεν γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι πάμε σε έναν «πόλεμο φθοράς» που θα διαρκέσει πολύ καιρό.

Αυτός ο πόλεμος μοιάζει όλο και περισσότερο με τον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο των χαρακωμάτων. Αλλά οι πύραυλοι και όλα τα σύγχρονα μέσα μαζικής καταστροφής που χρησιμοποιούνται, τα ιλιγγιώδη νούμερα των απωλειών που έχουν και οι δύο πλευρές και η αδιαφορία της Μόσχας για τις απώλειες μεταξύ των αμάχων, τού δίνουν μία μεσαιωνική βαρβαρότητα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ρωσία του Πούτιν έχει τη βασική ευθύνη για τη σφαγή, που θα διαρκέσει κατά τα φαινόμενα άλλες 100 μέρες. Αλλά η εξέλιξη του πολέμου, αυτό το μακελειό χωρίς τέλος,  δικαιώνει όσους από την αρχή ζήτησαν και φώναξαν ειρήνη.

 

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr


(Visited 14 times, 1 visits today)

Read more:
189204-screen_shot_2015-11-07_at_12.22.25_p.m.
Η Διέξοδος από την κρίση: Ημερίδα για τη Νεανική Επιχειρηματικότητα από τον ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου

Τα εργαλεία για τη μείωση της νεανικής ανεργίας και τη συγκράτηση του διαρκώς αυξανόμενου ρεύματος των νέων που εγκαταλείπουν τη...

Close