«Θα ήθελα να ευχαριστήσω δημοσίως την Ομάδα Αλήθειας και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τον κ. Οικονόμου, που επανέφεραν τη συζήτηση σε ένα σημαντικό θέμα, που ανέδειξα στις Βρυξέλλες πριν από ένα μήνα», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, σε συνεντεύξεις του στη διακαναλική εκπομπή της Β. Ελλάδος +news (Θ. Καρυπίδης), στο Ιωάννινα TV (Β. Ντόκας), στο Press Project (Γ. Κριεμπάρδη, Ν. Ψαράκη) και στο Action24 (Γ. Πιέρρος), με αφορμή τη διαμάχη που ξέσπασε για δηλώσεις του διεθνώς βραβευμένου διασώστη Ι. Αποστολόπουλου, οι οποίες έγιναν σε εκδήλωση του στις Βρυξέλλες τον Μάιο με θέμα το προσφυγικό.
«Η εκδήλωση είχε θέμα τις απίστευτα βαριές και άδικες καταδίκες προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα. Οι Τούρκοι διακινητές εγκαταλείπουν τα πλοιάρια κατά μεσής του πελάγους, αφού πρώτα δώσουν -συχνά υπό την απειλή όπλου το πηδάλιο σε κάποιον μετανάστη- και επιστρέφουν στην Τουρκία. Όταν το λιμενικό μας εντοπίσει το πλοιάριο και το σταματήσει, ο άτυχος μετανάστης που βρίσκεται κοντά στο πηδάλιο συλλαμβάνεται και καταδικάζεται ως διακινητής.
Το πρόσωπο της εκστρατείας που έχω αναλάβει να αναδείξω συμβολικά, ο Μοχαμάντ Χανάντ Αμπντί, τραυματισμένος από σφαίρα στο πόδι, διέσωσε 33 άτομα από τη θάλασσα και καταδικάστηκε σε 142 χρόνια φυλακή! Ο Μοχαμάντ δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι καταδικασμένοι αδίκως σε περισσότερα χρόνια από ότι συνολικά η ηγεσία της Χρυσής Αυγής. Αυτές οι τακτικές ντροπιάζουν την χώρα διεθνώς. Όχι οι εκδηλώσεις που κάνει ένας Έλληνας Ευρωβουλευτης για την υπεράσπιση αθώων ανθρώπων και της διεθνούς νομιμότητας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτοί οι πρόσφυγες αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές. Το 2019, φυλακίστηκαν στην Ελλάδα 1.905 άτομα με την κατηγορία της διευκόλυνσης παράνομης εισόδου. Η μέση διάρκεια των δικών, είναι περίπου 28 λεπτά. Και η μέση ποινή 44 χρόνια φυλακή.
Η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες για αυτό και με την πολιτική της οδηγεί το λιμενικό σε πράξεις που δεν είναι σύμφωνες με τους διεθνείς κανονισμούς. Οι ίδιοι άνθρωποι υπηρετούσαν στο λιμενικό και επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν συνέβαιναν τα ίδια πράγματα. Φυσικά πρέπει να φυλάμε τα σύνορα μας, αλλά πρέπει την ίδια στιγμή να τηρούμε τους διεθνείς κανόνες», εξήγησε ο ευρωβουλευτής και σημείωσε πως:
«Αυτά που είπε, ωστόσο, ο κ. Αποστολόπουλος, έχουν καταγραφεί και τεκμηριωθεί και από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ, από διεθνείς οργανώσεις, από μεγάλα ΜΜΕ του εξωτερικού όπως ο Guardian και το Spiegel, αλλά και από την ίδια την ευρωπαϊκή υπηρεσία OLAF, που ερευνά περιπτώσεις καταπάτησης του ευρωπαϊκού δικαίου, και το πόρισμα της οποίας για τις παράνομες επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα προκάλεσε την παραίτηση του επικεφαλής της Frontex, ενός ανθρώπου που λίγες μέρες πριν είχε βραβεύσει ο κ. Μητσοτάκης!»
Επιχειρώντας να δώσει μια απάντηση στο γιατί η ΝΔ ανέσυρε το θέμα ένα μήνα μετά, ο Στέλιος Κούλογλου διέκρινε τρεις πιθανούς λόγους: «Μια πιθανότητα είναι να το ανακάλυψαν μόλις τώρα λόγω ανικανότητας. Δεν θα μου έκανε εντύπωση.
Μια δεύτερη πιθανότητα είναι η κυβέρνηση να ήθελε να αλλάξει την ατζέντα και να στρέψει την προσοχή μακριά από την ακρίβεια, για την οποία ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό. Υπενθυμίζω ότι με απάντηση της σε ερώτηση μου, η αρμόδια Επίτροπος αποκάλυψε ότι η Κομισιόν έχει προειδοποιήσει την Ελλάδα εγκαίρως για τη μη ενσωμάτωση οδηγίας, που θα είχε απαλύνει σε σημαντικό βαθμό τα βάρη των καταναλωτών.
Μια τρίτη πιθανότητα, είναι να πρόκειται για εκδίκηση εις βάρος μου προσωπικά, εξαιτίας της αρθρογραφίας μου για τον παρακρατικό μηχανισμό που παρακολουθεί πολίτες και δημοσιογράφους με πιο πρόσφατο κατόρθωμα την αλλοίωση της μετάφρασης του εγγράφου του FBI για την υπόθεση Novartis με την αφαίρεση του ονόματος Λοβέρδου. Σημειώνεται ότι αυτή η μετάφραση θα ήταν η μόνη που μπορούσε να σταθεί στο δικαστήριο βάσει κανονισμών.
Από αυτές τις παρακρατικές πρακτικές, η εικόνα της χώρας πλήττεται διεθνώς καθημερινά. Κανείς δε φαντάζεται πως η εισαγγελέας που ερευνούσε το σκάνδαλο Novartis είδε τη θέση της να καταργείται, την ίδια να στοχοποιείται και τώρα να είναι κατηγορούμενη ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης μαζί με τους ρεπόρτερ που ερευνούσαν την υπόθεση. Στην Ευρώπη όταν ερευνάς πολιτικούς σε σέβονται απολύτως. Όλα αυτά έχουν φέρει τη χώρα τελευταία στην διεθνή κατάταξη για την Ελευθερία του Τύπου, να συγκρίνεται με την Ουγγαρία του ακροδεξιού Όρμπαν και την Πολωνία. Ωστόσο, αν ενοχλήθηκε το παρακράτος, ξύδι».
Δείτε εδώ την συνέντευξη στο Action24: https://youtu.be/SDTrNEfrwbo
Δείτε εδώ την συνέντευξη στο +news: https://www.facebook.com/watch/?v=1363673097453537
Ακούστε εδώ την συνέντευξη στο The Press Project: https://youtu.be/0d-H7h6MR5w?t=1640