Κούλογλου: Όλη η αλήθεια για τις επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο

Permalink

«Τουλάχιστον 10 διεθνή έγκυρα ΜΜΕ και οργανώσεις, όπως το Spiegel, οι New York Times και το Human Rights Watch γράφουν οτι «οι ελληνικές αρχές επαναπροωθούν βίαια πρόσφυγες πίσω στην Τουρκία*». Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Η OLAF, η ευρωπαϊκή υπηρεσία που ελέγχει την καταπάτηση των ευρωπαϊκών κανονισμών, έβγαλε ένα πόρισμα για παράνομες επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα οδηγώντας σε παραίτηση τον επικεφαλής της FRONTEX. Δεν μπορούμε, λοιπόν, να θεωρούμε αυτές τις εκθέσεις ως τουρκική προπαγάνδα, όπως κάνουν ορισμένα ΜΜΕ στην Ελλάδα. Αυτό δε τιμά την ελληνική δημοσιογραφία», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στον Real FM (Κάτια Μακρη και Νίκος Χατζηνικολάου), στο Κόκκινο (Γιάννης Ανδρουλιδάκης) και ART TV (Γιώργος Βαθιώτης).

Όπως εξήγησε ο Στ. Κούλογλου, «οι πραγματικοί διακινητές, οι Τούρκοι διακινητές, εγκαταλείπουν τα πλοιάρια κατά μεσής του πελάγους, αφού πρώτα δώσουν -συχνά υπό την απειλή όπλου το πηδάλιο σε κάποιον μετανάστη- και επιστρέφουν στην Τουρκία. Όταν το λιμενικό μας εντοπίσει το πλοιάριο και το σταματήσει, ο άτυχος μετανάστης που είναι στο πηδάλιο συλλαμβάνεται και καταδικάζεται ως διακινητής σε εξοντωτικές ποινές φυλάκισης.

Το πρόσωπο-σύμβολο της διεθνούς εκστρατείας που έχω ξεκινήσει, ο Μοχαμάντ Χανάντ Αμπντί, πρόσφυγας τραυματισμένος από σφαίρα στο πόδι, διέσωσε 31 άτομα από τη θάλασσα και καταδικάστηκε σε 142 χρόνια φυλακή! Περισσότερα χρόνια από ότι συνολικά η ηγεσία της Χρυσής Αυγής.

Ένας άλλος, Αφγανικής καταγωγής, ο Αμίρ Ζαχίρι, ήταν στη βάρκα με την έγκυο γυναίκα του και εξάχρονο το παιδί του. Θα έπαιρνε ένας διακινητής την γυναίκα του και το παιδί του μαζί; Καταδικάστηκε ωστόσο ως διακινητής σε 50 χρόνια φυλακή. Πήγαμε στην έφεση με άλλους ευρωβουλευτές και ο εισαγγελέας είπε ότι δεν μπορούμε να δικάσουμε γιατί δεν έχουμε κανένα στοιχείο εναντίον του και να γίνει αναβολή για να βρεθούν μάρτυρας και στοιχεία. Και τον έκλεισαν μέσα για ακόμη 6 μήνες χωρίς να δεχθούν έστω να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Δύο χρόνια στη φυλακή με το δικαστήριο να δέχεται ότι δεν υπάρχουν στοιχεία.  Υπάρχει μια βιομηχανία, όπου οι άνθρωποι δεν εξετάζονται, δεν έχουν μεταφραστές, δεν προλαβαίνουν να απολογηθούν. Είναι ένα ολόκληρο σύστημα, όπως οι μαύροι στις ΗΠΑ που καταδικάζονται πολύ περισσότερο από τους λευκούς και άδικα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτοί οι πρόσφυγες αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές. Το 2019, φυλακίστηκαν στην Ελλάδα 1.905 άτομα με την κατηγορία της διευκόλυνσης παράνομης εισόδου. Η μέση διάρκεια των δικών, είναι περίπου 28 λεπτά. Και η μέση ποινή 44 χρόνια φυλακή.

«Η λύση, όπως είπε και ο κ. Μητσοτάκης, δεν είναι να κυνηγάμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αλλά τους εντάξουμε στην κοινωνία μας Θα μπορούσαν να αναζωογονηθούν τα χωριά μας. Τους έχουμε ανάγκη. Έχουμε στρατηγικό, δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα», συμπλήρωσε.

Επιχειρώντας να δώσει μια απάντηση στο γιατί η ΝΔ ανέσυρε το θέμα ένα μήνα μετά, ο Στέλιος Κούλογλου διέκρινε τρεις πιθανούς λόγους: «Μια πιθανότητα είναι να το ανακάλυψαν μόλις τώρα λόγω ανικανότητας. Δεν θα μου έκανε εντύπωση. Μια δεύτερη πιθανότητα είναι η κυβέρνηση να ήθελε να αλλάξει την ατζέντα και να στρέψει την προσοχή μακριά από την ακρίβεια, για την οποία ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό. Υπενθυμίζω ότι με απάντηση της σε ερώτηση μου, η αρμόδια Επίτροπος αποκάλυψε ότι η Κομισιόν έχει προειδοποιήσει την Ελλάδα εγκαίρως για τη μη ενσωμάτωση οδηγίας, που θα είχε απαλύνει σε σημαντικό βαθμό τα βάρη των καταναλωτών. Μια τρίτη πιθανότητα, είναι να πρόκειται για εκδίκηση εις βάρος μου προσωπικά, εξαιτίας της αρθρογραφίας μου για τον παρακρατικό μηχανισμό που παρακολουθεί πολίτες και δημοσιογράφους με πιο πρόσφατο κατόρθωμα την αλλοίωση της μετάφρασης του εγγράφου του FBI για την υπόθεση Novartis με την αφαίρεση του ονόματος Λοβέρδου».

Σε κάθε περίπτωση, ο ευρωβουλευτής παρατήρησε πως αυτές οι στημένες επιθέσεις, και αυτές οι παρακρατικές πρακτικές, ενόψει εκλογών θέτουν σημαντικές ανησυχίες για την δημοκρατικότητα του τρόπου διεξαγωγής των εκλογών αυτών.

*Ολόκληρο το σχετικό απόσπασμα από την έκθεση της Human Rights Watch:

«Οι ελληνικές αρχές και οι άνδρες που χρησιμοποιούν, επιτίθενται, ληστεύουν και απογυμνώνουν Αφγανούς αιτούντες άσυλο και μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, προτού τους επαναπροωθήσουν με συνοπτικές διαδικασίες πίσω στην Τουρκία μέσω του ποταμού Έβρου. Προσλαμβάνουν άνδρες που φαίνεται να είναι καταγωγής Μέσης Ανατολής ή Νότιας Ασίας, για να εξαναγκάσουν τους απογυμνωμένους ή με ελάχιστα ρούχα πάνω τους μετανάστες να επιβιβαστούν σε μικρές βάρκες, τους μεταφέρουν στη μέση του ποταμού Έβρου, που σηματοδοτεί τα χερσαία σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, και τους πετούν μέσα στο παγωμένο νερό, ωθώντας τους στην όχθη του ποταμού στην τουρκική πλευρά. Αυτοί οι άνδρες φορούν συχνά μάσκες που καλύπτουν το πρόσωπό τους και μαύρα ρούχα ή ρούχα που μοιάζουν με στολές κομάντο».

[…] «Οι ελληνικές αρχές τους ξυλοκόπησαν σε διάφορες στιγμές: ενώ ήταν υπό κράτηση και καθώς τους έσπρωχναν στον Έβρο ποταμό. Είκοσι δύο από τους 26 ερωτηθέντες είπαν ότι κάποια στιγμή, οι ελληνικές αρχές τους ανάγκασαν να γδυθούν μέχρι τα εσώρουχα τους ή μέχρι να είναι εντελώς γυμνοί. Όλοι είπαν ότι οι ελληνικές αρχές έκλεψαν τα χρήματά τους, τα κινητά τηλέφωνα ή άλλα υπάρχοντά τους».

Πηγή: https://www.hrw.org/report/2022/04/07/their-faces-were-covered/greeces-use-migrants-police-auxiliaries-pushbacks

*Απόσπασμα από την έρευνα του Spiegel:

«Το DER SPIEGEL, μαζί με το Lighthouse Reports, τα ελβετικά μέσα ενημέρωσης SRF και Republik και τη γαλλική εφημερίδα Le Monde πέρασαν μήνες ερευνώντας τη συμμετοχή της Frontex στις ελληνικές επαναπροωθήσεις. Μετά από αίτημα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Νόμου για την Ελευθερία της Πληροφορίας, οι ερευνητές κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στην εσωτερική βάση δεδομένων της Frontex και να αντιστοιχίσουν καταχωρήσεις με φωτογραφίες και βίντεο από επιχειρήσεις επαναπροώθησης. Η έρευνα αποκαλύπτει για πρώτη φορά το πλήρες εύρος της υποστήριξης της Frontex στις ελληνικές επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο Πέλαγος.

Η έρευνα δείχνει ότι η Frontex συμμετείχε στις παράνομες επαναπροωθήσεις τουλάχιστον 957 προσφύγων μεταξύ Μαρτίου 2020 και Σεπτεμβρίου 2021. Σε 22 από αυτές τις περιπτώσεις, η διαθεσιμότητα πληροφοριών ανοιχτού κώδικα, όπως φωτογραφίες των προσφύγων σε ελληνικές σωσίβιες σχεδίες, καθιστούν δυνατό τον προσδιορισμό ως απωθήσεις χωρίς καμία αμφιβολία. Ο πραγματικός αριθμός των επαναπροωθήσεων που πραγματοποιήθηκαν με τη βοήθεια της Frontex είναι πιθανότατα ακόμη υψηλότερος».

Πηγή: https://www.spiegel.de/international/europe/frontex-involved-in-illegal-pushbacks-of-hundreds-of-refugees-a-9fe90845-efb1-4d91-a231-48efcafa53a0-amp

*Απόσπασμα από τους New York Times:

[Σύμφωνα με έγγραφο που μελέτησαν οι NYT], «σε ένα άλλο περιστατικό, που ένα εναέριο πλήρωμα της Frontex παρατήρησε και ανέφερε λεπτομερώς στα κεντρικά της γραφεία, έλαβε χώρα το βράδυ της 18ης προς 19η Απριλίου στα ανοικτά των ακτών της Λέσβου και διήρκεσε περισσότερες από πέντε ώρες.

Μια λέμβος εντοπίστηκε από τις ελληνικές αρχές και περίπου 20 μετανάστες διασώθηκαν και επιβιβάστηκαν σε σκάφος της Ελληνικής Ακτοφυλακής λίγο μετά τα μεσάνυχτα, με την άδεια λέμβο τους να ρυμουλκείται από το Λιμενικό προς το νησί.

Όμως, αντί να μεταφερθούν στην ακτή, στις 2:45 π.μ., οι μετανάστες επανατοποθετήθηκαν στη λέμβο τους και ρυμουλκήθηκαν στα τουρκικά ύδατα από την ελληνική ακτοφυλακή, ανέφερε το εναέριο πλήρωμα της Frontex.

Καθώς εξελίσσονταν τα γεγονότα, το ελληνικό κέντρο διοίκησης ζήτησε δύο φορές από το αεροσκάφος της Frontex να αλλάξει πορεία πτήσης, κατευθύνοντάς το μακριά από το συμβάν.

«Στις 03:21 το αεροσκάφος επιτήρησης της Frontex ανακοινώνει ότι το φουσκωτό σκάφος δεν έχει κινητήρα και είναι ακυβέρνητο. Οι Έλληνες αναχωρούν από την περιοχή αφήνοντας το φουσκωτό σκάφος ακυβέρνητο», ανέφερε το έγγραφο.

Η εσωτερική έκθεση της Frontex που περιγράφει λεπτομερώς αυτό το περιστατικό και το χαρακτηρίζει ως παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων «μπήκε στο συρτάρι», δείχνει το έγγραφο».

Πηγή: https://www.nytimes.com/2020/11/26/world/europe/frontex-migrants-pushback-greece.html

*Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιππο Γκράντι

«Η βία, η κακομεταχείριση και οι απωθήσεις συνεχίζουν να αναφέρονται τακτικά σε πολλαπλά σημεία εισόδου στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα, εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις… να τερματιστούν τέτοιες πρακτικές», ανέφερε ο Grandi σε δήλωση.

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες είχε καταγράψει σχεδόν 540 αναφερόμενα περιστατικά άτυπων επιστροφών από την Ελλάδα από τις αρχές του 2020. Στη δήλωσή του, ο Γκράντι είπε ότι φοβόταν ότι αυτές οι «αυθόρμητες» πράξεις «γίνονταν κανονικότητα».

Πηγή: https://amp.dw.com/en/greece-un-calls-for-end-to-deplorable-migrant-pushbacks/a-60863744


(Visited 19 times, 1 visits today)

Read more:
image
Ενημέρωση…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου από το άλμπουμ «Ερωτήσεις κρίσεων»

Close