Κούλογλου για γαλλικές εκλογές: Τα συμπεράσματα για την Ευρωπαϊκή Αριστερά

Permalink

Τα συμπεράσματα των γαλλικών εκλογών ανέλυσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ3 και στην Α. Βούζη, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε αυτά που αφορούν την Ευρωπαϊκή Αριστερά.

Ως βασικό συμπέρασμα, όπως δήλωσε ο ευρωβουλευτής, είναι η αποστασιοποίηση από την πολιτική, που εκφράστηκε μέσω της αυξανόμενης αποχής. «Μέσα σε πέντε χρόνια η αποχή αυξήθηκε από το 51% στο 52%. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, υπάρχουν πολλοί νέοι ανάμεσα σε όσους απείχαν και αυτό είναι δυσάρεστο συμπέρασμα», δήλωσε ο Στ. Κούλογλου.

«Ο Ε. Μακρόν εξελέγη την πρώτη φορά με αφήγημα την αναζωογόνηση της δημοκρατίας, αλλά δε το πέτυχε. Πρόσφατα επανεξελέγη ως το λιγότερο κακό απέναντι στη Λεπέν, όχι ως μια θετική ψήφος. Τώρα ίσως βγει πρώτος ως ο αντι-Μελανσόν». Πιθανότατα «ο Μακρόν θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών, έστω και με συμμαχίες, αλλά θα είναι λιγότερο ισχυρός να επιβάλλει πολιτική, που έχει προκαλέσει μεγάλη δυσφορία και αυτό φαίνεται από την αποχή, την άνοδο της ακροδεξιάς αλλά και της Αριστεράς».

Ένα δεύτερο, εξίσου σημαντικό, συμπέρασμα, είναι η άνοδος της ακροδεξιάς, που όμως «λόγω της ενωτικής στάσης της Αριστεράς πέρασε ευτυχώς στην τρίτη θέση. Αν αυτή η στρατηγική είχε ακολουθηθεί από το πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, θα είχαμε αυτή τη στιγμή μια τελείως διαφορετικό πολιτικό τοπίο στη Γαλλία».

Αυτό το αποτέλεσμα θα πρέπει να αναλυθεί από την Αριστερά σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς φαίνεται ότι «η ενότητα την κάνει εκ νέου ελκυστική. Στη Γαλλία από το σημείο να είναι έτοιμη να εξαφανιστεί, έγινε ξανά πρωταγωνίστρια».

Κληθείς να εκτιμήσει τους λόγους της ανόδου της ακροδεξιάς, ο Στέλιος Κούλογλου είπε πως «αυτό συμβαίνει γιατί η αριστερά απομακρύνθηκε από το εκλογικό της ακροατήριο και μετατράπηκε σε ελίτ. Τα κίτρινα γιλέκα ήταν μια αυθόρμητη κίνηση των μικρομεσαίων Γάλλων επαρχιωτών που αντιδρούσαν στις αυξανόμενες τιμές βενζίνης. Στα καφενεία της επαρχίας δεν είχε πάει η Αριστερά. Στα καφενεία αυτά πήγε η Λεπέν.

Στο Παρίσι πήγε πολύ καλά ο Μελανσόν. Το ίδιο έπαθε και το εργατικό κόμμα του Κόρμπιν στην Αγγλία. Πήγε καλά στα αστικά κέντρα και τα μεσαία στρώματα αλλα είχε χαμηλά ποσοστά στην επαρχία. Η αιτία είναι ο ελιτισμός και η απομάκρυνση από την εκλογική βάση που μένει δώρο στα χέρια της ακροδεξιάς».

Σημειώνεται ότι για τις νέες προκλήσεις, που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα κόμματα της αριστεράς στην Ευρώπη, η ευρωομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ύστερα από πρωτοβουλία του Στ. Κούλογλου, διοργανώνει την επόμενη εβδομάδα (Τετάρτη 22/06) μια μεγάλη εκδήλωση με την συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων της Αριστεράς από όλη την Ευρώπη. Διαβάστε αναλυτικότερα για την εκδήλωση εδώ.


(Visited 14 times, 1 visits today)

Read more:
379065-to_aporreto...
Το απόρρητο…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close