Κούλογλου: Ο Μητσοτάκης δεν έχει αποφασίσει ακόμη για εκλογές, περιμένει… τις φωτιές

Permalink

Για τα συμπεράσματα από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, τις εξελίξεις στη χώρα με τα σενάρια για εκλογές  στη σκιά της ακρίβειας αλλά και για τη παραπομπή Παπαγγελόπουλου-Τουλουπάκη στο ειδικό δικαστήριο, μίλησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου στο Θεσσαλία TV (Γ. Κολλάτος) και στο Ιωάννινα TV (Β. Ντόκας).

Ειδικότερα, ο Στ. Κούλογλου ανέλυσε πως ένα βασικό συμπέρασμα από τη Σύνοδο είναι ότι «ξεκινά ένας δεύτερος Ψυχρός Πόλεμος. Η Ουάσιγκτον και η Δύση βρήκαν επιτέλους ένα νέο βάρβαρο, ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε τους εξοπλισμούς: Εκτός από τη Ρωσία, πλέον και για πρώτη φορά, κατονομάζεται ως βασικός αντίπαλος του ΝΑΤΟ και η Κίνα. Μετά τις εξαιρετικές επιδόσεις του Πούτιν ως στρατολόγου του ΝΑΤΟ με την εισβολή στην Ουκρανία, η Ουάσιγκτον και η Συμμαχία αισθάνονται ενδυναμωμένες και έτοιμες να ανοίξουν μια νέα αντιπαράθεση με την βασική ανταγωνίστρια τους, την Κίνα.

Ένα δεύτερο συμπέρασμα από την Σύνοδο του ΝΑΤΟ, είναι η επίδειξη ισχύος της Τουρκίας, που όπως εξήγησε ο ευρωβουλευτής, πέτυχε όλους τους στόχους της: «Ανάγκασε τη Σουηδία και τη Φινλανδία σε σημαντικές υποχωρήσεις: Να αλλάξουν την νομοθεσία τους και να της πουλάνε όπλα χωρίς αστερίσκους, να εκδώσουν αυτούς που θεωρεί τρομοκράτες. Από τις ΗΠΑ πήρε την αναβάθμιση των F16. Εμείς παίζοντας τον ρόλο του προβλέψιμου συμμάχου στην καλή πλευρά της ιστορίας τι κερδίσαμε; Χάσαμε ακόμη και τους Ρώσους τουρίστες, μιας και η Μόσχα εξέδωσε οδηγία να αποφεύγουν οι Ρώσοι την Ελλάδα!»

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις να μη πετυχαίνουν το στόχο τους, αλλά αντιθέτως να κάνουν τον Πούτιν πλουσιότερο κάθε μέρα, στη χώρα φουντώνει η εκλογολογία, αλλά όπως σχολίασε ο Στ. Κούλογλου «ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει αποφασίσει ακόμη για τις εκλογές, παρά τα λεγόμενα και τη συνεχή αρθρογραφία των δημοσιογράφων, που είναι ένα αγαπημένο τους σπορ η εκλογολογία. Νομίζω ότι θα περιμένει να δει πως θα εξελιχθεί το καλοκαίρι, και αν θα καεί πάλι η χώρα με δυο μποφόρ. Δε μπορείς να κάνεις εκλογές και να μυρίζει ακόμη καμένο. Ανάλογα και με τις εξελίξεις με την ακρίβεια και τον πόλεμο θα αποφασίσει. Θεωρητικά θα τον συνέφερε να κάνει τις εκλογές τώρα, γιατί ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος και η κυβέρνηση θα έχει ραγδαία φθορά, που αυτή τη στιγμή δεν έχει. Αν όμως καεί το πελεκούδι το καλοκαίρι, δε μπορεί να κάνει εύκολα εκλογές. Οπότε εκτιμώ ότι θα αποφασίσει τελεσίδικα στα τέλη Αυγούστου.

»Ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος γιατί η κρίση μπορεί σε μεγάλο βαθμό να είναι εισαγόμενη, αλλά η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει λάβει μέτρα για την προστασία των καταναλωτών από την ακρίβεια, ενώ είχε όλα τα εργαλεία διαθέσιμα ήδη από το 2019. Αμέλησε την ενσωμάτωση της σχετικής κοινοτικής οδηγίας, με την οποία δε θα μπορούσε να είχε εφαρμοστεί η ρήτρα αναπροσαρμογής, που είχε προθεσμία να ενσωματώσει ως το τέλος 2020. Ακόμη και εκπρόθεσμα αν την είχε ενσωματώσει, θα είχε ανακουφίσει τους καταναλωτές. Όμως η κυβέρνηση δρα εις βάρος των πολιτών και υπέρ των εταιρειών.

»Αυτό γίνεται σαφές και από την απόφαση της να μη μειώσει την υπερφορολόγηση της βενζίνης. Αυτή τη στιγμή, με την τιμή της βενζίνης, της δεύτερης ακριβότερης στην ΕΕ και της πέμπτης ακριβότερης στο κόσμο, το κράτος κερδοσκοπεί εις βάρος των πολιτών: Θα μπορούσε να είχε μειώσει το ποσοστό της φορολόγησης της τιμής του λίτρου και να κερδίζει όσα και πριν την κρίση. Ένα ευσυνείδητο κράτος, αυτό θα είχε κάνει».

Επίσης, η κρίση της ενέργειας αποδεικνύει την προχειρότητα στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, εξήγησε ο ευρωβουλευτής. «Η κυβέρνηση βιάστηκε να κλείσει τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, αντί τη σταδιακή απολιγνιτοποίηση, που θα επέτρεπε στη χώρα μας να έχει εναλλακτικές σε μια τόσο δύσκολη στιγμή, όπως η σημερινή, και φυσικά θα προέβλεπε μια δίκαιη μετάβαση για ολόκληρες περιοχές της χώρας μας που το ΑΕΠ τους βασίζεται στο λιγνίτη.

Ερωτηθείς για την υπόθεση του Turkaegean, ο ευρωβουλευτής Στ. Κούλογλου σχολίασε πως «όταν ο αρμόδιος υπουργός ξημεροβραδιάζεται στα κανάλια δε προλαβαίνει να κάνει τη δουλειά του. Ο κ. Γεωργιάδης είναι μια μαύρη κηλίδα στο ελληνικό πολιτικό σύστημα. Ένας άνθρωπος που ξεκίνησε από τηλεπωλητής και ξαφνικά έγινε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Ανάπτυξης. Κάποια στιγμή, αυτό θα είχε το αποτέλεσμα που είδαμε».

Τέλος, όσον αφορά το βούλευμα με το οποίο παραπέμπονται στο Ειδικό Δικαστήριο ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλος, και η πρώην Εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, Ε. Τουλουπάκη, ο Στ. Κούλογλου τόνισε: «Το βούλευμα τους παραπέμπει για ήσσονος σημασίας ζητήματα, και αυτό για τα προσχήματα, αφού αποδείχθηκε ότι έκαναν καλά τη δουλειά τους τόσο στη διερεύνηση της σκανδάλου Novartis, που πλέον φαίνεται ότι δεν ήταν σκευωρία, αλλά και για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. Αφού, λοιπόν, έκαναν καλά τη δουλειά τους και αποδείχθηκε ότι δεν επρόκειτο για σκευωρία,, πρέπει να βγουν από το αρχείο κάποιες από τις  υποθέσεις που αρχειοθετηθήκαν και να ερευνηθούν ξανά».

Δείτε εδώ τη συνέντευξη στο Ιωάννινα TV: https://youtu.be/ZtN_fTyQe9Q


(Visited 8 times, 1 visits today)

Read more:
29481713944_4a7a1a467b_z
Στ. Κούλογλου στο «Πάμε Αλλιώς» της ΕΡΤ1

Σε μια διαφορετική συζήτηση με τον Τάκη Σαράντη και την Έλενα Μπουζαλά στο «Πάμε Αλλιώς» της ΕΡΤ1 ο Στέλιος Κούλογλου μίλησε...

Close