Ο Ντράγκι φεύγει, η ευρωπαϊκή αστάθεια και η ακροδεξιά έρχονται

Permalink

Aπό την τρομοκρατία και τον ευρωκομουνισμό μέχρι τον «μπερλουσκονισμό», την κυριαρχία στην πολιτική ζωή μέσω καναλιών και ποδοσφαιρικών ομάδων, η Ιταλία ήταν πάντα ένα πειραματικό εργαστήριο για τις εξελίξεις σε όλη την Ευρώπη. Με όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, η παραίτηση Ντράγκι είναι μια τέτοια περίπτωση.

Η πολιτική κρίση ξεκίνησε από τη διαφωνία για ένα εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων στη Ρώμη, αλλά είναι προφανές ότι υπάρχουν βαθύτεροι πολιτικοί λόγοι. Ενα κομμάτι από το Κίνημα των 5 Αστέρων, από το οποίο άρχισαν όλα, έβλεπε ότι η συμμετοχή στην κυβέρνηση Ντράγκι προκαλούσε μια σημαντική διαρροή ψηφοφόρων του προς τα δεξιά.

Οταν ο Ντράγκι δήλωσε ότι δεν ήθελε να κυβερνήσει χωρίς τα 5 Αστέρια, παρότι διατηρούσε κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ο Μπερλουσκόνι  και η ακροδεξιά του Σαλβίνι εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία για να τον αδειάσουν μεγαλοπρεπώς και να τον οδηγήσουν σε παραίτηση. Γιατί οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη δεξιά να ανεβαίνει.

Ιδιιαίτερα το φασιστικό, μουσολινικό κόμμα Fratelli d’Italia (Τα Αδέλφια της Ιταλίας) που προηγείται με ανατριχιαστικά ποσοστά, γύρω στο 22% (από το 5% το 2019).

Μετά τις πρόωρες εκλογές, περίπου στα τέλη Σεπτεμβρίου, θα σχηματιστεί πιθανότατα κυβέρνηση στην οποία, ίσως με πρωθυπουργό τον Σαλβίνι, θα συμμετέχουν και δηλωμένοι φασίστες, νοσταλγοί του Μουσολίνι.

Τα «Αδέλφια της Ιταλίας» δεν συμμετείχαν στην κυβέρνηση Ντράγκι, πράγμα που μοιάζει με το παιχνίδι του μουτζούρη: όποιο κόμμα είναι έξω από την κυβέρνηση κερδίζει, και το ίδιο σκέφτηκε το κομμάτι των 5 Αστέρων που ξεκίνησε την κρίση. Ακόμη και αν ο επικεφαλής της μουτζουροκυβέρνησης είναι ο Μάριο Ντράγκι, ο μόνος που θα μπορούσε να ενώσει τα τόσο διαφορετικά κόμματα που συμμετείχαν στην κυβέρνηση του, αλλά και να ξαναδώσει στην Ιταλία διεθνές κύρος καθώς και δυνατότητα μεγάλων πρωτοβουλιών σε διεθνές επίπεδο.

Διαβάστε επίσης: Παραιτήθηκε ο Μάριο Ντράγκι – Σε πρόωρες εκλογές οδηγείται η Ιταλία

Το φόντο της κρίσης στην Ιταλία, το σύνδρομο της κυβέρνησης-μουτζούρη, είναι το γκρίζο  μιας ΕΕ που παραπαίει, ιδίως μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία. Η Ευρώπη μπήκε με τα μπούνια στη σύρραξη με κύριο όπλο όχι τις αποστολές οπλισμού (εδώ έχουν καλύτερο ..εμπορικό τμήμα οι ΗΠΑ) αλλά τις κυρώσεις. Μόνο που οι τελευταίες όχι μόνο απέτυχαν να γονατίσουν τη ρωσική οικονομία, αλλά τελικώς επέστρεψαν σαν μπούμεραγκ: οι τιμές της ενέργειας εκτοξεύθηκαν, ο Ρώσος πρόεδρος κερδίζει περισσότερα από ότι πριν τον πόλεμο, ενώ άρχισε να εφαρμόζει το μαρτύριο της σταγόνας με το φυσικό αέριο.

Το αδιέξοδο είναι πλήρες. Χωρίς ουσιαστικά όπλα στη φαρέτρα της, η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε τις προάλλες ένα αστείο πακέτο νέων κυρώσεων: απαγορεύεται το εμπόριο ρωσικού χρυσού!, την ίδια στιγμή που ο μαύρος χρυσός επιβεβαιώνει το όνομα του. Μόνο ένα παράδειγμα: λόγω του πετρελαίου, οι εξαγωγές της Ρωσίας προς την Ελλάδα μεταξύ 2021 και 2022 έχουν υπερδιπλασιαστεί. Αντίθετα οι εξαγωγές των ελληνικών επιχειρήσεων προς τη Ρωσία έχουν στο ίδιο διάστημα μειωθεί περίπου κατά το ένα τρίτο.

Διαβάστε επίσης: Κοινωνική αναταραχή και πολιτική αστάθεια στην Ευρώπη

Η εκτόξευση των τιμών της ενέργειας, ο πληθωρισμός και τα δυσβάσταχτα για τα νοικοκυριά κύματα ακρίβειας, προμηνύουν τον πιο δύσκολο χειμώνα των τελευταίων δεκαετιών. Ακόμη πιο δύσκολο και από τα πρώτα χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης του 2008-9, η οποία έπληξε κυρίως την Ελλάδα και τις άλλες χώρες του Νότου.

Η αξία του  ευρώ κατρακύλησε και για πρώτη φορά μετά από 2 δεκατίες και σήμερα είναι σε απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο. Λες και υπάρχει κάποιος γκαντέμης πρωθυπουργός της Ευρώπης:  φωτιές και οι πρωτοφανείς καύσωνες το φετινό καλοκαίρι, ακόμη και σε χώρες του Βορρά. Καθώς και ξηρασία, που ματαίωσε την αύξηση της παραγωγής τροφών.

Αν δε ο Πούτιν κλείσει τελείως τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου, οι οικονομίες και τα νοικοκυριά θα παγώσουν. Ως απάντηση η κ. Φον ντερ Λάιεν κάλεσε τα κράτη-μέλη σε μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15%, μέτρο στο οποίο δεν υπάρχει συμφωνία, καθώς πλήττει ανισομερώς χώρες με διαφορετικές ενεργειακές ανάγκες. Και σε κάθε περίπτωση, ας κρυώσουν οι ιθαγενείς:  πώς όμως θα δουλέψουν οι βιομηχανίες και οι επιχειρήσεις;

Αν οι Βρυξέλλες έπρεπε να ξεκινήσουν από κάπου, είναι στη αναζήτηση μιας ευρωπαϊκής λύσης στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ανεξάρτητα από την Ουάσιγκτον, που δεν βιάζεται να τελειώσει. Ο Μάριο Ντράγκι είχε πάρει μια τέτοια πρωτοβουλία μόλις ένα μήνα πριν, ταξιδεύοντας μαζί με τον Γερμανό καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο στο Κίεβο προκειμένου να σφυγμομετρήσουν τα περιθώρια υποχωρήσεων της Ουκρανίας.

Η αποστολή δεν απέφερε καρπούς και λίγο μετά ξεκίνησε η πολιτική κρίση στην Ιταλία. Μετά τον Μπόρις Τζόνσον, ο Ντράγκι είναι ο δεύτερος Ευρωπαίος πρωθυπουργός που παραιτείται. Θα ακολουθήσουν και άλλες πτώσεις, όχι απαραίτητα γιατί υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές λύσεις. Αλλά γιατί ιδιαίτερα οι πιο αδύνατοι πολίτες δεν μπορούν, όπως και στις φτωχές περιοχές της Ιταλίας όπου μαζεύει ψήφους η ακροδεξιά, να ζήσουν άλλο έτσι.

368651-25981362


(Visited 52 times, 1 visits today)

Read more:
Kofi_Annan_2012_(cropped)
Προς Ριζοσπάστη: Φουμάρει και ο Κόφι Ανάν τσιγαριλίκι; – Άρθρο του Σ. Κούλογλου

Με νέο μακροσκελές άρθρο ο Ριζοσπάστης απάντησε στο άρθρο μου για το καλό τσιγαράκι: το "ξινό" μου χιούμορ και ο "μπόλικος...

Close