Ο ελληνικός δάκτυλος στο κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη

Permalink

Aυτή τη φορά, το Μέγαρο Μαξίμου θα δυσκολευθεί να αποσυναρμολογήσει τη βόμβα Ανδρουλάκη, όπως τα κατάφερε, προσωρινά, με τη βόμβα Κουκάκη. Γιατί αντίθετα με την υπόθεση του δημοσιογράφου που παρακολουθούσε η ΕΥΠ  αλλά το σκάνδαλο θάφτηκε με την ευγενή συμμετοχή των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ αλλά παλιότερα και του.. ΚΙΝΑΛ, εδώ έχουμε απόπειρα παρακολούθησης πολιτικού αρχηγού.

Μάλιστα ενώ το Pegasus, είναι το λογισμικό που έχει χρησιμοποιηθεί διεθνώς για τις παρακολουθήσεις, το Predator, που είχε στόχο τους Ανδρουλάκη-Κουκάκη (και ποιος ξέρει πόσες και πόσους ακόμη) είναι βασικά «ελληνικό προϊόν»:  αυτό είναι που γνωρίζουμε ότι χρησιμοποιείται στην Ελλάδα, όπου το εμπορεύεται μια εταιρεία με έδρα στην Αθήνα την οποία αρνείται να ελέγξει η κυβέρνηση. Mήπως γιατί η εταιρεία συνδέεται με υπόγειες διαδρομές με το Μέγαρο Μαξίμου;

► Διαβάστε επίσης: Μήνυση Ανδρουλάκη για απόπειρα παρακολούθησης του κινητού του από το Predator

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το 2020 ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης ερευνά τη δικαστική εξέλιξη των δανείων της Τράπεζας Πειραιώς στον όμιλο Λογοθέτη, υποθέσεις πλαστών και εικονικών τιμολογίων και δαπανών των υπουργείων Μετανάστευσης και Ασύλου που χαρακτηρίστηκαν απόρρητες.

Τον Αύγουστο του 2020, έχοντας βάσιμες υποψίες ότι το κινητό του τηλέφωνο παρακολουθείται, ο κ.Κουκάκης απευθύνει σχετικό ερώτημα στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) της Ελλάδας προκειμένου να μάθει επισήμως τι συμβαίνει.

Ενώ περιμένει  μήνες στο.. ακουστικό του, τον Μάρτιο του 2021, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ψηφίζει τροπολογία, η οποία στερεί από την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) τη δυνατότητα να γνωστοποιεί στους πολίτες την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών τους από την ΕΥΠ.  Μάλιστα η διάταξη, με την οποία διαφώνησαν δημόσια ο πρόεδρος και μέλη της ΑΔΑΕ έχει αναδρομική ισχύ. Την τροπολογία ψηφίζει και το ΚΙΝΑΛ, επί ηγεσίας Γεννηματά.

Τον Ιούλιο του 2021, ένα χρόνο μετά το ερώτημα που είχε υποβάλλει, ο Κουκάκης παίρνει απάντηση από την ΑΔΑΕ, ότι «δεν διαπιστώθηκε κάποιο γεγονός που να συνιστά παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας». Λογικό, αφού έχει αλλάξει η «κείμενη νομοθεσία».

► Διαβάστε επίσης: Θ. Κουκάκης στο tvxs.gr για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ: Γιατί προσφεύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Αλλά το τηλέφωνο του δημοσιογράφου συνεχίζει να παρακολουθείται.  Στον insidestory δημοσιεύεται ρεπορτάζ των Τάσου Τέλλογλου και Ελίζας Τριανταφύλλου με την απάντηση που λαμβάνει ο Κουκάκης από το Citizen Lab. Πρόκειται για το εργαστήριο στο Πανεπιστήμιο του Καναδά που σε συνεργασία με τη Διεθνή Αμνηστεία εξετάζει τα ύποπτα τηλέφωνα (το Citizen Lab συνεργάζεται τώρα και με την τεχνική υπηρεσία του Ευρωκοινοβούλιου ,που εντόπισε την απόπειρα κατά Ανδρουλάκη). Η απάντηση λοιπόν των Καναδών είναι ότι το τηλέφωνο του Κουκάκη είχε «χακαριστεί» από το Predator, τουλάχιστον κατά το διάστημα 12 Ιουλίου με 24 Σεπτεμβρίου 2021.

Στο ίδιο ρεπορτάζ φιλοξενείται δήλωση του Μπιλ Μάρζακ, ανώτερου ερευνητή στο Citizen Lab, ο οποίος αφήνει μικρό περιθώριο η ελληνική κυβέρνηση να μην σχετίζεται με την παρακολούθηση του Κουκάκη μέσω του Predator: «Από τεχνική άποψη δεν μπορούμε να πούμε ακριβώς αν πρόκειται για την ελληνική κυβέρνηση ή για ιδιωτική εταιρεία. Δεν έχουμε ωστόσο δει περίπτωση στην οποία ένα ισχυρό λογισμικό υποκλοπής όπως το Predator της Cytrox να έχει πουληθεί σε μία ιδιωτική εταιρεία για τη δική της χρήση».

Μετά από αλλεπάλληλα δημοσιεύματα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν διαψεύδει τις παρακολουθήσεις αλλά στην αρχή τα ρίχνει στους ιδιώτες ενώ στη συνέχεια κάνει τη «δήλωση Αλτσχάιμερ » του αιώνα, ότι δηλαδή θα ήταν εξαιρετικά προβληματικό εάν η κυβέρνηση γνώριζε ποιος παρακολουθείται από την ΕΥΠ: είχε φαίνεται ξεχάσει ότι από το 2019 η ΕΥΠ υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό!

Ακολουθούν και άλλες ευτράπελες δηλώσεις του κ. Οικονόμου, όταν παραδείγματος χάριν μετά την ανακοίνωση της Google προς τους χρήστες συσκευών Android. Στην ανακοίνωση τονίζεται  «με υψηλό επίπεδο βεβαιότητας» ότι σε κάποιες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, έχουν την έδρα τους «παράγοντες με κυβερνητική υποστήριξη» που έχουν αγοράσει τις εφαρμογές του Predator.

► Διαβάστε επίσης: Αποκάλυψη Google: Ελληνικοί κρατικοί φορείς έχουν αγοράσει το Predator

Καθώς ο διεθνής κλοιός σφίγγει και ο Κουκάκης καλείται να καταθέσει στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου η ελληνική κυβέρνηση καλείται να δώσει εξηγήσεις για τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, στις αρχές  Ιουνίου του 2022 οι ρεπόρτερ Λεοντόπουλος και Χονδρόγιαννος δημοσιεύουν στο Reporters United και την «Εφημερίδα των Συντακτών» αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για ένα πλέγμα συναλλαγών που έχει στη μία μεριά τον Γενικό Γραμματέα του Πρωθυπουργού και ανιψιό του Κυριάκου Μητσοτάκη, Γρηγόρη Δημητριάδη και στην άλλη την Interllexa, την εταιρία που εμπορεύεται το Predator.

Με λίγα λόγια, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού και θεσμικά υπεύθυνου για την ΕΥΠ, πουλάει την εταιρεία που φτιάχνει αμέσως μετά τις εκλογές 2019 σε άλλη εταιρεία, της οποίας ο ιδιοκτήτης είναι συνέταιρος με την εταιρεία Krikel , που φέρεται να πούλησε λογισμικό υποκλοπών στην ΕΥΠ – και μάλιστα επί των ημερών του κ. Δημητριάδη στο Μαξίμου.

Σημειώνεται ότι λίγες μέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη ΝΔ, τα Παραπολιτικά έγραφαν ότι το πρωθυπουργικό alter ego ο ανηψιός κ. Δημητριάδης θα αναλάμβανε τον ρόλο «της διακυβέρνησης της χώρας, στον οποίο ο ίδιος θα εμπλακεί ως διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου, αναλαμβάνοντας τις… επικίνδυνες μυστικές αποστολές».

► Διαβάστε επίσης: Ο Μεγάλος… Ανιψιός, οι μπίζνες μέσα από το Μαξίμου και η σύνδεση με τις παρακολουθήσεις

Κάπως έτσι, σε ένα σκηνικό Predator και παρακολουθήσεων που προσπαθεί να καλύψει η κυβέρνηση, έσκασε η βόμβα Ανδρουλάκη. Μάλιστα η προσπάθεια παγίδευσης του τηλεφώνου του έγινε τον Σεπτέμβριο του 2021  λίγο πριν την έναρξη των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη προέδρου του ΚΙΝΑΛ, θέμα για το οποίο ενδιαφερόταν ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίμου.

Μπορεί βέβαια όλα αυτά να αποτελούν, όπως δήλωσε ο κ. Δημητριάδης για το ρεπορτάζ των Reporters United,  μια «ευφάνταστη συρραφή ισχυρισμών, γεγονότων, φημών, σεναρίων και θεωριών με μοναδικό σκοπό να με συνδέσουν με καταστάσεις και πρόσωπα που δεν έχω καμία σχέση». Μόνο που αυτή τη φορά μάλλον δεν θα αρκέσουν οι δηλώσεις:  η κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει ότι δεν έχει σχέση με το έγκλημα.

► Διαβάστε επίσης για την οικογενειακή παράδοση Ποια υπηρεσία κυβερνά αυτή τη χώρα, κύριε Μητσοτάκη;


(Visited 116 times, 1 visits today)

Read more:
33421342532_8479a35a96_h
Κούλογλου: Προϋπόθεση η έξοδος από την κρίση για καθαρότερες μεταφορές

Η ανάκαμψη της οικονομίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κούλογλου για την προώθηση των καθαρών μεταφορών...

Close