Η εξαφάνιση του Κοντολέοντος και το λάθος του τεμπέλη κοριού

Permalink

Η πειθαρχία στην κυβερνητική γραμμή υπήρξε στρατιωτικού τύπου: ο Κοντολέων και η αποκαλυπτική κατάθεσή του την Παρασκευή, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, εξαφανίστηκαν σχεδόν από το σύνολο των φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης. Είναι σαν να μην έγινε ποτέ.

Οπως διέρρευσε την Παρασκευή το απόγευμα, στη συνεδρίαση ο διοικητής της ΕΥΠ φέρεται να παραδέχθηκεότι η υπηρεσία του παρακολουθούσε τους δημοσιογράφους Θ. Κουκάκη και  Σ. Μαλιχούδη αλλά και άλλους πολίτες (δικηγόρους, εθελοντές μεταφραστές στο μεταναστευτικό), όπως και ένα 12χρονο προσφυγόπουλο στην Κω.

 Αλλά στη χώρα που η έννοια της είδησης έχει γίνει καλαμπούρι, η παραδοχή ότι παρακολουθούνται δημοσιογράφοι και πολίτες δεν αξίζει ούτε μονόστηλο. Τα φιλοκυβερνητικά site τύπου iefimerida, liberal κλπ είτε έθαψαν πλήρως την υπόθεση ή έβαλαν την απάντηση της ΝΔ στις ανακοινώσεις της αντιπολίτευσης για τις δηλώσεις του διοικητή της ΕΥΠ (δημοσιογραφικό υπόδειγμα Protagon: «ΝΔ κατά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ: Απίθανη μονταζιέρα και διαρροές μυστικής συζήτησης»). Mόνο η Καθημερινή του Σαββάτου αφιέρωσε ένα μονόστηλο στην πρώτη σελίδα, με ουδέτερο τίτλο: «Υψηλοί τόνοι για την υπόθεση Ανδρουλάκη».

Ο Κοντολέων δεν είναι ένας τυχαίος τύπος, που τον διόρισε ο Μητσοτάκης για να του είναι πιστός. Εκανε στη Βουλή, για λογαριασμό της εκτεθειμένης κυβέρνησης, σχεδιασμένο damage control, προσπαθώντας να περιορίσει τη ζημιά. Παραδέχθηκε τις προαναφερθείσες παρακολουθήσεις, που έγιναν σύμφωνα με τον νόμο, για δύο λόγους: πρώτον, δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά, γιατί δίπλα του καθόταν ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ (Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών) Χρήστος Ράμμος που είναι σε γνώση των υποκλοπών της ΕΥΠ, όσων δηλαδή γίνονται  με άδεια εισαγγελέα.

Δεύτερον και πιο σημαντικό, παραδέχθηκε αυτά που δεν μπορούσε να αρνηθεί, επειδή ήθελε να αποφύγει τη συζήτηση για το σύστημα υποκλοπών Predator.  Το κακόβουλο ισραηλινής παραγωγής λογισμικό γνωρίζουμε -μέχρι στιγμής- ότι έχει χρησιμοποιηθεί εναντίον δύο προσώπων. Του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη,  αλλά στον «δεύτερο γύρο» της παρακολούθησής του. Μόλις ο κ. Κουκάκης υποψιάστηκε ότι τον παρακολουθούσαν και ζήτησε εξηγήσεις από την ΑΔΑΕ, η ΕΥΠ σταμάτησε την παρακολούθηση και έτσι έληξε ο πρώτος γύρος.

Στον επόμενο, τον χακάρισαν με το Ρredator. Είναι προφανές ότι πρόκειται για παρακρατικό μηχανισμό που ανέλαβε να συνεχίσει παράνομα, τη δουλειά της ΕΥΠ. Μαζί με το άλλο σύστημα παρακολούθησης, το Pegasus, “κάνουν τζιζ» στην Ευρώπη. Αν αποδειχθεί ότι χρησιμοποιήθηκε από ελληνικές υπηρεσίες, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα έχει μεγάλο πρόβλημα.

Ο δεύτερος στόχος ήταν ο Ανδρουλάκης. Αλλά αυτό που συνδέει τους δύο στόχους είναι κάτι που θα μπορούσε να αποκληθεί «λάθος του τεμπέλη κοριού» και ίσως αποδειχθεί καθοριστικό για τη συνέχεια. Το Ρredator χρησιμοποιεί δεκάδες συνδέσμους (λινκ) που μοιάζουν να παραπέμπουν σε κανονικά site (πχ,  tvxs.gr.blogspot. com). Οι στόχοι δεχόνται ένα SMS με τον σύνδεσμο, που αν τον πατήσουν το κινητό τους μολύνεται. Από τα δεκάδες λινκ- μαϊμού, ο χειριστής του λογισμικού έστειλε το ίδιο και στον Ανδρουλάκη και στον Κουκάκη. Άρα είναι ο ίδιος μηχανισμός και πιθανώς το ίδιο πρόσωπο.

Επαναλαμβάνοντας την επίσημη κυβερνητική γραμμή, ο  κ.Κοντολέων φέρεται να υποστήριξε στην Επιτροπή ότι η ΕΥΠ δεν έχει αγοράσει το Predator.  Αλλά αυτό επισήμως δεν μπορούσε να γίνει, έτσι κι αλλιώς. Δεν βγαίνεις στη «Διαύγεια» να βροντοφωνάξεις «αγόρασα σύστημα για να παρακολουθώ τους αντιπάλους μου». Βάζεις διάφορες παρένθετες εταιρείες για να χαθούν τα ίχνη.

Στη συνεδρίαση της Βουλής,  ο κ. Καστανίδης ζήτησε από τον διοικητή της ΕΥΠ  να δώσει στο φως τις απόρρητες συμβάσεις που έχουν υπογραφεί στο Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης Ανάπτυξης και Καινοτομίας, που έχει ειδικό ΑΦΜ και υπάγεται αποκλειστικά στον ίδιο. Η υπηρεσία ιδρύθηκε το 2020, όταν ξεκίνησαν οι υποκλοπές που ήρθαν στο φως…


(Visited 131 times, 1 visits today)

Read more:
Μέτρα..
Μέτρα… | Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close