Επιστολή Κούλογλου σε Βρυξέλλες για το «ελληνικό watergate»

Permalink

Με επιστολή του προς την εξεταστική επιτροπή Pega του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της οποίας είναι μέλος και η οποία διερευνά τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις ευρωπαίων πολιτών με τα λογισμικά Pegasus και Predator, ο Στέλιος Κούλογλου ενημερώνει τους συναδέλφους του για τις εξελίξεις στην υπόθεση του «ελληνικού watergate» και ζητά από την Επιτροπή να πραγματοποιήσει επειγόντως μια ερευνητική αποστολή στην Αθήνα και να καλέσει σε ακρόαση τα μέχρι τώρα γνωστά θύματα του σκανδάλου, και συγκεκριμένα τους Ν. Ανδρουλάκη, Θ. Κουκάκη και Στ. Μαλιχούδη.

Ολόκληρη η επιστολή του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στα μέλη της PEGA:

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Τις τελευταίες εβδομάδες οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα έχουν προκαλέσει τεράστιο ενδιαφέρον… Τα μεγαλύτερα ΜΜΕ και ειδησεογραφικά πρακτορεία του κόσμου αναφέρονται στο «ελληνικό watergate» ενώ αρκετές είναι οι αναφορές που συσχετίζουν την υπόθεση με μνήμες από τις χειρότερες πτυχές της στρατιωτικής δικτατορίας 1967-74.

Μετά την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, για την οποία έχει ενημερωθεί η Επιτροπή, αποκαλύφθηκε η απόπειρα παρακολούθησης, με το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator, του προέδρου του τρίτου σε δύναμη κοινοβουλευτικού κόμματος (ΠΑΣΟΚ) και συναδέλφου μας του S&D Νίκου Ανδρουλάκη, όπως εντόπισε ο σχετικός έλεγχος της υπηρεσίας ITEC του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μάλιστα η έρευνα ανέδειξε ότι οι παρακολουθήσεις μέσω του Predator εναλλάσσονταν με νομιμοφανείς «επίσημες» παρακολουθήσεις των παραπάνω δύο ατόμων από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Τις δύο μεθόδους συντόνιζε ένα κέντρο. Όταν ο κ. Κουκάκης υποψιάστηκε ότι ήταν υπό παρακολούθηση και ζήτησε πληροφορίες από την Ανεξάρτητη Αρχή για τα Προσωπικά Δεδομένα, όπως είχε δικαίωμα, η κυβέρνηση άλλαξε αμέσως τον νόμο, απαγορεύοντας στην Αρχή να του δώσει πληροφορίες. Παράλληλα, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών σταμάτησε να παρακολουθεί τον Κουκάκη, τον οποίο “ανέλαβε” το Predator.

Η  εταιρία που εμπορεύεται το predator σχετίζεται με εταιρείες και πρόσωπα που οδηγούν απευθείας στο Γραφείο του Πρωθυπουργού. H Ελληνική Δικαιοσύνη δεν έχει ερευνήσει την υπόθεση και τη δράση της εταιρείας που έχει έδρα στην Αθήνα, αν και γνωστή εδώ και 4 μήνες. Αντιθέτως  ο εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου ξεκίνησε έρευνα για τις διαρροές που οδήγησαν στην αποκάλυψη του σκανδάλου!

Οι παρακολουθήσεις αφορούν πολύ περισσότερους πολιτικούς, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την έκτακτη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής στην ελληνική Βουλή, μόνο το 2021 η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών παρακολουθούσε πάνω από 15.000 άτομα.

Μετά από διαψεύσεις εβδομάδων, τελικώς η ελληνική κυβέρνηση παραδέχθηκε την παρακολούθηση των Κουκάκη- Ανδρουλάκη αλλά αρνείται οποιαδήποτε σχέση με το Predator. Ήδη έχουν παραιτηθεί ο Διοικητής της Υπηρεσίας Πληροφοριών και ο επικεφαλής του πρωθυπουργικού Γραφείου (chief of staff) ανιψιός και δεξί χέρι του κ. Μητσοτάκη. Η αντιπολίτευση ζητάει από τον Έλληνα πρωθυπουργό να αναλάβει την πολιτική ευθύνη. Σημειώνεται ότι αμέσως μετά τη νίκη του στις εκλογές του 2019, ο κ. Μητσοτάκης άλλαξε τον νόμο και έθεσε την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (όπως και τα δημόσια ΜΜΕ) υπό τον προσωπικό έλεγχο του.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Είναι πλέον απόλυτα επιβεβλημένη μια επείγουσα αποστολή της Επιτροπής στην Αθήνα ενώ θεωρώ αυτονόητο ότι πρέπει να κληθούν άμεσα σε ακρόαση τα μέχρι τώρα γνωστά θύματα των ελληνικών παρακολουθήσεων: ο συνάδελφος Νίκος Ανδρουλάκης, ο Θανάσης Κουκάκης καθώς και ο Σταύρος Μαλιχούδης, ένας ακόμη δημοσιογράφος που ερευνούσε το προσφυγικό πρόβλημα και αποδείχθηκε ότι είχε τεθεί υπό παρακολούθηση.


(Visited 8 times, 1 visits today)

Read more:
316647-spain-800x450
Τι θα έκανε μια κυβέρνηση που νοιαζόταν για τον τόπο. Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr

Τα μέτρα που παίρνει κάθε ευρωπαϊκή κυβέρνηση για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, έχει να κάνει με τα πιστεύω της...

Close