Δέκα συμπεράσματα από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και τις παρακολουθήσεις

Permalink

Με βάση τις πληροφορίες από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, προκύπτουν δέκα βασικά συμπεράσματα:

1. Η κυβέρνηση αγωνίζεται σκληρά για να μην πέσει η «γραμμή Μαζινό»,  της συγκάλυψης του σκανδάλου με τον περιορισμό του στις γνωστές περιπτώσεις: το βασικό της μέλημα είναι  να βγει ο κ. Μητσοτάκης από το κάδρο και να μην αποκαλυφθούν άλλα ονόματα πολιτικών που παρακολουθούσε. Αυτό πολιτικά δεν θα μπορούσε να το αντέξει.

2. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ήταν και άλλοι πολιτικοί και πιθανότατα ρεπόρτερ υπό παρακολούθηση. Οι Κοντολέων- Δημητριάδης δεν το απέκλεισαν όταν ρωτήθηκαν. «Δεν σας λέω ούτε ναι ούτε όχι, επικαλούμαι το απόρρητο», απάντησε ο δεύτερος.

3. Επιβεβαιώθηκε ότι η παρακολούθηση Ανδρουλάκη δεν είχε καμία σχέση με την εθνική ασφάλεια. Αναζητούσαν στοιχεία από την προσωπική του ζωή για επηρεάσουν την εκλογή στο ΠΑΣΟΚ. Και αν αυτό δεν ήταν δυνατό, να τον εκβιάζουν μετά την εκλογή του.

4. Για την παρακολούθηση Κουκάκη επίσης ακολούθησαν την πολιτική της σιωπής. Ο κ. Δημητριάδης παραδέχθηκε ότι γνωρίζει τον κ. Λαβράνο, τον οποίο ερευνούσε ο Θ. Κουκάκης, αλλά όχι τον Φέλιξ. Μπίτζιο. Αλλά είναι γνωστό ότι με τον αδελφό του είχε συνεχείς συναλλαγές και με τον ίδιο τουλάχιστον έμμεσες. Ο οδηγός του Φέλιξ πούλησε την εταιρεία Canalis στον Δημητριάδη.

5. Ο κ. Δημητριάδης εμφανίστηκε θορυβημένος και μίλησε ελάχιστα. Αντίθετα η εισαγγελέας κυρία Βλάχου κράτησε την πιο επιθετική στάση, υποστηρίζοντας ότι έκανε τη δουλειά της και δεν δίνει λογαριασμό.

6. Επίτευγμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, από τη συνεδρίαση προέκυψε ότι όλα τα κόμματα έχουν στραφεί εναντίον της. Δεν πρέπει να αισθάνεται σίγουρη ούτε για τη στάση των βουλευτών της ΝΔ, ιδιαίτερα με τη διαφοροποίηση Τζαβάρα και την αποστασιοποιημένη στάση άλλων.

7. Καθώς η Δικαιοσύνη αποφεύγει να κάνει τη δουλειά της και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ερευνά πώς διέρρευσαν οι παρακολουθήσεις, είναι προφανές ότι βρίσκεται σε εξέλιξη  προσπάθεια για το σβήσιμο των αποδεικτικών στοιχείων. Ο νέος διοικητής της ΕΥΠ κ. Δεμίρης, εμφανίζεται να δηλώνει ότι η υπηρεσία του δεν είναι υποχρεωμένη να διατηρεί αρχείο των παρακολουθήσεων.

8. Με νύχια και με δόντια, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης προσπαθούν να βγάλουν έξω από την εξέταση το Predator. Απαντούσαν συνεχώς ότι η κυβέρνηση δεν το έχει αγοράσει, ούτε το χρησιμοποιεί.

9. Ενδιαφέρον για τη συνέχεια παρουσιάζει η επικείμενη επίσκεψη του κ. Ράμμου, επικεφαλής της ΑΔΑΕ(Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών) στην ΕΥΠ.

10. Στην Εξεταστική Επιτροπή θα κληθούν οι επιχειρηματίες Λαβράνος – Μπίτζιος και οι υπεύθυνοι της εταιρείας Intellexa που εμπορεύεται το Predator. Οι τραπεζικές συναλλαγές της μπορεί να αποδειχθούν κρίσιμες για τη συνέχεια.

Διαβάστε επίσης:

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr


(Visited 19 times, 1 visits today)

Read more:
Big Pharma..
Big Pharma…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close