Κούλογλου για εξαγγελίες φον ντερ Λέιεν: Φτωχές προτάσεις για πλούσιους

Permalink

Ως «φτωχές προτάσεις για πλούσιους» χαρακτήρισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, τις εξαγγελίες της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λέιεν, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης κατά την ετήσια ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο για την κατάσταση της Ένωσης.

Όπως εξήγησε ο ευρωβουλευτής σε συνέντευξη του στο Flash TV της Κοζάνης, «περιμέναμε ένα πακέτο κοινωνικής στήριξης των ασθενέστερων περιοχών και κοινωνικών στρωμάτων. Δεν ακούσαμε για ένα τέτοιο αποφασιστικό πρόγραμμα. Αντιθέτως ακούσαμε ημίμετρα και πολλά ευχολόγια. Πως θα επιβιώσουν οι φτωχοί της Ευρώπης τον χειμώνα;

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Η συμπρόεδρος της Αριστεράς, στην τοποθέτησή της, έδειξε στην Πρόεδρο της Κομισιόν μερικούς λογαριασμούς Γάλλων πολιτών που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις νέες τιμές. Τη ρώτησε, δε, τι θα γίνει με αυτούς τους λογαριασμούς. Η κα φον ντερ Λέιεν της απάντησε ‘να τους στείλετε στον Πούτιν, γιατί αυτός φταίει’. Ο Πούτιν, πράγματι, έχει μέρος της ευθύνης γιατί ξεκίνησε τον πόλεμο αλλά η κα φον ντερ Λέιεν δεν αναφέρθηκε στις ευθύνες της Γερμανίας που είχε προσδεθεί σχεδόν μονομερώς στο αέριο του Πούτιν.
Και σε κάθε περίπτωση, το θέμα είναι τι κάνουμε τώρα. Το να στείλουμε τους λογαριασμούς στον Πούτιν δεν είναι ουσιαστική απάντηση».

Επεξηγώντας τις δυνατότητες που υπάρχουν, ο Στέλιος Κούλογλου δήλωσε ότι «πρέπει να πάρουμε μέτρα ανάλογα με αυτά που έχουν ληφθεί στην Πορτογαλία και την Ισπανία, χώρες με προοδευτικές κυβερνήσεις και ανάλογα μεγέθη και προβλήματα με εμάς. Εκεί χάρη σ ’αυτά τα μέτρα η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην χονδρική αγορά είναι το 1/3 από ό,τι στην Ελλάδα. Η ισπανική κυβέρνηση μείωσε επίσης το ΦΠΑ στο φυσικό αέριο από το 21% στο 5%. Μαζί με προηγούμενα μέτρα, οι φόροι στον ηλεκτρισμό και την ενέργεια έχουν μειωθεί κατά 80%.  Έδωσε δωρεάν εισιτήρια για τα τρένα, που χρησιμοποιεί πολύ ο κόσμος καθημερινά για τη μετακίνησή του προς και από τη δουλειά. Έχουν παγώσει τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας έτσι ώστε να μπορέσουν να τα γυρίσουν με τη μορφή επιδομάτων στον πληθυσμό που έχει ανάγκη.

Πως να τα κάνει αυτά η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που είχε κάνει προεκλογικές συμφωνίες με τους εισαγωγείς φυσικού αερίου και είχαμε την βίαιη απολιγνιτοποίηση στην Κεντρική Μακεδονία; Πως να βάλει χέρι τώρα στους εισαγωγείς και προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας;»

Ερωτηθείς για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα και ειδικότερα για τη σημαντική συζήτηση, που πραγματοποιήθηκε για αυτό το θέμα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ο Στ. Κούλογλου σχολίασε πως «κατά τη συζήτηση η κυβέρνηση ήταν πλήρως απομονωμένη. Ακόμη και οι ευρωβουλευτές του ΕΛΚ, όπου ανήκει η ΝΔ, την υποστήριξαν με κρύα καρδιά. Τα υπόλοιπα κόμματα ήταν συντριπτικά εναντίον της αποδίδοντας ευθύνες προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη, όπως έκανε και ο Ν. Ανδρουλάκης, που τοποθετήθηκε επίσης».

Από τη συγχορδία κατά της κυβέρνησης, απουσιάζε μονο «η κα. Καϊλή, που κανονικά θα έπρεπε να είναι εκεί και να υποστηρίξει τον κ. Ανδρουλάκη. Δεν είναι μάλιστα η πρώτη φορά που αυτό συνέβη. Την περασμένη εβδομάδα, σε συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής PEGA, που ερευνά την υπόθεση, και όπου κατέθεταν Έλληνες δημοσιογράφοι-θύματα παρακολούθησης, η κα Καϊλή πάλι απουσίαζε. Εχει υιοθετήσει δεξιές θέσεις έξω από τις γραμμές του ΠΑΣΟΚ αλλά και της σοσιαλιστικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο».

Σε κάθε περίπτωση, ο Στέλιος Κούλογλου εξήγησε ότι ο αντίκτυπος του σκανδάλου είναι σημαντικός για τη χώρα μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο: «Κατά τη συνεδρίαση της PEGA, τέθηκε το ερώτημα αν η Ελλάδα βαδίζει σε αυταρχικό καθεστώς όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα φτάσουμε σε ένα σημείο που θα ληφθούν μέτρα και εναντίον μας. Υπάρχει σοβαρή ανησυχία για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Ας μη ξεχνάμε ότι παραβιάσεις του κράτους δικαίου ήταν που οδήγησαν σε κυρώσεις εναντίον της Ουγγαρίας και της Πολωνίας.

«Αυτό που δε μπορούν να πιστέψουν, ωστόσο, οι συνάδελφοι στο Ευρωκοινοβουλίου, είναι πως ο εισαγγελέας τους ανώτατου δικαστηρίου ξεκίνησε έρευνα για τις διαρροές του σκανδάλου και όχι για το ίδιο το σκάνδαλο! Δεν μπορούν να πιστέψουν πως μπορεί να λειτουργεί τόσο μεροληπτικά η δικαιοσύνη στην Ελλάδα σε συνεργασία με την κυβέρνηση για την συγκάλυψη του σκανδάλου», συνέχισε ο Στ. Κούλογλου και προσέθεσε:

«Από τη στιγμή που παρακολουθούσε τον Ανδρουλάκη, η κυβέρνηση έμμεσα παρακολουθούσε και όσους ευρωβουλευτές είχαμε συνομιλίες μαζί του. Το Ευρωκοινοβούλιο θέλει απαντήσεις: Γιατί παρακολουθείτο ο Ανδρουλάκης και μαζί του κι άλλα μέλη του; Ήταν εγκληματίας ή πράκτορας ξένων δυνάμεων;

Κλιμάκιο της PEGA θα έρθει στην Αθήνα και θα ζητήσει να ενημερωθεί και να μελετήσει τους σχετικούς φακέλους. Μαθαίνουμε ωστόσο ότι οι φάκελοι του Ανδρουλάκη και του Κουκάκη καταστράφηκαν, δήθεν από κάποιο τεχνικό λάθος. Αν αυτό επιβεβαιωθεί θα προκληθεί ακόμη μεγαλύτερο σκάνδαλο».

Δείτε εδώ την συνέντευξη στο Flash TV: https://youtu.be/G2FKSvgWTRo


(Visited 2 times, 1 visits today)

Read more:
Ζήτω που καήκαμε..
Ζήτω που καήκαμε…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close