Κάντο όπως στη Σουηδία: ο εξωραϊσμός της ακροδεξιάς στην Ελλάδα

Permalink

Η Σουηδία ήταν για δεκαετίες ο παράδεισος των δημοκρατικών δικαιωμάτων, της φιλοξενίας των διωγμένων αυτού του κόσμου και της ανεκτικότητας. Για αυτό, η  προσεχής συγκρότηση κυβέρνησης δεξιάς-ακροδεξιάς δεν ήταν αυτονόητη. Προηγήθηκε ο εξωραϊσμός των Σουηδών ακροδεξιών.

Την ίδια πολιτική ακολουθεί επισήμως πλέον, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα(ΕΛΚ). Και αντίστοιχες απόψεις εκφράζονται πλέον ανοικτά και στην Ελλάδα.

Ο Μάνφερντ Βέμπερ, ο Βαυαρός πρόεδρος του ΕΛΚ στο οποίο ανήκει η ΝΔ, ταξίδεψε πρόσφατα στην Ιταλία, για να υποστηρίξει τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός, διάσημος και λόγω των περιβόητων σεξουαλικών οργίων («μπούνκα-μπούνκα») στη βίλα του, συμμετέχει στη συμμαχία με τον ακροδεξιό Ματέο Σαλβίνι και τη νεο- φασίστρια Τζόρτζια Μελόνι.

Eπικεφαλής του κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας» η Μελόνι είχε δηλώσει παλιότερα θαυμάστρια του Μουσολίνι,  καθώς «δεν υπήρξαν άλλοι πολιτικοί σαν αυτόν τα τελευταία 50 χρόνια».Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το τρίο Μελόνι-Σαλβίνι- Μπερλουσκόνι να κερδίζει άνετα την απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές της μεθεπόμενης Κυριακής.

Διαβάστε επίσης: Όταν η 19χρονη Μελόνι μιλούσε υπέρ του Μουσολίνι [Βίντεο] 

Στο άθλημα της προσέγγισης με την ακροδεξιά,  έχει διακριθεί και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. Πριν από μερικούς μήνες, ο Ευρωπαίος Επίτροπος συναντήθηκε με γνωστούς οπαδούς του δικτάτορα Φράνκο, ευρωβουλευτές του Vox, του ακροδεξιού ισπανικού κόμματος. Η συνάντηση προκάλεσε ζωηρές αντιδράσεις στο διαδίκτυο και έγινε αντικείμενο κριτικής στο Ευρωκοινοβούλιο.

Οταν ρωτήθηκε σχετικά σε μια συνέντευξη τύπου, ο κ. Σχοινάς, που είναι υπεύθυνος της Κομισιόν για τον «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής», απάντησε ότι είναι καθήκον του να συναντά τους ευρωβουλευτές, όλων των πολιτικών αποχρώσεων.

Αλλά το  Politico αποκάλυψε πρόσφατα ότι οι επαφές του κυρίου Σχοινά δεν περιορίζονται σε ευρωβουλευτές:  συμμετείχε τον περασμένο Δεκέμβριο  ως ομιλητής στο ετήσιο φεστιβάλ Atreiu – μια εκδήλωση που διοργανώνει η νεοφασιστική οργάνωση νεολαίας της Ιταλίας που είχε ιδρύσει παλιότερα η Μελόνι.

Η τακτική προσέγγισης της ακροδεξιάς από το ΕΛΚ, οφείλεται στην προσπάθεια του να σχηματίσει κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, μετά την απομάκρυνση των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών από συμμαχικά σχήματα με τα κόμματα της δεξιάς που ανήκουν στο ΕΛΚ, τα οποία τους κόστισαν πολύ ακριβά.

Υποστηρίζουν επίσης ότι με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να στρέψουν την ακροδεξιά σε πιο μετριοπαθείς θέσεις. Αλλά τουλάχιστον στην περίπτωση της Σουηδίας, συνέβη το ακριβώς αντίθετο: στην προεκλογική αντιπαράθεση κυριάρχησαν οι  ξενοφοβικές θέσεις της ακροδεξιάς και οι κραυγές της για «νόμο και τάξη».

Οι ακροδεξιoί «Σουηδοί Δημοκράτες», των οποίων η ηγεσία προέρχεται από πρώην νεοναζιστές, κέρδισαν το 20,7% των ψήφων και τη δεύτερη θέση, μετά τους Σοσιαλδημοκράτες(30,5%). Αλλά σε μια «τερατογένεση» που θα έλεγε και ο κ. Μητσοτάκης, δεξιά και ακροδεξιά παραμέρισαν το πρώτο κόμμα και ετοιμάζονται να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης: Σουηδία-εκλογές: Η νίκη της ακροδεξιάς 

Το κεντροδεξιό κόμμα που ανήκει στο ΕΛΚ, κέρδισε μόνο το 19,1% των ψήφων, χάνοντας την πρωτοκαθεδρία στον χώρο της δεξιάς, που διατηρούσε από το 1979. Υπερφαλαγγίστηκε από την ακροδεξιά χάνοντας συγχρόνως ψήφους προς τα αριστερά.

Η τακτική του ΕΛΚ και του προέδρου του, έγινε αντικείμενο δριμείας κριτικής αυτή την εβδομάδα, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στo Στρασβούργο. « Θέλω να πω στους συναδέλφους μας από το ΕΛΚ, και ειδικά στον κ. Βέμπερ, να προσέχουν με ποιους συνεργάζονται». , είπε η συμπρόεδρος των Πρασίνων Σκα Κέλερ. « Στην Ιταλία, υπονομεύετε τη δημοκρατία και τις κοινές μας αξίες, για την εξουσία».

Η Σουηδή ευρωβουλευτής της Αριστεράς Μάλιν Μπιοργκ απευθύνθηκε στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: «ελπίζω ότι εσείς, σε αντίθεση με τη σουηδική δεξιά, δεν θα βασιστείτε σε ακροδεξιούς εξτρεμιστές», προσθέτοντας ότι η Σουηδία πρόκειται σύντομα να έχει μια κυβέρνηση βασισμένη σε ένα εθνικιστικό και ρατσιστικό κόμμα.

Στην Ελλάδα, δύο άρθρα που δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες μέρες στην Καθημερινή, επιχείρησαν ακριβώς την ωραιοποίηση της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς. Με αφορμή τις σουηδικές εκλογές, ο Σάκης Μουμτζής γράφει για την « Επέλαση της Δεξιάς»(14 Σεπτεμβρίου):

«Στην Ελλάδα με μεγάλη ευκολία ένα κόμμα χαρακτηρίζεται ακροδεξιό… Προσπάθησα να δω τις πολιτικές θέσεις του κόμματος των Σουηδών Δημοκρατών, που με την αλματώδη άνοδό του στις προχθεσινές σουηδικές εκλογές θεωρείται ουσιαστικά ο νικητής, και διαπίστωσα πως αυτές, σήμερα, ουδεμία σχέση έχουν με την Ακροδεξιά..

..Είναι απολύτως λογικό όταν απειλείται ο τρόπος ζωής μιας οργανωμένης κοινωνίας (από τους μετανάστες-ΣΣ) αυτή να αναπτύσσει τις άμυνές της. Απέναντι στις ιδεοληψίες «φωτισμένων» πρωτοποριών που βάζουν σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή και προκαλούν προβλήματα πολιτισμικού χαρακτήρα, ορθώνεται η αντίδραση μιας σιωπηλής πλειοψηφίας η οποία μορφοποιείται πολιτικά».

Το κοινό μότιβο και στα δύο άρθρα είναι ότι οι νοσταλγοί του Φράνκο και του Μουσολίνι, είναι παραξηγημένοι.

Το άρθρο του Κ Ιορδανίδη την επόμενη μέρα («Η νέα ευρωπαϊκή Δεξιά ») παραπονιέται  επίσης  επειδή τα ακροδεξιά σχήματα «συλλήβδην.. χαρακτηρίζονται «αντιευρωπαϊκά», «φασιστικά», «ακροδεξιά» –ή Κύριος οίδε πώς αλλιώς– όχι απλώς από την ευρύτερη Αριστερά αλλά και την πλειονότητα του πολιτικού και γραφειοκρατικού ευρωπαϊκού κατεστημένου». Στην πραγματικότητα, κατά τον αρθρογράφο «πρόκειται, από μιαν άποψη, περί αντιδράσεως νοσταλγικής για την απολεσθείσα πλέον ισχύ του εθνικού κράτους, καθώς αυτό αποσυντίθεται απορροφούμενο εις τη χοάνη της ενωμένης ούτως ειπείν Ευρώπης…

..Αξιο μνείας είναι παρά ταύτα πως ούτε οι Σουηδοί Δημοκράτες του κ. Τζίμι Ακεσον, που αναδείχθηκαν δεύτερο κόμμα στις τελευταίες εκλογές στη χώρα, ούτε η Εθνική Συσπείρωση της κ. Μαρίν Λεπέν, που αύξησε εντυπωσιακά την εκπροσώπησή της στη Βουλή της Γαλλίας, και φυσικά ούτε το Κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας της κ. Τζόρτζια Μελόνι, που ενδέχεται να είναι η πρωθυπουργός της χώρας πολύ σύντομα, απειλούν με αποχώρηση από την Ε.Ε.».

Το γεγονός ότι ο φιλορωσικός ιταλικός ακροδεξιός συνασπισμός θα υπονομεύσει την όποια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, ενώ ο αντίστοιχος σουηδικός, με τις κραυγαλέες ρατσιστικές απόψεις,  θα έχει την προεδρία της ΕΕ για το ερχόμενο εξάμηνο, δεν φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα.

Όπως η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη έχει κόψει οριστικά τις γέφυρες συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να αναμένουμε μια ανάλογη προσπάθεια και στην Ελλάδα;

 

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr


(Visited 11 times, 1 visits today)

Read more:
370714-mitsotakis-ipoklopes
Το κονσόρτσιουμ: Ποιος(οι) επιχειρηματίες εξασφάλισαν το predator για την κυβέρνηση Μητσοτάκη;

Από τις εκλογές του 2019 μέχρι το ξέσπασμα του σκανδάλου Mitsotakis-gate, το Μέγαρο Μαξίμου είχε πετύχει, μια ακόμη, παγκόσμια πρωτιά:...

Close