Όσα δεν φτάνει η αλεπού και ο κ. Οικονόμου, τα κάνει ελευθερία των ΜΜΕ. Αργά χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαιρέτισε με ενθουσιώδη ανακοίνωση του «την Ευρωπαϊκή Πράξη για την ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης».
Πρόκειται για την πρόταση της Κομισιόν (Media Freedom Act) η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα , για τη θέσπιση πανευρωπαϊκών κανόνων για την ελευθερία των δημοσιογράφων και την ανεξαρτησία των ΜΜΕ.
Αντιδρώντας λίγο καθυστερημένα, ο κ. Οικονόμου τονίζει στην ανακοίνωση -μεταφρασμένη και στα αγγλικά- ότι «το νέο ισχυρό θεσμικό πλαίσιο για την ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης, έλειπε από το νομικό οπλοστάσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Το μόνο που παρέλειψε να πει, είναι ότι η η Κομισιόν εμπνεύστηκε πολλές από τις προτάσεις της, από τις παραβιάσεις της ελευθερίας του τύπου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία φωτογραφίζεται στις παρακάτω σημεία:
-απαγορεύεται στις κυβερνήσεις να παρεμβαίνουν στη συντακτική ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης. Από την αποχώρηση της διευθύντριας σύνταξης του Βήματος Δήμητρας Κρουστάλλη που κατήγγειλε «ασφυκτική πίεση από το Μέγαρο Μαξίμου» μέχρι δεκάδες περιπτώσεις λογοκρισίας στην ΕΡΤ, η τριετία Μητσοτάκη βρίθει παρόμοιων λογοκριτικών πρακτικών.
Διαβάστε επίσης: Αποχώρησε η διευθύντρια σύνταξης του Βήματος: Καταγγέλλει «ασφυκτική πίεση» από Μαξίμου
-oι κυβερνήσεις των κρατών-μελών «θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι δημόσιοι πόροι, συμπεριλαμβανομένης της διαφήμισης που χρηματοδοτείται από το κράτος, διατίθενται μέσω διαφανών και αντικειμενικών διαδικασιών». Πέτσα ζεις, εσύ μας οδηγείς.
-Η πρόταση εισάγει επίσης κανόνες στις κυβερνήσεις για τα συστήματα μέτρησης (πωλήσεις, τηλεθέαση, επισκεψιμότητα κλπ) στα οποία θα βασίζεται η κατανομή των διαφημίσεων. Η Κομισιόν είναι υπεύθυνη για την ετήσια παρακολούθηση των κανόνων.
-απαγορεύεται η χρήση λογισμικού υποκλοπής spyware και εργαλείων επιτήρησης των δημοσιογράφων. Κουκάκη (και Μαλιχούδη) ζεις και μας οδηγείς.
• ειδικά μέτρα προβλέπονται για τα δημόσια ΜΜΕ ώστε να μην μετατραπούν «σε εργαλεία κρατικής ή κομματικής προπαγάνδας». Εδώ κολλάει σύνθημα για τον κ. Ζούλα της ΕΡΤ.
-Ο νόμος θα απαιτήσει επίσης από τα ΜΜΕ να παρέχουν στο κοινό πληροφορίες σχετικά με την ιδιοκτησία τους.
Διαβάστε επίσης: Οι νέοι κανόνες που προτείνει η Κομισιόν για την ελευθερία του Τύπου στην ΕΕ
Μήπως όμως είναι αντιπολιτευτική υπερβολή ότι οι συντάκτες των προτάσεων είχαν στο μυαλό τους την Ελλάδα; Η Μαρία Ψαρά, ανταποκρίτρια στις Βρυξέλλες της ΕφΣυν, ρώτησε την αρμόδια Επίτροπο Βέρα Γιούροβα:
Ερώτηση: Στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων, η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ δεν έχει ακόμα εξιχνιαστεί, ένας άλλος δημοσιογράφος υπήρξε υπό παρακολούθηση και η θέση της Ελλάδας στον κατάλογο για την ελευθερία του Τύπου πέφτει. Ανησυχείτε γι αυτά; Πόσο έχει επηρεάσει τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα τη σημερινή σας πρόταση;
Απάντηση: Νομίζω ότι αντικατοπτρίσαμε αντικειμενικά την κατάσταση των Media στην Ελλάδα στο Rule of Law Report (Εκθεση για το Κράτος Δικαίου που ηταν εξαιρετικά κριτική-ΣΣ) Πράγματι υπάρχει η δολοφονία δημοσιογράφου και τώρα οι υποθέσεις που ερευνώνται στο Κοινοβούλιο, σχετικά με την παρακολούθηση δημοσιογράφων μας τράβηξαν την προσοχή, οι υποθέσεις που εμφανίστηκαν ή οι υποψίες ότι μπορεί δημοσιογράφοι να παρακολουθούνται, φυσικά μας ενέπνευσαν στο να συμπεριλάβουμε με σκληρή γλώσσα τις παρακολουθήσεις των δημοσιογράφων στο Media Freedom Act.
Διαβάστε επίσης: Αντιπρόεδρος Κομισιόν: «Η Ελλάδα στις «προβληματικές» χώρες για την ελευθερία Τύπου»
Η πρόταση της Κομισιόν, η οποία θα τεθεί προς έγκριση στο Ευρωκοινοβούλιο, χαιρετίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, το Διεθνές Ινστιτούτο τύπου και μια σειρά ακόμη από οργανώσεις (ο κατάλογος στο τέλος) για την ελευθερία των ΜΜΕ. Ζητώντας επιπλέον μέτρα, η ανακοίνωση τους τονίζει μεταξύ των άλλων:
»Τα θέματα που σχετίζονται με τα μέσα ενημέρωσης αποτελούν παραδοσιακά αρμοδιότητα των κρατών μελών, ωστόσο η απειλή που τίθεται για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης είναι τέτοια ώστε είναι αναγκαία η δράση σε επίπεδο ΕΕ για την προστασία των δημοκρατικών αξιών της Ευρώπης».
Διαβάστε επίσης: Διεθνείς οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα: «Η κυβέρνηση προσπαθεί να φιμώσει τις επικριτικές φωνές»
Περίοπτη θέση ανάμεσα στις οργανώσεις που υπογράφουν την κοινή ανακοίνωση, οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα που κατέταξαν την Ελλάδα στην 108η θέση, εκνευρίζοντας από τον κ. Μητσοτάκη («Διάφορες εκθέσεις αριστερόστροφων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων», είπε ακόμη και στη ΔΕΘ) μέχρι τον κ. Πρετεντέρη.
Να όμως που επιτέλους επήλθε ομόνοια: Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα και ελληνική κυβέρνηση συμφωνούν! Και πώς να μην συμφωνούν άλλωστε, αφού δούλεψαν τόσο συντονισμένα για την πρόταση της Κομισιόν!
ΥΓ Ο κατάλογος των οργανώσεων που έχουν ασκήσει, πολλές από αυτές, κριτική στις πρακτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη:
Association of European Journalists (AEJ)
Civil Liberties Union for Europe (Liberties)
Coalition for Creativity (C4C)
Committee to Protect Journalists (CPJ)
European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)
European Federation of Journalists (EFJ)
Free Press Unlimited (FPU)
Global Forum for Media Development (GFMD)
Index on Censorship
nternational Press Institute (IPI)
Media Diversity Institute, Belgium (MDI)
OBC Transeuropa (OBCT)
Reporters WIthout Borders (RSF)
Society of Journalists, Warsaw
South East Europe Media Organisation (SEEMO)
The Daphne Caruana Galizia Foundation
Transparency International EU
World Association Community Radio Broadcasters (AMARC Europe)
Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr