Οργισμένος χωρίς αιτία: οι 10 ερωτήσεις που δεν απάντησε ο κ. Μητσοτάκης

Permalink

«Είναι δυνατόν -θέλω να καταλάβετε την οργή μου, κ. Χατζηνικολάου- να πιστεύει κάποιος σήμερα ότι κλείνω το τηλέφωνο όταν μιλάω με τον Υπουργό και ταυτόχρονα μπαίνω σε ένα υπολογιστή και εγώ παρακολουθώ με κάποιο τρόπο τις συνομιλίες των Υπουργών μου, των συζύγων τους…Αν με βλέπετε έτσι, ελαφρώς συγχυσμένο, για αυτό το θέμα νομίζω ότι μπορείτε να κατανοήσετε την αγανάκτησή μου».

Σε συνθήκες κρίσης, δεν αρκούν οι επικοινωνιολόγοι: είχαν συμβουλεύσει τον κ. Μητσοτάκη να υποκριθεί τον θυμωμένο, αλλά αυτό πρέπει να το αισθάνεσαι κιόλας. Επειδή ήταν πίσω από τις παρακολουθήσεις, ο πρωθυπουργός δεν έπεισε για την οργή του. Ήταν αντίθετα απολογητικός, χωρίς το αλαζονικό ύφος προηγούμενων συνεντεύξεων.

Μόνο μετά το τέλος των ερωτήσεων για τις υποκλοπές ξαναβρήκε ελαφρώς το τουπέ του, εξαντλημένος όμως από τη συνεχή προσπάθεια να πετάει τη μπάλα στην εξέδρα. Ακολουθούν δέκα ερωτήσεις στις οποίες δεν απάντησε.

Διαβάστε επίσης: Κυριάκος Μητσοτάκης: Οργισμένος για τις αποκαλύψεις, ανήξερος για τις υποκλοπές

1.Χατζηνικολάου: Πάντως, κατηγορείται η κυβέρνηση από την αξιωματική αντιπολίτευση και από το ΠΑΣΟΚ ότι δεν ρίχνει άπλετο φως στη υπόθεση. Λένε για παράδειγμα: γιατί δεν πήγε ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού να καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή;

Μητσοτάκης: Πήγε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

2.  Χατζηνικολάου: Δεν εκλήθησαν στην Εξεταστική Επιτροπή οι εκπρόσωποι των εταιρειών που εμπορεύονται το κακόβουλο λογισμικό.

Μητσοτάκης: Βεβαίως και πήγαν οι εκπρόσωποι των εταιρειών.

(Οπως είναι γνωστό, η πλειοψηφία της Εξεταστικής Επιτροπής δεν δέχθηκε να κληθούν οι κ.κ. Λαβράνος και Μπίτζιος-ΣΣ)

3. Χατζηνικολάου: Εσείς γιατί αποφύγατε να συνομιλήσετε και με την Εξεταστική Επιτροπή και με την PEGA, την Εξεταστική του Ευρωκοινοβουλίου.

Μητσοτάκης: Κύριε Χατζηνικολάου, από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το θέμα αυτό, είπα «όλα στα φως».

Διαβάστε επίσης: Πως αντέδρασε η αντιπολίτευση στη συνέντευξη Μητσοτάκη

4.  Χατζηνικολάου: Πάντως, κ. Πρόεδρε, εφημερίδες του δικού σας χώρου, «Τα Νέα» σήμερα, μία εφημερίδα η οποία είναι στον ευρύτερο κεντρώο χώρο, ζητούν να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση. Η «Καθημερινή», προχθές με άρθρο του Αλέξη Παπαχελά, που το όνομά του μάλιστα αναφέρεται και στη λίστα στο «Documento». Θα πάμε σε εκλογές χωρίς να έχουν δοθεί απαντήσεις και με τις παρακολουθήσεις πιθανόν να συνεχίζονται; Η PEGA, που ήταν εδώ στην Αθήνα, διετύπωσε τη σύσταση να πέσει φως στην υπόθεση πριν από τις εκλογές και είπαν ότι έφυγαν με πολλές απορίες, χωρίς να έχουν πάρει απαντήσεις.

Μητσοτάκης: Αυτά τα είπαν κάποια μέλη της PEGA. Να το ξεκαθαρίσω, τα είπαν κάποια μέλη της PEGA.

5. Χατζηνικολάου: Και ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι υπάρχουν ερωτήματα στα οποία δεν πήραμε απαντήσεις.

Μητσοτάκης: Ο κ. Τσίπρας, σε μία πρόσφατη τοποθέτησή του, έθεσε περίπου προϋποθέσεις για την ασφαλή διεξαγωγή των εκλογών.

Διαβάστε επίσης: Ο Μητσοτάκης καλεί τον Τσίπρα να καταθέσει πρόταση μομφής – Η απάντηση ΣΥΡΙΖΑ

6. Χατζηνικολάου: Πάντως δεν είναι μόνο ο κ. Βαξεβάνης, γιατί από το καλοκαίρι εγώ θυμούμαι δημοσίευμα -και μάλιστα φιλικής προς τη Νέα Δημοκρατία εφημερίδας, μιλώ για την εφημερίδα «Καθημερινή»- που μιλούσε για παρακολουθήσεις άλλων επτά πολιτικών προσώπων, εκτός από τον κ. Ανδρουλάκη. Ενώ «Το Βήμα» και «Τα Νέα», τώρα, πριν από το δημοσίευμα του «Documento», παρουσίαζαν, φωτογράφιζαν μάλλον ως παρακολουθούμενο τον κ. Χρυσοχοΐδη και άλλα πολιτικά πρόσωπα. Ο κ. Παπαχρήστος σήμερα, στα «Νέα», μιλάει για 106 ονόματα παρακολουθούμενα.

Μητσοτάκης: Μισό λεπτό, να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Ουδέποτε ισχυρίστηκα -και η κυβέρνηση δεν ισχυρίστηκε- ότι δεν υπάρχει παρακολούθηση και κέντρο το οποίο χειρίζεται το λογισμικό Predator.

(Για πρώτη φορά παραδέχθηκε ότι υπάρχει κέντρο παρακολουθήσεων. Μέχρι τώρα διέψευδε την ύπαρξή του-ΣΣ)

7. Χατζηνικολάου: Οι οποίες γίνονται από ποιον;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν το γνωρίζω. Και πρέπει να το μάθουμε.

8. Χατζηνικολάου: Κατηγορούν την κυβέρνηση.

Μητσοτάκης: Μισό λεπτό, κ. Χατζηνικολάου. Θα είμαστε η πρώτη χώρα η οποία θα ξεδιαλύνουμε αυτό το κουβάρι και θα ψηφίσουμε διάταξη η οποία θα απαγορεύει ρητά την πώληση τέτοιων λογισμικών στη χώρα μας. Δεν το έχει κάνει καμία άλλη χώρα. Όλες οι χώρες είχαν αντίστοιχα προβλήματα.

Διαβάστε επίσης: Μαρινάκης: «Ο Μητσοτάκης παραδέχτηκε δίκτυο παρακολουθήσεων, η άρνηση εμπλοκής δεν αρκεί…»

9. Χατζηνικολάου: Μπορεί να φτάσουμε σε εκλογές, κ. Πρόεδρε, με το παράνομο αυτό κακόβουλο λογισμικό -γιατί θα είναι παράνομο σε λίγο, με το νόμο που θα περάσετε- να λειτουργεί ακόμα; Και κάποιους να παρακολουθούν πολιτικά πρόσωπα, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες;

Μητσοτάκης: Καταρχάς κ. Χατζηνικολάου, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εξιχνιάσουμε αυτή την ιστορία. Δεν είμαστε μόνοι μας. Παράνομα λογισμικά υπάρχουν 500 περίπου(κόψε κάτι-ΣΣ) αυτή τη στιγμή στην αγορά. Υπάρχουν ξένες δυνάμεις που τα διαθέτουν. Υπάρχουν ενδεχομένως οικονομικοί παράγοντες και εντός της χώρας που θα τα διέθεταν, που τα διέθεταν ή που θα ήθελαν να τα διαθέτουν. Δεν είναι μια εύκολη υπόθεση η διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών.

10. Χατζηνικολάου: Σας το λέω γιατί κατηγορούνται και τα μέσα ενημέρωσης, αλλά και η κυβέρνησή σας, ότι είμαστε στη θέση 108.

Μητσοτάκης: Όταν τα μέσα είναι πραγματικά ανεξάρτητα κι όχι όταν αλλάζουν άποψη ανάλογα με τη βούληση ή την άποψη της στιγμής του ιδιοκτήτη τους. Αυτό δεν είναι ελεύθερη δημοσιογραφία, κ. Χατζηνικολάου. Και είστε δημοσιογράφος και το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά.

 

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr


(Visited 12 times, 1 visits today)

Read more:
348328-upokrisia
Υποκρισία…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close