Ξανά σε Χίο και Λέσβο ευρωβουλευτές της Αριστεράς για μια δίκαιη δίκη για τους Ακίφ και Αμίρ

Permalink

Σε συνέχεια της διεθνούς πρωτοβουλίας του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιου Κούλογλου, «142 χρόνια φυλακή: μια δίκαιη δίκη για τον Μοχαμάντ», που υποστηρίζεται από περισσότερους από 2000 ευρωβουλευτές, οργανώσεις και μέλη της κοινωνίας των πολιτών, οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς, Στ. Κούλογλου, Clare Daly και Mick Wallace θα βρεθούν ξανά στη Χίο και στη Λέσβο την επόμενη εβδομάδα, για να καταθέσουν ως μάρτυρες υπεράσπισης στη δίκη του Ακίφ Ρασούλι και Αμίρ Ζαχίρι, δυο Αφγανών που έχουν καταδικαστεί σε 50 χρόνια φυλακή ο καθένας, ως τάχα διακινητές.

Υπενθυμίζεται ότι η καταδίκες σε εξοντωτικές ποινές φυλάκισης προσφύγων, που βρέθηκαν δίπλα στο πηδάλιο της βάρκας, που τους μετέφερε όταν αυτή εντοπίστηκε από τις ελληνικές αρχές, είναι μια πρακτική της ελληνικής κυβέρνησης, που φιλοδοξεί να αποτρέψει περισσότερους πρόσφυγες να έρθουν στην χώρα.

Η πρακτική βασίζεται στον νόμο 4251/2014, που υπαγορεύει ότι όποιος βρίσκεται στο πηδάλιο του σκάφους, που μεταφέρει πρόσφυγες και μετανάστες, συλλαμβάνεται και καταδικάζεται ως διακινητής, σε χρόνο φυλάκισης ίσο με 3 έτη ανά επιβάτη και επιπλέον 15 έτη ανά άτομο που ενδεχομένως χάσει τη ζωή του κατά το ταξίδι. Το αποτέλεσμα είναι ότι, μόνο το 2019, οδηγήθηκαν στις ελληνικές φυλακές 1905 άτομα, μετά από δίκες που διαρκούν κατά μέσο όρο 28 λεπτά συχνά γίνονται χωρίς την παρουσία μεταφραστή και με μέση ποινή τα 44 χρόνια. Η ομάδα των καταδικασμένων «διακινητών» στις ελληνικές φυλακές είναι η δεύτερη πληθυσμιακά κατηγορία κρατουμένων.

Η πραγματικότητα, όμως, είναι διαφορετική: Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο πραγματικός διακινητής εγκαταλείπει το πλοιάριο, αφού πρώτα δώσει -συχνά υπό την απειλή όπλου- το πηδάλιο σε έναν άτυχο πρόσφυγα που βρίσκεται κοντά του. Όταν η Ακτοφυλακή εντοπίσει τη βάρκα, ο άτυχος που βρέθηκε στο τιμόνι συλλαμβάνεται και καταδικάζεται ως ο διακινητής.

Τέτοιες περιπτώσεις ήταν αυτές του Ακίφ και του Αμίρ, ο οποίος μάλιστα ήρθε μαζί με την έγκυο γυναίκα του και το μικρό παιδί τους. Καταδικάστηκαν σε 50 χρόνια ο καθένας πρωτοβάθμια, και η έφεσή τους αναβλήθηκε ήδη δυο φορές τον περασμένο Μάρτιο και μια ακόμη τον Απρίλιο. Την επόμενη Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου, η έφεση είναι και πάλι προγραμματισμένη για να εκδικαστεί. Οι ευρωβουλευτές θα είναι παρόντες στο δικαστήριο ώστε να καταθέσουν ως μάρτυρες υπεράσπισης.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των δράσεων της πρωτοβουλίας, είχε διοργανωθεί μεγάλη συναυλία συμπαράστασης στη Λέσβο, ενώ οι υποθέσεις τους παρουσιάστηκαν σε σχετική εκδήλωση και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο διεθνής Τύπος, που εκπρόσωποι του βρέθηκαν στη Λέσβο ύστερα από πρόσκληση του Στ. Κούλογλου, έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την άδικη αυτή αντιμετώπιση κατατρεγμένων ανθρώπων. Χαρακτηριστικά ήταν τα ρεπορτάζ του Guardian, του Associated Press, της Liberation, της Corriere della Sera.

Κατά το ταξίδι τους, οι ευρωβουλευτές, θα σταματήσουν και στη Χίο, όπου θα επισκεφθούν στις φυλακές του νησιού, τον Σομαλό πολιτικό πρόσφυγα, Μοχαμάντ Χανάντ Αμπντί, ο οποίος παρότι κατάφερε να σώσει 33 ζωές από τη θάλασσα καταδικάστηκε ως τάχα διακινητής σε 142 χρόνια φυλακή! Η εκδίκαση της έφεσης του είναι προγραμματισμένη για τις 8 Ιανουαρίου του 2023, και οι ευρωβουλευτές θα είναι και πάλι παρόντες για να τον υποστηρίξουν.


(Visited 27 times, 1 visits today)

Read more:
Ποιός το έκανε αυτό
Ποιός το έκανε αυτό;

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close