Αποχαιρετώντας τον «καλό Καραμανλή»

Permalink

Ένας σπουδαίος αγωνιστής της δημοκρατίας, ο δικηγόρος Νίκος Καραμανλής, έφυγε χθες από τη ζωή., Διωγμένος και βασανισμένος από την απριλιανή χούντα, υπερασπιστής των αδυνάτων μετά την πτώση της, είχε ως νεαρός φοιτητής αποτελέσει τη θρυαλλίδα που πυροδότησε το μεγάλο δημοκρατικό κίνημα 114 της δεκαετίας του 60.

Το 1961, μια ομάδα αριστερών φοιτητών γράφουν ένα βράδυ συνθήματα στους τοίχους της Αθήνας και τρεις από αυτούς( Νίκος Καραμανλής, Μιχάλης Παπαγιαννάκης, Κώστας Βεργόπουλος) ετοιμάζονται να ολοκληρώσουν την δική τους αποστολή. Γράφοντας στον τοίχο της Νομικής «Κάτω ο Καραμανλής», πρωθυπουργός τότε της χώρας.

Ένας αστυφύλακας τους παίρνει χαμπάρι. Από το κυνήγι του περιπολικού που καταφτάνει στην οδό Σόλωνος καταφέρνουν να ξεφύγουν οι δύο σύντροφοι του Νίκου Καραμανλή. Ο ίδιος συλλαμβάνεται, δίνοντας τροφή για τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της επομένης: «Συνελήφθη αντικαραμανλικός Καραμανλής» γράφουν τα Νέα, «Ο καλός Καραμανλής» είναι ο τίτλος της Εστίας που αντιπολιτεύεται τότε την κυβέρνηση. Με αίτημα την αποφυλάκιση του, θα ξεκινήσει το κίνημα του 114.

 Πριν από δύο χρόνια ο Νίκος Καραμανλής, εξέδωσε την αυτοβιογραφία του, με τίτλο «Αναμνήσεις και σκέψεις ενός ανεξάρτητου εξαρτημένου» (Κάπα Εκδοτική). Δεινός παίκτης του μπριτζ, με είχε προσκαλέσει σε άνισο αγώνα (μάλλον σε μάθημα) που αναβαλλόταν συνεχώς λόγω του ιού covid. Νικήθηκε από τον τελευταίο, στην ύστατη παρτίδα.

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr


(Visited 39 times, 1 visits today)

Read more:
328396-5182521_edited
Ο Μωυσής και το δεκανίκι του Σωτήρη. Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr

Χωρίς αμφιβολία, οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τσιόδρας πιστεύουν ότι οι πολίτες δεν γνωρίζουν ούτε την απλή μέθοδο των τριών. Διότι,...

Close