Συζήτηση στη Βουλή για υποκλοπές: το μυστικό σήμα Μητσοτάκη προς Νετανιάχου

Permalink

Προκαλεί εντύπωση ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε να ξεκινήσει τη χθεσινή ομιλία του για τις υποκλοπές, με μια εκτενή αναφορά στην επέτειο του Ολοκαυτώματος. Κανονικά, αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει από τον πρόεδρο της Βουλής πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση, παράλληλα με τη τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των θυμάτων.

Ο κ. Μητσοτάκης επεδίωξε να στείλει ένα σήμα, προς το Ισραήλ, το οποίο εμμέσως εμπλέκεται στο σκάνδαλο των υποκλοπών, επιτρέποντας σε ισραηλινές εταιρείες να εξάγουν παράνομα λογισμικά, όπως το pegasus και το predator. Σε μια αποστροφή της δικής του ομιλίας, ο Α. Τσίπρας έθιξε εμμέσως το ίδιο ζήτημα, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για το κύκλωμα παρακολουθήσεων που είχε στήσει:

«Αξιοποίησε ( ο Μητσοτάκης-ΣΣ) τις σχέσεις της χώρας μας με άλλες χώρες με προηγμένη τεχνολογία και κατάφερε να διαθέσει σε αυτό το εγκληματικό του δίκτυο το κακόβουλο λογισμικό Predator».

Η δημιουργία και το εμπόριο των κακόβουλων λογισμικών ελέγχονται στενά από την κυβέρνηση του Ισραήλ. Τα δημιουργούν νέοι ισραηλινοί στρατιώτες που εκπαιδεύονται στον κυβερνοπόλεμο και μετά το τέλος της θητείας τους προλαμβάνονται από ιδιωτικές εταιρίες, όπως η NSO που δημιούργησε το Pegasus και η intellexa του predator. Με τη σειρά τους αυτές οι εταιρείες εξάγουν τα λογισμικά παρακολούθησης, υπό τον έλεγχο και με την άδεια της ισραηλινής κυβέρνησης.

Διαβάστε επίσης: Unit 81: Η μονάδα του ισραηλινού στρατού πίσω από τα spyware

Σε μια ομιλία του τον Ιανουάριο του 2019, ο πρωθυπουργός Μπεντζαμίν Νετανιάχου υπερηφανεύτηκε ότι έκανε τη χώρα του «μία από τις 5 υπερδυνάμεις του πλανήτη στην κυβερνοασφάλεια» καθώς τα λογισμικά αυτά είναι ένα «όπλο», όπως τα συμβατικά. Το Ισραήλ χρησιμοποιεί αυτό το «όπλο» για τη ανάπτυξη των σχέσεων τους με τρίτες χώρες, ιδίως αυτές που δεν διαθέτουν ανεπτυγμένα συστήματα παρακολούθησης.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν παρουσιάσει ένα από αυτά στον Πάνο Καμμένο σε ένα ταξίδι του στο Τελ Αβίβ τον Ιούλιο του 2015:

«Ένα υπερσύγχρονο σύστημα παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων παρουσίασαν οι Ισραηλινοί στην ελληνική αντιπροσωπεία που συνόδευε τον ΥΕΘΑ Πάνο Καμμένο στο πρόσφατο ταξίδι του στο Ισραήλ», γράφει ένα σχετικό ρεπορτάζ της εποχής. «Η παρουσίαση ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή γιατί έγινε ως εξής: οι χειριστές του συστήματος πρόβαλλαν σε οθόνη όλα τα δεδομένα κινητών τηλεφώνων που είχαν οι παριστάμενοι στην παρουσίαση! Οι οποίοι βέβαια έμειναν με το στόμα ανοιχτό».

Το ίδιο το ρεπορτάζ σημειώνει όμως ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει…σάλιο .Και οι ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων είναι τόσο μεγάλες και επείγουσες που δεν περισσεύουν ευρώ για οτιδήποτε».  Την εποχή των capital controls, δεν υπήρχαν χρήματα, αλλά όταν τα οικονομικά βελτιώθηκαν και η χώρα βγήκε από τα μνημόνιο, δημιουργήθηκαν οι αναγκαίες προϋποθέσεις. Έλειπε ο πλασιέ για να προωθήσει το προϊόν.

Σε ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ της αμερικανικής δημόσιας τηλεόρασης που προβλήθηκε πρόσφατα στην εκπομπή Frontline, ο ερευνητής Ισραηλινός δημοσιογράφος Αμιτάι Ζιβ που εργαζόταν για την εφημερίδα Haaretz,  αποκαλύπτει ότι «πλασιέ» είναι ο  Νετανιάχου προσωπικά: προωθεί τα παράνομα λογισμικά επισκεπτόμενος  διάφορες χώρες που υστερούν στα συστήματα παρακολουθήσεων, είτε παρουσιάζοντας το «όπλο» ή ενισχύοντας τις αρχικές επαφές που έχουν γίνει για την αγορά του.

Διαβάστε επίσης: Σε 22 πελάτες της ΕΕ έχει πουλήσει το λογισμικό Pegasus η ισραηλινή NSO

Μπορεί να γίνει και το ανάποδο, εξηγεί ο Ζιβ. Οι αξιωματούχοι μιας άλλης χώρας να επισκεφτούν τον Νετανιάχου για να κλείσει η συμφωνία. Το βέβαιο είναι ότι από τη στιγμή που κάποια χώρα αγοράσει το λογισμικό, βρίσκεται συνδεδεμένη με την ισραηλινή κυβέρνηση που ελέγχει εμμέσως τις πληροφορίες των υποκλοπών και χρησιμοποιεί το «όπλο» των παράνομων λογισμικών στις σχέσεις της με αυτή τη χώρα. Αναπτύσσεται μια σχέση παρόμοια με αυτή των χωρών που αγοράζουν όπλα, με αυτή που τα πουλά. Έτσι αναπτύχθηκαν εντυπωσιακά οι σχέσεις του Ισραήλ με την τεχνολογικά καθυστερημένη Ουγγαρία, που αγόρασε το Pegasus. (Απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ στο τέλος)

Τον Ιανούαριο του 2020, ο κ.Νετανιάχου επισκέπτεται την Ελλάδα και μετά την συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη οι δύο πλευρές «επιβεβαιώνουν τη στενή σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Ισραήλ και συζήτησαν την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε πολλά μέτωπα, όπως η αμυντική βιομηχανία, οι επενδυτικές ροές και ο τουρισμός».

Στις δημόσιες δηλώσεις δεν γίνεται αναφορά σε κυβερνοασφάλεια, αλλά στα τέλη του ίδιου μήνα ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Πιερρακάκης ταξιδεύει στο Τελ Αβίβ, όπου ενημερώνεται «για τη δομή, τις διαδικασίες και την τεχνογνωσία που μπορεί να προσφέρει η Διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας του Ισραήλ».

Tο επίπεδο συνεργασίας έχει αναβαθμιστεί όταν ο κ.Μητσοτάκης ανταποδίδει την επίσκεψη, έξη μήνες μετά. Κυβερνητικές πηγές διαρρέουν ότι «ο κ. Μητσοτάκης έχει αναπτύξει καλή χημεία με τον κ. Νετανιάχου» και αναφέρουν ως ενδεικτικό το γεγονός ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι υπουργοί που θα τον συνοδεύσουν είναι η πρώτη ξένη κυβερνητική αποστολή που υποδέχεται η νέα ισραηλινή κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία ορκίστηκε πριν από ένα μήνα».

Μετά τη συνάντηση κορυφής, ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει: «θα υπογράψουμε πρωτόκολλα συνεργασίας για τη γεωργία, την ενέργεια, τον τουρισμό και την κυβερνοασφάλεια, στην οποία δίνω ιδιαίτερη έμφαση στο πλαίσιο της συνεργασίας μας». Πράγματι υπογράφεται κοινή Διακήρυξη για θέματα κυβερνοασφάλειας από τον Γενικό Δ/ντή του ισραηλινού National Cyber Directorate και τον κ. Πιερρακάκη, στην οποία δίνεται «έμφαση στην εκπαίδευση στελεχών και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας». Κατόπιν, ο Ελληνας υπουργός δηλώνει στην ΕΡΤ:

«η ελληνική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να διδαχθεί από το Ισραήλ σχετικά με την κυβερνοασφάλεια και με τις δομές κυβερνοασφάλειας.. Πολλές από τις ισραηλινές εταιρείες έχουν θέση στο να καλύψουν ανάγκες δικές μας».

Διαβάστε επίσης: Σκάνδαλο υποκλοπών: Δημοσιεύματα για στενή σχέση Πιερρακάκη – Λαβράνου

Δεν είναι σαφές αν ο υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη συμπεριλαμβάνει στις εταιρείες αυτές και την intellexa, του predator. Το βέβαιο είναι ότι συνδεεται προσωπικά με τον πραγματικό ιδιοκτήτη της κ. Λαβράνο, τον οποίο επισκέφτηκε και μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου στα γραφεία της εταιρείας του, τον Νοέμβριο του 2022. Ο κ. Λαβράνος είναι κουμπάρος με τον κ. Δημητριάδη, ο οποίος με τη σειρά του είναι κουμπάρος του κ. Πιερρακάκη. («Πώς στήθηκε ο ιστός κυβέρνησης Λαβράνου»)

Το πρόβλημα με το εργαστήριο των παρακολουθήσεων μέσω predator που έστησε η κυβέρνηση, δεν είναι απλώς η βίαια παραβίαση της ιδιωτικής ζωής των θυμάτων παρακολούθησης. Οι εταιρείες κατασκοπείας υποκλέπτουν προσωπικά δεδομένα και πληροφορίες που επιστρέφουν στην κυβέρνηση της χώρας τους και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη «διπλωματία των κοριών» του κ. Νετανιάχου.

Όταν αποκαλυφθεί ένα σκάνδαλο υποκλοπών, η σχέση μεταξύ των δύο πλευρών, του πωλητή και του αγοραστή, συνήθως διαταράσσεται. Κανονικά χθες, ήταν η ελληνική Βουλή που έπρεπε να αποδώσει τιμές στους 60 χιλιάδες Ελληνες Εβραίους του Ολοκαυτώματος. Υποκλέπτοντας απρεπώς και την απόδοση τιμών, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε σήμα στον πωλητή ότι δεν πρέπει να ανησυχεί.

 

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr


(Visited 19 times, 1 visits today)

Read more:
untitled
Παρέμβαση Σνόουντεν κατά την παρουσίαση της ταινίας SNOWDEN στις Βρυξέλλες

Ο Έντουαρτ Σνόουντεν μίλησε χθες μέσω Skype κατά την αποκλειστική πρώτη προβολή της ταινίας SNOWDEN του Όλιβερ Στόουν στον κινηματογράφο...

Close