Από την Φον ντερ Λάιεν στην Καϊλή, ένα τσιγάρο δρόμος

Permalink

Εδώ και εβδομάδες, οι ευρωβουλευτές της ειδικής επιτροπής του κοινοβουλίου για τον COVID-19 ζητούν η κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να απαντήσει στις ερωτήσεις τους. Η Γερμανίδα πρόεδρος της Κομισιόν εμφανίζεται συχνά στο Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο άλλωστε την εξέλεξε. Αυτή τη φορά καλείται να απαντήσει για τη μεγαλύτερη σύμβαση εμβολίων της ΕΕ, που υπέγραψε επί πανδημίας με την εταιρεία Pfizer, αλλά αρνείται πεισματικά να το κάνει.

Η κυρία φον ντερ Λάιεν δεν έχει εξηγήσει την άρνηση της. Θεωρεί ότι η ΕΕ της ανήκει και μπορεί να κάνει ότι θέλει,; Γιατί δεν δίνει στους ευρωβουλευτές τα SMS που είχε ανταλλάξει με τον πρόεδρο της Pfizer τον οποίο ο Έλληνας πρωθυπουργός επαινεί με κάθε ευκαιρία; («Έλληνας στην ψυχή, Ελληνάρας θα τολμούσα να πω με όλη την έννοια της λέξης », τον προσφωνούσε τον Απρίλιο του 2022).

Η άρνηση της φον ντερ Λάιεν γίνεται ακόμη πιο απαράδεκτη, αν σκεφτεί κανείς ότι έχουν κλείσει μόλις δύο μήνες από το ξέσπασμα του Qater- Gete και τους όρκους περί διαφάνειας που έδωσαν κάθε λογής Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Ακόμη πιο προκλητικό είναι το γεγονός ότι οι κυριότερες πολιτικής ομάδες στην Ευρωβουλή, που είναι το επίκεντρο του σκανδάλου, αποφάσισαν να καλύψουν την κυρία Ούρσουλα: σε μια συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων (CoP) κεκλεισμένων των θυρών την Πέμπτη – η CoP αποτελείται από τους επικεφαλής όλων των πολιτικών ομάδων και τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου –αποφασίστηκε  να ζητήσουν από τη φον ντερ Λάιεν να απαντήσει σε ερωτήσεις, επίσης «κεκλεισμένων των θυρών»: ιδιωτικά, κάποια στιγμή στο μέλλον.

H απόφαση αυτή ελήφθη όχι μόνο από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο ανήκει στο κάτω-κάτω η κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Υπέρ της αδιαφάνειας, αν όχι  της συγκάλυψης, τάχθηκαν και οι Σοσιαλιστές που θα έπρεπε μετά την «αποκλειστικότητα» τους στη διαφθορά του Qater- Gete, να δίνουν εξετάσεις εντιμότητας καθώς και οι κεντρώοι φιλελεύθεροι του Renew (είναι αυτοί που η ΝΔ εμφανίζει να έχουν παρασυρθεί από τον ..ΣΥΡΙΖΑ, εναντίον του κ. Μητσοτάκη)

Διαβάστε επίσης: POLITICO: Ευρωκοινοβουλευτική προστασία στην φον ντερ Λάιεν για τα συμβόλαια με την Pfizer

Το site Politico, αποκάλυψε χθες μια συνδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 στη Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ. Οι 300 συμμετέχοντες είχαν φτάσει με αεροπορικά εισιτήρια business class που πληρώθηκαν από τους Καταριανούς,  διαμονή στο υπερπολυτελές ξενοδοχείο Ritz Carlton, δείπνα κλπ.

Η Εύα Καϊλή που συντόνιζε τη συζήτηση, ρώτησε τον πρώην Έλληνα  Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο που καθόταν πλάι της:

-Πώς αισθάνεστε σε αυτή τη χώρα και τον ρόλο της στη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής;
-Η χώρα που μας φιλοξενεί σήμερα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια, απάντησε ο κ. Αβραμόπουλος.

Στη συνέχεια η κυρία Καϊλή ευχαρίστησε για τη διοργάνωση τον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντζέρι, που σήμερα βρίσκεται επίσης στη φυλακή.

Τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι ο κ. Αβραμόπουλος, που παραδέχθηκε ότι είχε πάρει αμοιβή 60.000 ευρώ λόγω της συμμετοχής του στην οργάνωση του κ. Παντζέρι, ήταν μπλεγμένος στην εγκληματική οργάνωση του με τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε διάφορες βαλίτσες. Και το ίδιο ισχύει για τον νυν Έλληνα Επίτροπο και αντιπρόεδρο της Κομισιόν κ. Σχοινά, που είχε επαινέσει κι αυτός τις εργατικές «μεταρρυθμίσεις» στο Κατάρ, όπου έχασαν τη ζωή τους 6.500 μετανάστες εργάτες οικοδομώντας τα γήπεδα για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Δείχνουν όμως την περιρρέουσα  ατμόσφαιρα στις Βρυξέλλες.

Διαβάστε επίσης: Qatargate: Ρεπορτάζ για τον Μαργαρίτη Σχοινά – Η φιλοξενία «αρχηγού κράτους» και η πτήση των 24.000 ευρώ

Ενα ακόμη παράδειγμα του κλίματος είναι η τύχη των «μεταρρυθμίσεων» υπέρ της διαφάνειας και κατά της διαφθοράς, που πρότεινε η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα τον Δεκέμβριο, μόλις ξέσπασε το σκάνδαλο. Αν και κατώτερα των περιστάσεων, τα μέτρα που περιελάμβανε η αρχική της πρόταση ήταν στη θετική κατεύθυνση. Αλλά στις αρχές Φεβρουαρίου, ξανά σε μια κλειστή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων (αυτής που απάλλαξε την Ούρσουλα από τη λογοδοσία) τα μέτρα αυτά περικόπηκαν: για παράδειγμα, η απαγόρευση των πρώην ευρωβουλευτών να κάνουν λόμπινγκ επί 24 μήνες μετά το τέλος της θητείας τους, μειώθηκε στους 6 μήνες.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην περικοπή των όποιων αλλαγών, έπαιξε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), που όπως και στην Ελλάδα πρότεινε μέτρα εναντίον.. των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Στο μεταξύ αποκαλύφθηκε ότι ο επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφερντ Βέμπερ, παίρνει διπλό μισθό και ως ευρωβουλευτής και ως πρόεδρος. Η κατάσταση επιστρέφει πάλι στο business as usual.

Φυσικά ο Παντζέρι, η Καϊλή ο σύντροφος της Τζόρτζι και οι υπόλοιποι το παράκαναν. Η Κομισιόν ήταν υπέρ της σύσφιξης των σχέσεων με το Κατάρ, κάνοντας τα στραβά μάτια για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της εργατικής νομοθεσίας, αλλά κανείς δεν τους είπε  να ζητήσουν και τσουβάλια με ευρώ για την υποστήριξη του Εμιράτου.

Όμως αυτή η εγκληματική ομάδα κατάφερε να αναπτυχθεί και να δράσει αξιοποιώντας τους χαλαρούς κανόνες και την ανοχή απέναντι στη διαφθορά. Οταν ήταν ακόμη ευρωβουλευτής, ο Παντζέρι υπέγραφε αυθαίρετα συμφωνίες συνεργασίας με το Κατάρ, στο όνομα του Ευρωκοινοβουλίου, χωρίς να τον ελέγχει κανείς.

Όσο δεν αλλάζουν οι κανόνες και δεν υιοθετείται η πλήρης  διαφάνεια, όσο η κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν υποχρεώνεται να ενημερώσει το σώμα που την εξέλεξε, τα σκάνδαλα είναι αναπόφευκτα απομακρύνοντας και άλλο τους πολίτες από την ΕΕ.  Άλλωστε το Ευρωκοινοβούλιο από την Κομισιόν, είναι ένα χιλιόμετρο δρόμος.
Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr


(Visited 8 times, 1 visits today)

Read more:
Με τις ακυρώσεις στο χέρι...
Με τις ακυρώσεις στο χέρι… | Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close