Aπάντηση Γιούροβα σε Κούλογλου για παρακολούθηση Κύρτσου και απόρρητες δαπάνες της ΕΥΠ

Permalink

Σε μια αιχμηρή για την ελληνική κυβέρνηση απάντηση προέβη η Επίτροπος Διαφάνειας Βέρα Γιούροβα σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιου Κούλογλου, σχετικά με την παρακολούθηση του ευρωβουλευτή Γ. Κύρτσου, καταδικάζοντας τις παρακολουθήσεις, αναμένοντας διαλεύκανση του σκανδάλου και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή, όπως τονίζει στην απάντηση της, «καταδικάζει απερίφραστα κάθε παράνομη πρόσβαση σε διαπροσωπικές επικοινωνίες και αναμένει ότι οι αρμόδιες εθνικές αρχές και τα δικαστήρια θα αξιοποιήσουν πλήρως όλες τις εξουσίες τους για να διερευνήσουν διεξοδικά τις καταγγελίες σχετικά με οποιαδήποτε παράνομη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού και υποκλοπής επικοινωνιών και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών». Επίσης, η Επιτροπή αν και επισημαίνει πως επαφίεται αποκλειστικά στις εθνικές αρχές να καθορίσουν τα συμφέροντα ασφαλείας του κράτους-μέλους, υπογραμμίζει ότι αυτό πρέπει να γίνεται «σε πλήρη συμμόρφωση με το εφαρμοστέο δίκαιο της ΕΕ».

Όσον αφορά τις απόρρητες δαπάνες της ΕΥΠ, και ειδικότερα την χρηματοδότηση του ΚΕΤΥΑΚ με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, η Επιτροπή επισημαίνει ότι πρόκειται για πόρους, οι εκταμιεύσεις των οποίων υπόκεινται σε αξιολόγηση των προηγούμενων επιτευγμάτων του κράτους-μέλους, ενώ υπενθυμίζει πως σε κάθε περίπτωση που υπάρχουν υπόνοιες απάτης, διαφθοράς και κάθε άλλης παράνομης δραστηριότητας εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ, ενημερώνεται η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).

Ολόκληρη η απάντηση της Β. Γιούροβα στον Στέλιο Κούλογλου:

1. Η Επιτροπή καταδικάζει απερίφραστα κάθε παράνομη πρόσβαση σε διαπροσωπικές επικοινωνίες και αναμένει ότι οι αρμόδιες εθνικές αρχές και τα δικαστήρια θα αξιοποιήσουν πλήρως όλες τις εξουσίες τους για να διερευνήσουν διεξοδικά τις καταγγελίες σχετικά με οποιαδήποτε παράνομη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού και υποκλοπής επικοινωνιών και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών. Μολονότι εναπόκειται αποκλειστικά στα κράτη μέλη να καθορίζουν τα ουσιώδη εθνικά τους συμφέροντα ασφάλειας και να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα, αυτό πρέπει να γίνεται σε πλήρη συμμόρφωση με το εφαρμοστέο δίκαιο της ΕΕ. Επιπλέον, η Επιτροπή απέστειλε επιστολή στην Ελλάδα για να συγκεντρώσει περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το εθνικό νομοθετικό πλαίσιο της Ελλάδας.

2. Ο μηχανισμός ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (ΜΑΑ) είναι ένα μέσο που βασίζεται στις επιδόσεις. Οι πληρωμές προς τα κράτη μέλη πραγματοποιούνται μετά την ικανοποιητική εκπλήρωση των συμφωνηθέντων οροσήμων και στόχων. Το ορόσημο 104 του ελληνικού σχεδίου απαιτεί από την Ελλάδα να αναθέσει τη σύμβαση για το έργο «Στρατηγική και πολιτικές κυβερνοασφάλειας για τον δημόσιο τομέα και προηγμένες υπηρεσίες ασφάλειας για εθνικές υποδομές ζωτικής σημασίας». Η εκπλήρωσή του θα αξιολογηθεί από την Επιτροπή στο επόμενο αίτημα πληρωμής της Ελλάδας.

Η Επιτροπή παρακολουθεί την εφαρμογή των μέτρων που χρηματοδοτούνται από τον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας από τα κράτη μέλη, σύμφωνα με τον κανονισμό ΜΑΑ, αλλά δεν συμμετέχει στις εθνικές διαδικασίες. Τα κράτη μέλη μπορούν να επιλέγουν το επίπεδο των πληροφοριών που κοινοποιούνται σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία και παραμένουν υπεύθυνα για τη συμμόρφωση με την ενωσιακή και την εθνική νομοθεσία, μεταξύ άλλων σχετικά με τις συμβάσεις, καθώς και για τη διασφάλιση της πρόληψης, του εντοπισμού και της διόρθωσης περιπτώσεων σύγκρουσης συμφερόντων, διαφθοράς, απάτης και διπλής χρηματοδότησης.

Κατά την αξιολόγηση του ελληνικού σχεδίου, τα συστήματα ελέγχου που πρότεινε η Ελλάδα κρίθηκαν επαρκή, σύμφωνα με τον κανονισμό ΜΑΑ.

Σε κάθε περίπτωση που υπάρχουν υπόνοιες απάτης, διαφθοράς και κάθε άλλης παράνομης δραστηριότητας εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ, ενημερώνεται η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF). Η OLAF αναλύει τις εισερχόμενες πληροφορίες και καθορίζει κατά πόσον υπάρχουν επαρκείς λόγοι για την κίνηση έρευνας.

Ολόκληρη η ερώτηση του Στ. Κούλογλου:

Από σειρά πολυάριθμων αποκαλύψεων για παρακολουθήσεις πολιτικών, δημοσιογράφων και υπουργών από την Eλληνική Kυβέρνηση προκύπτει ότι ο βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιώργος Κύρτσος ήταν αντικείμενο παρακολούθησης από την ελληνική Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών μέσω του κακόβουλου λογισμικού Predator.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της Sophie In’t Veld, εισηγήτριας της εξεταστικής επιτροπής PEGA, υπάλληλοι της εταιρείας Krikel συμμετείχαν στην παρακολούθηση και παρείχαν υπηρεσίες «αμισθί» στο Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕΤΥΑΚ) της ελληνικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Το ΚΕΤΥΑΚ έχει λάβει 40 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ μέσω διαβαθμισμένης διαδικασίας, με βάση μυστική απόφαση του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, ευρωπαϊκά κονδύλια που χορηγήθηκαν για τελείως διαφορετικούς σκοπούς έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση του δικτύου παρακολούθησης.

1. Θα ζητήσει η Επιτροπή από την Eλληνική Kυβέρνηση εξηγήσεις για την παρακολούθηση βουλευτών του ΕΚ;

2. Δεδομένου ότι τα κονδύλια της ΕΕ χορηγούνται μέσω ανοικτών διαδικασιών και διαγωνισμών στο πλαίσιο αποτελεσματικών μηχανισμών ελέγχου, είναι αυτό συμβατό με την έλλειψη διαφάνειας στην περίπτωση του ΚΕΤΥΑΚ και πρόκειται να διεξαχθεί γενική έρευνα για πιθανή κατάχρηση κονδυλίων της ΕΕ με σκοπό παράνομες παρακολουθήσεις;


(Visited 8 times, 1 visits today)

Read more:
29481713814_2618dcc52d_z
Κούλογλου σε Στουρνάρα: Αν θεωρείτε την ερώτηση δυσφήμιση, να ετοιμάζεστε για πιο δύσκολα

Σε απάντηση των όσων ανέφερε στην ομιλία του στην Βουλή ο κ. Στουρνάρας για την ερώτηση που κατέθεσα στον πρόεδρο...

Close