Κούλογλου: Τι είπαμε στη συνάντηση του προεδρείου της Επιτροπής κατά της Διαφθοράς με τη Μέτσολα

Permalink

Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, συναντήθηκε σήμερα με το προεδρείο της Διακομματικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου Κατά της Διαφθοράς, όπου παρουσίασε το σχέδιο της, 14 σημείων, για την ενίσχυση της διαφάνειας, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την αντιμετώπιση των λόμπι, στον απόηχο του Κατάρ-gate.

Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν με τη γενική κατεύθυνση των 14 προτάσεων, ζητώντας μέτρα για περισσότερα διαφάνεια. Ειδικότερα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, μέλος του προεδρείου της Διακομματικής Επιτροπής, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένας ευρωπαϊκός κανονισμός για την ελεύθερη πληροφόρηση στα πρότυπα του αμερικανικού Freedom of Information Act, που να υποχρεώνει τους αξιωματούχους της ΕΕ αλλά και τις αρχές του κάθε κράτους μέλους να δίνουν στους ενδιαφερόμενους πολίτες, δημοσιογράφους ή ευρωβουλευτές τις απαραίτητες πληροφορίες, που αναζητούν, φυσικά με τις κατάλληλες και εύλογες εξαιρέσεις.

Ο Στ. Κούλογλου τόνισε, επίσης κατά την συνάντηση, ότι είναι απαράδεκτο να ζητούν επανειλημμένως οι ευρωβουλευτές να δοθούν στη δημοσιότητα τα SMS, που αντάλλαξε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν με τον πρόεδρο της Pfizer, Αλβέρτο Μπουρλά, και αυτή να μην έχει απαντήσει. Πρέπει να τελειώσει η πρακτική των «κλειστών δωματίων», συμπλήρωσε. «Δε μπορούμε να βλέπουμε εμπορικές συμφωνίες της Κομισιόν σε ένα κλειστό δωμάτιο, χωρίς κινητά τηλέφωνα, χωρίς χαρτί και μολύβι, χωρίς τη δυνατότητα να κρατήσουμε σημειώσεις ή να μιλήσουμε για το τι διαβάσαμε. Πως θα ενημερώσουμε τους ευρωπαίους ψηφοφόρους αν μια συμφωνία είναι καλή ή κακή;».

Σημειώνεται ότι ο ευρωβουλευτής Στ. Κούλογλου απέστειλε νωρίτερα την ακόλουθη επιστολή στους συναδέλφους του μέλη της Διακομματικής Επιτροπής κατά της Διαφθοράς, αλλά και στα μέλη της Ομάδας Εργασίας του Ευρωκοινοβουλίου για τα ΜΜΕ, της οποίας είναι επίσης μέλος, σχετικά με την αναγκαιότητα ενός τέτοιου κανονισμού για την ελεύθερη πρόσβαση πολιτών και δημοσιογράφων στα αρχεία των Ευρωπαϊκών Οργάνων και των Κρατών-Μελών.

Ολόκληρη η επιστολή του Στέλιου Κούλογλου:

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η πρόσφατη αναταραχή, που προκλήθηκε από το σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπογράμμισε την ανάγκη για ριζικές βελτιώσεις, προκειμένου να εξαλειφθούν τα κενά στους υφιστάμενους κανόνες διαφάνειας. Ωστόσο, η λήψη μέτρων μόνο εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν θα αποτελέσει επαρκές θεμέλιο στη μάχη κατά της διαφθοράς. Απαιτείται μια σειρά γενικών μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση του πλαισίου διαφάνειας συνολικά στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

Με αυτό το σκεπτικό, πιστεύω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσει μια πρωτοβουλία για έναν πλήρη και κοινό κανονισμό που θα διασφαλίζει την πρόσβαση των πολιτών, του Τύπου, των ενώσεων, των νομικών προσώπων στα αρχεία των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και των κρατών μελών, παρόμοια με τον αμερικανικό «Νόμο για την Ελευθερία της Πληροφορίας».

Ένα τέτοιο σύστημα θα πρέπει να απαιτεί από τους φορείς της ΕΕ και των κρατών μελών να παρέχουν την πληρέστερη δυνατή πληροφόρηση, φυσικά με τις κατάλληλες και εύλογες εξαιρέσεις.

Εγώ και οι συνεργάτες μου παραμένουμε στη διάθεσή σας για την περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της πρότασης.

Προτείνω να συζητηθεί το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση της ομάδας μας.

Με εκτίμηση

Στέλιος Κούλογλου


(Visited 5 times, 1 visits today)

Read more:
181242-15563613
Απλά μαθήματα ευρωπαϊκής αντιπροπαγάνδας

Μόλις χθες, ένας βουλευτής της Μέρκελ παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για την νέα συμφωνία με την Ελλάδα. Όμως δεν είναι αυτή η...

Close