Το ΑΠΕ για το «Το τελευταίο Αετόπουλο» του Σ. Κούλογλου-Φ. Λαμπρίδη

Permalink

Ένας 93χρονος με αξίες, ιδανικά και πολλή αγάπη για τη ζωή, γίνεται ο πρωταγωνιστής του ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου «Το τελευταίο Αετόπουλο» (The last partisan), που συμμετέχει στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για μία ταινία που ξεδιπλώνει τη ζωή του Βαγγέλη Σακκάτου, δημοσιογράφου, βραβευμένου συγγραφέα – λογοτέχνη και εκδότη, που την περίοδο που ζούσε ως πολιτικός πρόσφυγας στη Γερμανία, εργάστηκε ακόμη και ως μηχανουργός εργάτης.

«Η ιδέα ήρθε βλέποντας τη συνεχή δημιουργική δραστηριότητα του Βαγγέλη Σακκάτου μέσα από δημοσιεύσεις, άρθρα και συνεντεύξεις του. Γνωρίζοντάς τον από κοντά, είδα ότι είναι ένας άνθρωπος με πολύ πλούσια ιστορία, μέσα από την οποία βλέπεις και διάφορες περιόδους της Ελλάδας» δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος υπογράφει το σενάριο, αλλά και τη σκηνοθεσία μαζί με τη Φωτεινή Λαμπρίδη.

«Ξεχωρίζει η προσωπική του ιστορία, με τη δίωξή του από την Ιερά Σύνοδο, τότε που αναγκάστηκε να φύγει στη Γερμανία, όπου και εκεί συνέχισε τη δραστηριότητά του, δημιουργώντας κοινότητα Ελλήνων, αλλά σωματείο εργατών, το οποίο διεκδίκησε και πέτυχε το οκτάωρο», λέει ο κ. Κούλογλου.

Ο Βαγγέλης Σακκάτος παραμένει πιστός στις ιδέες του και είναι πάντα έτοιμος για νέες μάχες απέναντι στην ακροδεξιά και σε όσους επιθυμούν να «πειράξουν» την ιστορική μνήμη. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Κούλογλου, μέσα στο ντοκιμαντέρ δεν τίθεται το ερώτημα αν έχει σωστή πολιτική άποψη. «Αυτό δεν έχει καμία σημασία. Είναι ένα φιλμ που διαπραγματεύεται την αγάπη για ζωή όταν κάνεις κάτι στο οποίο πιστεύεις. Κι ο άνθρωπος αυτός έχει υψηλά ιδανικά, θέλει να βοηθήσει τον κόσμο και αυτό του δίνει μεγάλη ζωντάνια», εξηγεί.

Αεικίνητος ακόμη και σήμερα που διανύει την δέκατη δεκαετία της ζωής του, με ιδιαίτερο χιούμορ και πάντα με τη σύντροφό του “Αννα στο πλευρό του, προσέφερε μοναδικές εμπειρίες στους συντελεστές της ταινίας στη διάρκεια των γυρισμάτων, τα οποία έγιναν στην πατρίδα του την Κεφαλονιά, στην Αθήνα, στο Βέλγιο -όπου μίλησε σε μία εκδήλωση για την Αριστερά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και στην Κολωνία, όπου συναντήθηκε με παλιούς του γνώριμους Γερμανούς συγγραφείς και συντρόφους του συνδικαλιστές.

«Η ζωντάνια του ήταν εκπληκτική. Μία μέρα στις Βρυξέλλες ξεκινήσαμε το πρωί τα γυρίσματα, το μεσημέρι ταξιδέψαμε οδικώς στην Κολωνία, εκεί μίλησε σε εκδήλωση και υπέγραψε βιβλία και επιστρέψαμε στις Βρυξέλλες στη 1 τα ξημερώματα. Στη διαδρομή μας διηγούνταν -ως συνήθως- μία ιστορία και όταν του είπαμε ότι φτάσαμε είπε «Σιγά! Δεν πρόλαβα καν να τελειώσω την ιστορία μου»», θυμάται ο κ. Κούλογλου.

Το ντοκιμαντέρ είναι ήδη διαθέσιμο στη διαδικτυακή πλατφόρμα του Φεστιβάλ, ενώ η φυσική του προβολή θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή στις 21.30 στην αίθουσα Τζων Κασσαβέτης, στο λιμάνι, όπου θα δώσει το παρών ο Βαγγέλης Σακκάτος.

Πηγή : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων 


(Visited 12 times, 1 visits today)

Read more:
Η TISA θέτει τις δημόσιες υπηρεσίες & την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων σε κίνδυνο

Ολόκληρη η παρέμβαση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιου Κούλογλου στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου (INTA) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τρίτη 22...

Close