«Η Κενή Διαθήκη του Μωϋσή» είναι σαν ένα χαπάκι εναντίον ενός εθνικού Αλτσχάιμερ

Permalink

Στην γεμάτη αίθουσα του Ιανού Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκε την Πέμπτη το βράδυ το νέο βιβλίο του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιου Κούλογλου, «Η Κενή Διαθήκη του Μωϋσή».

Για το βιβλίο μίλησαν ο Άρις Καζάκος, ομ. καθηγητής Εργατικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, η Σοφία Καϊτατζή-Γουίτλοκ, καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης και Πολιτικής Επικοινωνίας στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, και ο Στ. Κούλογλου.

Την συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος, ντοκιμαντερίστας και διδάκτωρ του του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, Παύλος Νεράντζης.

Το βιβλίο καταγράφει σε καθημερινή βάση τις ενέργειες και τις δηλώσεις της κυβέρνησης και της ΝΔ την περίοδο 2020-22. Συνοδεύεται από 25 γελοιογραφίες του Γιάννη Δερμεντζόγλου.

«Η Κενή Διαθήκη του Μωϋσή» είναι η συνέχεια του βιβλίου «Η Μαύρη Βίβλος του Μωυσή», το οποίο διεκτραγωδούσε τις παλινωδίες και τις καταστροφικές πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη τον ενάμιση χρόνο από τις εκλογές του 2019. Το νέο βιβλίο καλύπτει την περίοδο από το τέλος Νοεμβρίου του 2020 μέχρι και τον Νοέμβριο του 2022 και είναι υπερδιπλάσιο σε έκταση: Όχι μόνο γιατί αναφέρεται σε μεγαλύτερη χρονική περίοδο, αλλά και επειδή στο διάστημα που πέρασε η κυβέρνηση πολλαπλασίασε τα «ανδραγαθήματα» της.

Κατά την παρουσίαση οι ομιλητές υπογράμμισαν την προσφορά του βιβλίου απέναντι στη λήθη.

Ειδικότερα, ο Α. Καζάκος δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «διαβάζοντας το βιβλίο, είδα πόσα είχα ξεχάσει. Τι χρωστάμε, λοιπόν, στον Στέλιο Κούλογλου και στο βιβλίο του; Χρωστάμε ότι διασώζει αδιάψευστα γεγονότα και δηλώσεις, που αποτελούν την πρώτη ύλη, που αργότερα μπορεί να συνθέσει την ιστορία. Ο ευρηματικός τίτλος δε πρέπει να ξεγελά: Η διαθήκη είναι κενή όσον αφορά τις μεγαλοστομίες και τα ψέματα που έχουν ειπωθεί, και κούφιο είναι το είδωλο που τα ΜΜΕ φιλοτέχνησαν πρωτίστως για τον Κ. Μητσοτάκη. Όμως η διαθήκη είναι γεμάτη διαπλοκή, διαφθορά, διαμοιρασμό των ιματίων στα συμφέροντα και τους κολλητούς».

Υπενθυμίζοντας τη φράση του Καρλ Κράους, «όταν ο ήλιος του πολιτισμού είναι χαμηλά στον ορίζοντα, ακόμη και οι νάνοι ρίχνουν μεγάλες σκιές», ο Α. Καζάκος παρατήρησε πως στην Ελλάδα «ο ήλιος του πολιτισμού και της Πολιτικής είναι πολύ χαμηλά στον ορίζοντα».

Η Σοφία Καϊτατζή-Γουιτλοκ, με τη σειρά της, σχολίασε πως «ξεχνάμε. Υπάρχει υπερπροσφορά πληροφόρησης που δε προλαβαίνουμε να αφομοιώσουμε. Ζούμε στην περίοδο που υπάρχουν αγορές προσοχής. Θα μπορούσαμε να έχουμε άλλα τέσσερα τέτοια βιβλία, για άλλα γεγονότα που επίσης μπορεί να έχουμε ξεχάσει ή απωθήσει».

Τόνισε, δε, πως η απουσία ουσιαστικής ενημέρωσης από τα ΜΜΕ, «η λειψειδησία, είναι έγκλημα. Ειδικά όταν αποτελεί μέρος στρατηγικής». «Υπάρχει ένας τερατώδης πρωθυπουργοκεντρισμός. Ο χρόνος που αφιερώνουν τα ΜΜΕ στον πρωθυπουργό είναι εντελώς άνισος. Καλλιεργείται μια αντίληψη ότι ο πρωθυπουργός έχει το αλάθητο του Παπά, ότι δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Πως είναι δυνατόν οποιαδήποτε κριτική να αντιμετωπίζεται από λοιδορία και επιθέσεις; Δεν είμαστε πλέον δημοκρατία», συμπλήρωσε.

Ακούστε το podcast με όλη τη συζήτηση: 

https://soundcloud.com/stelios-kouloglou/i-keni-diathiki-toy-moysi-ston

Δείτε την εκδήλωση σε βίντεο: 

 https://www.youtube.com/watch?v=3w0WOa94_yI
Τέλος, ο συγγραφέας του βιβλίου, ο Στ. Κούλογλου παρομοίασε την «Κενή Διαθήκη του Μωϋσή» σαν ένα χαπάκι εναντίον ενός εθνικού αλτσχάιμερ. «Έχουμε μονοθεματικά δελτία ειδήσεων. Είναι σαν το netflix. Η χώρα παρακολουθεί σαπουνόπερες, με τους καλούς και τους κακούς, που η κάθε επόμενη σβήνει την προηγούμενη…

…Όμως, πίσω από το τηλεοπτικό πρόγραμμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη κρύβεται μια σταδιακή υποβάθμιση της θέσης της χώρας. Έχουμε κατρακυλήσει σε όλους τους τομείς και βρισκόμαστε πίσω ακόμη και από τις πρώην σοβιετικές χώρες. Είμαστε πρώτοι στους νεκρούς από την πανδημία, στην ακρίβεια, στα καύσιμα, στο κόστος της στέγασης. Έχουμε κατάρρευση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας που ενισχύεται από το εθνικό netflix. Η μόνη περίπτωση που πήγε να γίνει σαπουνόπερα αλλά δε πέτυχε, ήταν η τραγωδία στα Τέμπη γιατί ο κόσμος εξοργίστηκε με αυτά που είδε και βγήκε στους δρόμους».

«Ελπίζω να μη χρειαστεί να γράψω και τρίτο βιβλίο», κατέληξε ο Στ. Κούλογλου ευχαριστώντας το κοινό που παρευρέθηκε στην εκδήλωση, αλλά και… την κυβέρνηση Μητσοτάκη για το υλικό που προσέφερε ώστε να γραφτεί το βιβλίο!

Το βιβλίο πωλείται στα βιβλιοπωλεία ΙΑΝΟΣ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, Πολιτεία, Ευρυπίδης και σε επιλεγμένα σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.


(Visited 22 times, 1 visits today)

Read more:
366085-they_get_it
They get it…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close