Ζητείται Ελπίς: Η διπλή έκρηξη της φούσκας Μητσοτάκη

Permalink

Η τραγωδία στα Τέμπη συνέτριψε το πλαστό τεχνοκρατικό προφίλ του κ. Μητσοτάκη. Όταν έσπασε η επικοινωνιακή φούσκα, αποκαλύφθηκε η πραγματική εικόνα, της κλασικής Δεξιάς:
Αδιαφορία για τις δημόσιες συγκοινωνίες, αναισθησία για τις προειδοποιήσεις, σταθμάρχες με ρουσφέτι και ανεξήγητο δώρο πάνω από 600 εκατ. στην ιταλική εταιρεία. Το τελευταίο, μαζί με τις άλλες εγκληματικές παραλείψεις θα πρέπει να ερευνήσει ο εισαγγελέας.

Η μόνη γραμμή άμυνας στα παραπάνω είναι ο συμψηφισμός. Αρκεί μια ματιά στα φιλοκυβερνητικά πρωτοσέλιδα του Σαββατοκύριακου. «Ήξεραν όλοι εδώ και χρόνια για τον ΟΣΕ» «Καθυστερήσεις σε 779 από 1162 δημόσια έργα», «Ελλάς το μεγαλείο σου».

Η Αριστερά δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα του «είμαστε όλοι ένοχοι». Κάθε στροφή της συζήτησης στα περασμένα χρόνια, ευνοεί το κυβερνητικό αφήγημα. Ο Χρήστος Σπίρτζης ήταν πειστικός και με ντοκουμέντα, στην εμφάνισή του. Αλλά αυτοί που δεν θέλουν να τον πιστέψουν, δεν πείστηκαν.

Διαβάστε επίσης: Σφοδρή αντιπαράθεση Σπίρτζη – Οικονόμου με φόντο τις ευθύνες για την τραγωδία των Τεμπών 

Κάθε κυβέρνηση κρίνεται για τα δικά της πεπραγμένα, όχι των προηγούμενων. Το 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε ότι θα ακυρώσει τα μνημόνια. Δεν το κατάφερε και αργότερα το πλήρωσε. O κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι θα εκσυγχρονίσει τη χώρα και θα την αναβαθμίσει ευρωπαϊκά και απέτυχε παταγωδώς: από το πανευρωπαϊκό ρεκόρ των νεκρών της πανδημίας και την τιμή της βενζίνης, μέχρι το ντροπιαστικό σκάνδαλο των υποκλοπών και το έγκλημα στα Τέμπη.

Aν το δυστύχημα είχε συμβεί τον πρώτο μήνα, το πρώτο εξάμηνο άντε και τον πρώτο χρόνο από την ανάληψη της διακυβέρνησης, θα είχε κάποια δικαιολογία. Τελεία και Παύλα.

Αλλά ο κ. Μητσοτάκης αποδείχθηκε λίγος και στη διαχείριση της τραγωδίας. Ο πρωθυπουργός έχει μάθει να λειτουργεί σε προστατευμένο περιβάλλον: άπειρα διαγγέλματα- μονόλογοι, λιγοστές συνεντεύξεις με φιλικά προσκείμενους δημοσιογράφους, αποφυγή ακόμη και του παραδοσιακού  τηλεοπτικού debate.

Σε συνθήκες αμφισβήτησης κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο. Αποδιοπομπαίος τράγος ο σταθμάρχης, μισή συγγνώμη με συμψηφισμό και παραπομπή μέχρι και στην εποχή Σημίτη, κωμικοτραγικές προσπάθειες επίδειξης συναισθηματικής νοημοσύνης, στον τόπο του δυστυχήματος («χαμηλά το κεφάλι») και στο υπουργικό Συμβούλιο. Επιδόματα, διορισμοί και συντάξεις στις οικογένειες των θυμάτων, λες και μια θέση στο δημόσιο- το οποίο ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει τα πάντα να υποβαθμίσει- θα γιατρέψει τις πληγές.

Διαβάστε επίσης: Αγγελάκας για Τέμπη: Συγνώμη πατέρα, αν ήξερα ότι θα πάρεις αποζημίωση και έξτρα σύνταξη, θα ανέβαινα κι εγώ στο τρένο

Χωρίς ιδεολογία, με μόνη πυξίδα την επικοινωνία και τις δημοσκοπήσεις, τις περίμενε για να αποφασίσει για την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών. Και όταν οι ερευνητές των εταιρειών έσπαγαν τα μούτρα τους,  γιατί οι πολίτες όχι μόνο αρνούντο να απαντήσουν αλλά τηλεφωνούσαν στα γραφεία των εταιρειών που τους τηλεφώνησαν, απαιτώντας να μην τους ξανατηλεφωνήσουν ποτέ, οργανώθηκε «η μεθόδευσις με τη δημοσκόπηση της Marc για να μην δημιουργηθεί κλίμα ηττοπάθειας», γράφει στο πρωτοσέλιδο της η Εστία της Κυριακής.

Η διπλή έκρηξη της φούσκας Μητσοτάκη, ανοίγει τον δρόμο για τη συγκρότηση μιας προοδευτικής κυβέρνησης. Η τραγωδία στα Τέμπη αλλά και η γενικότερη ζημιά που προκάλεσε η διακυβέρνηση της ΝΔ, από τη διάλυση του ΕΣΥ και των εργασιακών σχέσεων μέχρι τα σοβαρά πλήγματα στο Κράτος Δικαίου και την εικόνα της χώρας στην Ευρώπη, δίνουν σε αυτή την κυβέρνηση χαρακτήρα κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης.

Διαβάστε επίσης: Ο μύθος του μεγάλου ηγέτη Μητσοτάκη

Οι πολίτες έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορούν να κυβερνηθούν άλλο έτσι και επομένως δεν θα αρκεστούν με μια υπόσχεση εναλλαγής στην  κυβέρνηση. Χρειάζεται συγκεκριμένο πρόγραμμα ενάντια στη φτωχοποίηση του πληθυσμού, με σοβαρές προτάσεις για ριζικές αλλαγές στη υγεία και την εκπαίδευση, τη λειτουργία της Δικαιοσύνης και τη διαφθορά, τη Δημοκρατία και τα δημόσια ΜΜΕ , τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα, την ασφάλεια και τον σεβασμό των πολιτών.

Δεν αρκεί η καταδίκη της κυβέρνησης και η αρνητική ψήφος. Πρέπει οι πολίτες να πιστέψουν σε ένα άλλο μοντέλο υγειούς και πράσινης ανάπτυξης, με περισσότερη δημοκρατία και δικαιότερη κατανομή του εθνικού πλούτου. Οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν τις συζητήσεις για ένα κοινό κυβερνητικό πρόγραμμα. Που θα δώσει θέση στο όνειρο. Γιατί όπως έγραφε ο αείμνηστος Αντώνης Σαμαράκης στο μυθιστόρημα του, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα «Ζητείται ελπίς».

Διαβάστε επίσης: Βαλκανοποίηση της χώρας και προοδευτική κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης

Άρθρο Στ. Κούλογλου στο TVXS


(Visited 39 times, 1 visits today)

Read more:
357549-nosokoma
Η αλήθεια για την Ουκρανία: Fake βίντεο, προπαγάνδα και πόλεμος

Το 1990, μια κουβετιανή νοσοκόμα έδωσε, όταν τής επέτρεπαν οι λυγμοί της, μια σπαρακτική κατάθεση στο αμερικανικό Κογκρέσο: περιέγραψε ότι...

Close