Ο ένας θα παρακολουθεί, ο άλλος θα συλλαμβάνει, ο τρίτος θα κόβει σε κομμάτια

Permalink

Καθώς συζητείται ακόμη η κοινή υποψηφιότητα Ελλάδας-Αιγύπτου- Σαουδικής Αραβίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2030, αναρωτιέμαι τι γυρεύει μια χώρα της ΕΕ με το βασίλειο των βασανιστηρίων, δηλαδή την Αίγυπτο, και το οπισθοδρομικό, θεοκρατικό βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.

Προφανώς θα κυκλοφορήσει άφθονο πετροδολλάριο και σε αυτά τα θέματα ο κ. Μητσοτάκης έχει, αντίθετα με τα ανθρώπινα δικαιώματα, μεγάλη ευαισθησία.

Για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο στρατιωτικό καθεστώς της Αιγύπτου, η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστείας για το 2021 σημειώνει:

«Τα δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι καταστέλλονται σοβαρά. Οι αρχές στοχοποίησαν υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολιτικούς της αντιπολίτευσης και άλλους ακτιβιστές με παράνομες προσαγωγές, ανακρίσεις, εξωδικαστικά μέτρα επιτήρησης, ποινικές έρευνες, άδικες διώξεις και ένταξη σε «κατάλογο τρομοκρατών».

Χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφοι, φοιτητές, πολιτικοί της αντιπολίτευσης, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και ειρηνικοί διαδηλωτές, παρέμειναν αυθαίρετα κρατούμενοι. Δεκάδες καταδικάστηκαν μετά από κατάφωρα άδικες δίκες ή δικάστηκαν από δικαστήρια έκτακτης ανάγκης,  με κατηγορίες που αφορούσαν την ειρηνική άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Οι βίαιες εξαφανίσεις και τα βασανιστήρια συνεχίστηκαν αμείωτα. Οι συνθήκες κράτησης παρέμειναν σκληρές και απάνθρωπες και οι κρατούμενοι στερούνταν επαρκούς υγειονομικής περίθαλψης, γεγονός που οδήγησε ή συνέβαλε σε τουλάχιστον 56 θανάτους υπό κράτηση. Εκδόθηκαν θανατικές καταδίκες μετά από κατάφωρα άδικες δίκες και εκτελέσεις, μεταξύ άλλων για αδικήματα που αφορούσαν ναρκωτικά.

Οι αρχές απέτυχαν να διερευνήσουν ή να τιμωρήσουν επαρκώς τη σεξουαλική και έμφυλη βία και θέσπισαν νομοθεσία που υπονόμευε περαιτέρω τα δικαιώματα και την αυτονομία των γυναικών. Άτομα ΛΟΑΤΚΙ συνελήφθησαν, διώχθηκαν και καταδικάστηκαν σε μεγάλες ποινές φυλάκισης με βάση τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου τους. Οι αρχές κατέστειλαν τις εργατικές απεργίες, τα ανεξάρτητα συνδικάτα και τους εργαζόμενους που εξέφραζαν παράπονα ή κριτική».

Για την ίδια χρονιά(2021),  η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστείας συνοψίζει την κατάσταση στη Σαουδική Αραβία:

«Η καταστολή των δικαιωμάτων της ελευθερίας της έκφρασης, του συνεταιρίζεσθαι και του συνέρχεσθαι συνεχίστηκε. Το Ειδικό Ποινικό Δικαστήριο επέβαλε βαριές ποινές φυλάκισης σε άτομα για τη δράση τους στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την έκφραση διαφορετικών απόψεων. Μεταξύ αυτών που κρατήθηκαν αυθαίρετα, διώχθηκαν ή καταδικάστηκαν, ήταν υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επικριτές της κυβέρνησης και άλλοι πολιτικοί ακτιβιστές.

Γυναίκες υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποβλήθηκαν σε ταξιδιωτικές απαγορεύσεις μετά την υπό όρους αποφυλάκισή τους. Τα δικαστήρια κατέφυγαν εκτενώς στη θανατική ποινή και άνθρωποι εκτελέστηκαν για ένα ευρύ φάσμα εγκλημάτων. Οι μετανάστες εργαζόμενοι συνέχισαν να είναι ευάλωτοι στην κακοποίηση και την εκμετάλλευση και δεκάδες χιλιάδες κρατήθηκαν αυθαίρετα και στη συνέχεια απελάθηκαν. Οι σωφρονιστικές αρχές παραβίασαν το δικαίωμα στην υγεία υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλων ατόμων που φυλακίστηκαν μετά από κατάφωρα άδικες δίκες».

Μπορεί πάντως, ως εμπνευστής του επιτελικού κράτους, ο κ. Μητσοτάκης να προωθήσει έναν καταμερισμό εργασίας. Ο πρώτος θα παρακολουθεί, ο δεύτερος θα συλλαμβάνει και θα βασανίζει απάνθρωπα και ο τρίτος θα τους κόβει σε κομμάτια, όπως έκανε με τον αντικαθεστωτικό δημοσιογράφο Τζαμάλ Κασόγκι.

ΥΓ. Τα σκίτσα έγιναν με το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης huggingface, το οποίο τραφοδοτείται με κείμενο, το οποίο αποδίδει σε σκίτσο. Ενα ακόμη του κ. Μητσοτάκη.

 

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο TVXS

 

 


(Visited 1 times, 1 visits today)

Read more:
352943-meth
ΜΕΘ…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close