Κυριάκο πες αλεύρι, το FBI σε γυρεύει

Permalink

Στη συνέντευξη Μητσοτάκη-Θεοδωράκη, είχε  προφανώς συμφωνηθεί να μην υπάρξουν ερωτήσεις για τις υποκλοπές. Αυτό είναι πολύ κακό για τη δημοσιογραφία, αλλά πολύ καλό για τον Μητσοτάκη. Γιατί διαφορετικά, θα έπρεπε αναπόφευκτα να ερωτηθεί για την νέα υπόθεση-βόμβα που είχε σκάσει την προηγούμενη μέρα: ότι την Άρτεμις Σίφορντ, την Ελληνοαμερικανίδα πρώην μάνατζερ του Facebooκ, παρακολουθούσε και η ΕΥΠ και το Predator.

«Η ταυτόχρονη παρακολούθηση του τηλεφώνου του στόχου από την εθνική υπηρεσία πληροφοριών και ο τρόπος με τον οποίο μολύνθηκε δείχνουν ότι η ΕΥΠ και όποιος εμφύτευσε το κατασκοπευτικό λογισμικό, γνωστό ως Predator, συνεργάζονταν χέρι-χέρι», έγραψαν οι New York Times, που αποκάλυψαν τη διπλή παρακολούθηση.

Πρόκειται για το ίδιο modus operandi, την επιχειρησιακή μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε εναντίον και άλλων θυμάτων, όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Θανάσης Κουκάκης, την οποία συντόνιζε το Μέγαρο Μαξίμου. Όπως και με άλλα θύματα, οι πληροφορίες που έπαιρναν οι υποκλοπείς από την παρακολούθηση μέσω ΕΥΠ,  χρησίμευσαν για την παγίδευση με το Predator.

Διαβάστε: New York Times: ΕΥΠ και Predator παρακολουθούσαν την Άρτεμις Σίφορντ

«Στην περίπτωση της κας Σίφορντ», έγραψαν οι New York Times, «φαίνεται ότι οι πληροφορίες που αντλήθηκαν από την υποκλοπή (της ΕΥΠ)  βοήθησαν το τέχνασμα που χρησιμοποιήθηκε για την εμφύτευση του κακόβουλου λογισμικού, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που καθορίστηκε από την εγκληματολογική ανάλυση και υποβλήθηκε στον Έλληνα εισαγγελέα».

Την κυρία Σίφορντ, παρακολουθούσε από το καλοκαίρι του 2021 η ΕΥΠ.  Λίγο μετά, τον Σεπτέμβριο του 2021, έκλεισε ραντεβού για την αναμνηστική δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού μέσω της επίσημης ελληνικής πλατφόρμας. Το θύμα, αρχικά έλαβε αυτοματοποιημένο sms με τα στοιχεία του ραντεβού της στις 17 Σεπτεμβρίου.

Πέντε ώρες αργότερα, στις 05:31 π.μ, έλαβε ένα άλλο SMS που της ζητούσε να επιβεβαιώσει το ραντεβού, κάνοντας «κλικ» σε έναν σύνδεσμο. Αυτός ήταν ο μολυσμένος σύνδεσμος με τον οποίο εισχώρησε το Predator στο τηλέφωνό της. Άρα ο δημόσιος ψηφιακός μηχανισμός των εμβολίων χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση για να παγιδεύσει τον στόχο της!

Την παρακολούθηση της Α. Σίφορντ από το Predator είχε αποκαλύψει το Documento ήδη από τον Νοέμβριο, γεγονός που μεταξύ των άλλων επιβεβαιώνει ότι οι λίστες της εφημερίδας ήταν ακριβείς.

Διαβάστε: Αυτά είναι τα νέα πρόσωπα στη λίστα παρακολουθήσεων

Η αποκάλυψη είχε τότε προκαλέσει εύλογα ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα της παρακολούθησης. Δεν επρόκειτο ούτε για τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Φλώρο, ούτε για τον κ. Χατζηδάκη ή την κυρία Μπακογιάννη.

Στο ρεπορτάζ της, η αμερικανική εφημερίδα αποκάλυψε ότι την κυρία Σίφορντ παρακολουθούσε και η ΕΥΠ, η οποία ανανέωσε μάλιστα 6 φορές τη -δίμηνης διάρκειας- εντολή. Δηλαδή την παρακολουθούσε επί ένα ολόκληρο χρόνο!

Το ερώτημα είναι γιατί η κυρία Σίφορντ αποτέλεσε προνομιακό στόχο των μητσοτακικών κοριών.
Η μία υπόθεση εργασίας είναι ότι, επειδή χειριζόταν θέματα ασφάλειας στο facebook, επρόκειτο για προσπάθεια υποκλοπής δεδομένων των χρηστών του κοινωνικού δικτύου, κάτι που αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Η «ροζ» εκδοχή είναι, επειδή στο Μέγαρο Μαξίμου η ΕΥΠ και το Predator συχνά «ιδιωτικοποιήθηκαν», χρησιμοποιήθηκαν δηλαδή και  για προσωπικούς λόγους, κάποιος από τους επιτελείς ενδιαφερόταν προσωπικά για την Ελληνοαμερικανίδα. Το ίδιο είχε συμβεί και με Ελληνίδα τηλεπαρουσιάστρια, που κατά τα άλλα δεν υπήρχε ο παραμικρός λόγος να παρακολουθείται.

Διαβάστε: Ραγκούσης: Τα αναπάντητα ερωτήματα για την παρακολούθηση της Σίφορντ

«Η αποκάλυψη αυτή είναι η πρώτη γνωστή περίπτωση Αμερικανού πολίτη που στοχοποιείται σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την προηγμένη τεχνολογία κατασκοπείας», σχολίαζαν οι New York Times, «η χρήση της οποίας αποτελεί αντικείμενο διευρυνόμενου σκανδάλου στην Ελλάδα. Αποδεικνύει ότι η παράνομη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού εξαπλώνεται πέρα από τη χρήση του από αυταρχικές κυβερνήσεις εναντίον αντιπολιτευόμενων και δημοσιογράφων και έχει αρχίσει να εισχωρεί στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες, παγιδεύοντας ακόμη και μία ξένη υπήκοο που εργάζεται για μια μεγάλη παγκόσμια εταιρεία».

Δηλαδή η ποιοτική διαφορά στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι δεν πρόκειται για κανένα ντόπιο ιθαγενή, του οποίου την υπόθεση θα μπορούσε να μπουρδουκλώσει ο «ψόφιος κοριός» Μητσοτάκης με τη βοήθεια των φιλικών ΜΜΕ. Αλλά για Αμερικανίδα υπήκοο που χειριζόταν μάλιστα θέματα ασφάλειας στο facebook. Συνήθως αυτές τις περιπτώσεις, τις αναλαμβάνει το FBI.

Το σκίτσο του άρθρου έγινε με το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης huggingface, το οποίο τραφοδοτείται με κείμενο και το αποδίδει σε εικόνα.

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο TVXS


(Visited 11 times, 1 visits today)

Read more:
Μαρτυρίες επιζώντων της ναζιστικής θηριωδίας στο Ευρωκοινοβούλιο

Στο περιθώριο της προβολής του ντοκιμαντέρ «Νεοναζί: Το Ολοκαύτωμα της Μνήμης» την Τετάρτη στην έδρα του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ο...

Close