Η αμερικανική κυβέρνηση απαγόρευσε στους δημόσιους υπαλλήλους να διατηρούν στα τηλέφωνα τους το Tik Tok. Ακολούθησαν οι συνηθισμένοι βαστάζοι της αυτοκρατορίας: Μεγάλη Βρετανία, Καναδάς, Νέα Ζηλανδία και φυσικά η ευρωπαϊκή Κομισιόν.
Ανώτερος αξιωματούχος της τελευταίας, δήλωσε στο POLITICO ότι όλο το προσωπικό, το οποίο αριθμεί περίπου 32.000 άτομα, έλαβε εντολή να αφαιρέσει το Tik Tok από τις υπηρεσιακές συσκευές του και ότι πρέπει επίσης να αφαιρέσουν την εφαρμογή από τις προσωπικές του συσκευές, εάν έχουν εγκατεστημένες εφαρμογές που σχετίζονται με την εργασία τους. Εναλλακτικά, οι υπάλληλοι μπορούν να διαγράψουν τις εφαρμογές που σχετίζονται με την εργασία από τα προσωπικά τους τηλέφωνα, εάν επιμένουν να διατηρούν το TikTok.
- Διαβάστε επίσης: Γαλλία: Απαγόρευση του TikTok στα κινητά των δημοσίων υπαλλήλων
Την προηγούμενη εβδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που ελέγχει την εφαρμογή, κλήθηκε σε ειδική ακρόαση – ανάκριση στο αμερικανικό Κογκρέσο. Οι βουλευτές και των δύο κομμάτων τον διέκοπταν συχνά και του ζητούσαν να απαντήσει με ένα ναι ή ένα όχι. Το ακραία πολωμένο αμερικανικό πολιτικό σύστημα, στο οποίο η μία πλευρά κατηγορεί την άλλη ότι έκλεψε τις εκλογές, βρήκε επιτέλους ένα σημείο συμφωνίας: την μεγάλη απειλή που αντιπροσωπεύει μια εφαρμογή με νεανικά βίντεο!
Ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει ότι η εφαρμογή, που δημιουργήθηκε στην Κίνα, μπορεί να αποτελέσει δούρειο ίππο για να υποκλέψουν οι κινεζικές μυστικές υπηρεσίες τα προσωπικά δεδομένα των Δυτικών χρηστών. Το ίδιο επιχείρημα παπαγάλισε και η Κομισιόν. Αλλά το αξιόπιστο εργαστήριο Citizens Lab, που έχει ειδικευθεί στις υποκλοπές, διέγνωσε ότι η κινεζική εφαρμογή δεν έχει περισσότερα «παράθυρα» από τις ανάλογες εφαρμογές στα σόσιαλ μίντια, όπως το twitter.
Ετσι η πιο «σοβαρή» αλλά και χωρίς προηγούμενο κατηγορία, είναι ότι το TikTok αποτελεί μέρος ενός συνολικού κινεζικού πολιτιστικού πολέμου κατά της Δύσης: σπέρνοντας παραπληροφόρηση και διαδίδοντας αποβλακωτικό περιεχόμενο στα νεαρά δυτικά μυαλά, προκαλώντας διχασμό και απάθεια! Δεν είναι δηλαδή σαν την αμερικανική τηλεόραση, τις διάφορες σαπουνόπερες και τα ριάλιτυ σόου, που μετατρέπουν τους απαθείς νέους σε ενεργούς πολίτες και τον κάθε νέο σε Σκοτ Φιτζέρλαντ, έτοιμο για Νόμπελ Λογοτεχνίας..
- Διαβάστε επίσης: Ο επικεφαλής του TikTok στην Επιτροπή της αμερικανικής Βουλής, την ώρα που χώρες απαγορεύουν την εφαρμογή
Το TikTok χρησιμοποιείται από το 67% των εφήβων των ΗΠΑ, έχει περίπου 300 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Στις τελευταίες, ήταν η εφαρμογή με τις περισσότερες λήψεις (downloads) το 2022.
Στη συνεδρίαση του Κογκρέσου , το TikTok δέχθηκε επικρίσεις ότι είναι πολύ εθιστικό και ότι ο αλγόριθμός του μπορεί να βομβαρδίσει τους εφήβους με βίντεο που τους βάζουν σε επικίνδυνες ή και θανατηφόρες καταστάσεις. «Το TikTok θα μπορούσε να σχεδιαστεί για να ελαχιστοποιήσει τη ζημιά στα παιδιά, αλλά αποφασίστηκε να εθιστεί επιθετικά το παιδί στο όνομα του κέρδους», δήλωσε, σε μια σπάνια «σοσιαλιστική» στιγμή, η Κάθι Κάστορ, μία από τους 50 βουλευτές που πήραν το λόγο προς υπεράσπιση του αμερικανικού Έθνους από την πολιτιστική αποχαύνωση.
Στην πραγματικότητα, ο Λευκός Οίκος δεν ζητά από την ByteDance, την κινεζική εταιρεία που ελέγχει το TikTok, να βελτιώσει την ασφάλεια της εφαρμογής αλλά να την πουλήσει. Η ByteDance έχει συσταθεί στα Νησιά Κέιμαν, γεγονός που, όπως υποστηρίζει η εταιρεία, την προστατεύει από τις κινεζικές μυστικές υπηρεσίες και τις πιέσεις του ΚΚ Κίνας. Ανήκει κατά 20 τοις εκατό στους ιδρυτές της και τους Κινέζους επενδυτές, κατά 60% σε παγκόσμιους επενδυτές και κατά 20% στους εργαζόμενους.
- Διαβάστε επίσης: Κατασκοπεία: Τι συμβαίνει με το TikTok;
Η πραγματική αιτία της όλης φασαρίας, είναι ο εντεινόμενος εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Ο Ρόμπερτ Ρέιχ, πρώην υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης Κλίντον τόλμησε να πει την αλήθεια σε ένα άρθρο του στο προσωπικό του ιστολόγιο:
«Οι βουλευτές και από τα δύο κόμματα προσπάθησαν να συνδέσουν τον διευθύνοντα σύμβουλο της TikTok προσωπικά με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Παρά τη δέσμευσή του να διαφυλάξει τα δεδομένα των Αμερικανών χρηστών και να θωρακίσει το TikTok από την ξένη χειραγώγηση, οι νομοθέτες υποστήριξαν επανειλημμένα ότι το TikTok είναι εργαλείο της κομμουνιστικής κυβέρνησης της Κίνας ‘’για να σας κατασκοπεύει, να χειραγωγεί αυτό που βλέπετε και να το εκμεταλλεύεται για τις μελλοντικές γενιές».
«Εξομολόγηση: Έχω αναρτήσει σύντομα βίντεο στο TikTok. Χειρότερα, χόρεψα σε βίντεο στο TikTok», έγραψε ειρωνικά ο κ. Ρέιχ, προσθέτοντας στο άρθρο του, που είχε τίτλο «Να κάνουμε τη διάκριση μεταξύ της κινεζικής πρόκλησης και του κινεζικού εχθρού»:
«Δεν θέλω να υποτιμήσω την πρόκληση που αντιπροσωπεύει η Κίνα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει σήμερα η Αμερική δεν προέρχεται από την Κίνα. Είναι η διολίσθησή μας προς τον πρωτογενή φασισμό. Δεν πρέπει να δαιμονοποιήσουμε την Κίνα τόσο πολύ ώστε να δημιουργήσουμε μια παράνοια που διαστρεβλώνει περαιτέρω τις προτεραιότητές μας, τροφοδοτεί τον αμερικανικό επαρχιωτισμό και την ξενοφοβία και ενθαρρύνει τον αυταρχισμό στο εσωτερικό..
..Στη δεκαετία του 1980, όταν η Σοβιετική Ένωση άρχισε να καταρρέει, η Αμερική βρήκε το επόμενο αντίπαλό της στην Ιαπωνία. Πραγματοποιήθηκαν ακροάσεις σχετικά με την ιαπωνική «απειλή». Μέλη του Κογκρέσου πρότειναν ένα τσουνάμι νομοθεσίας για να κρατήσουν την αμερικανική τεχνολογία μακριά από τα χέρια των Ιαπώνων. Ο τεχνο-εθνικισμός έγινε η μόδα.
Αλλά δεν υπήρχε συνωμοσία. Η Αμερική απέτυχε να αναγνωρίσει ότι η Ιαπωνία είχε επενδύσει πολλά στην εκπαίδευση, την έρευνα και τις υποδομές της – γεγονός που της επέτρεψε να παράγει προϊόντα που οι Αμερικανοί καταναλωτές ήθελαν να αγοράσουν..
..Δεν είδαμε ότι το δικό μας χρηματοπιστωτικό σύστημα είχε αρχίσει να μοιάζει με καζίνο, απαιτώντας άμεσα κέρδη αντί για μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Παραβλέψαμε το γεγονός ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα άφηνε σχεδόν το 80% των νέων μας ανίκανο να κατανοήσει ένα ειδησεογραφικό περιοδικό και απροετοίμαστο για εργασία. Δεν παρατηρήσαμε ότι η υποδομή μας με τις ανασφαλείς γέφυρες και τους λακκούβες στους δρόμους μείωνε την παραγωγικότητά μας..
Το ερώτημα για την Αμερική -που είναι ολοένα και πιο ποικιλόμορφη αλλά πιο βαθιά διχασμένη από ό,τι εδώ και πολλές γενιές- είναι αν είναι δυνατόν να ξαναβρούμε την ταυτότητά μας και τις αμοιβαίες ευθύνες μας, χωρίς να δημιουργήσουμε έναν ακόμη εχθρό..
..Υπάρχει διαφορά μεταξύ του να βλέπουμε την Κίνα ως πρόκληση για την αμερικανική τεχνολογική και οικονομική κυριαρχία, αφενός, και ως δυνητική απειλή για την ύπαρξη της Αμερικής αφ ετέρου. Το πρώτο είναι σωστό και μπορεί να είναι ευεργετικό, αν προκαλέσει περαιτέρω επενδύσεις στην αμερικανική εκπαίδευση, τη βασική έρευνα και τις υποδομές – από τις οποίες εξαρτάται το μελλοντικό βιοτικό μας επίπεδο. Η δεύτερη οδηγεί σε στρατηγικές μηδενικού αθροίσματος και πιθανές πολεμικές συγκρούσεις».
Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο TVXS