Tο Κατάρ αγοράζει το «Ναυάγιο»: Οι κάτοικοι της Ζακύνθου ζητούν την στήριξη της ΕΕ

Permalink

Εδώ και μια δεκαετία οι κάτοικοι της Ζακύνθου βρίσκονται μπρος στο αδιέξοδο των δεσμευμένων περιουσιών τους, που «παράνομα», όπως χαρακτηρίζουν οι ίδιοι, πουλήθηκαν σε εταιρείες του Κατάρ. Πλέον, περίπου 1.000 κάτοικοι του νησιού ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση την στήριξη και την προστασία των νόμιμων ιδιοκτητών της επίμαχης περιοχής, «από επικίνδυνες οργανώσεις, οι οποίες σχετίζονται με ξέπλυμα μαύρου χρήματος, το οποίο χρησιμοποιούν ως μέσο διείσδυσης στη Μεσόγειο».

Η υπόθεση ξεκινά το 2009 όταν σύμπλεγμα 17 εταιρειών της κυβέρνησης του Κατάρ, που κατηγορείται ότι συνδέεται με ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αρχίζει να αγοράζει σημαντικά ακίνητα και νησίδες στο Ιόνιο. Το 2014 ιδιώτης μεταβίβασε, χρησιμοποιώντας έγγραφο της ενετικής περιόδου, στην εταιρία Pimana δασική παραθαλάσσια έκταση 14.500 στρεμμάτων, συμπεριλαμβανομένης της διάσημης παραλίας «Ναυάγιο».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, στις αρχές του έτους, είχε καταθέσει σχετική ερώτηση στην Κομισιόν, όπου τόνιζε ότι «η Pimana το 2020 μετέφερε την έδρα στις Παρθένες Νήσους ενώ ελέγχεται από συγγενή του εμίρη του Κατάρ, κατηγορούμενου για χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων. Στο Δ.Σ. μετέχουν επιχειρηματίες που φέρονται να διατηρούν δεσμούς με την κυβέρνηση, η οποία με σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων διευκολύνει την «επένδυση» κατά παρέκκλιση κάθε εθνικής ή ενωσιακής νομοθεσίας».

Είχε ζητήσει από την Κομισιόν να διευκρινίσει πώς θα αντιμετωπίσει την κατάλυση του κράτους δικαίου από κυβέρνηση κράτους-μέλους, προκειμένου να διευκολυνθεί η «επένδυση» σε ένα δημόσιο ακίνητο, που μεταβιβάστηκε παράνομα, ενώ οι υπαίτιοι της μεταβίβασης κατηγορούνται με σοβαρά αδικήματα. Επίσης, ζητούσε διευκρίνιση σχετικά με το πως θα αντιμετωπίσει την εντεινόμενη διείσδυση του Κατάρ στην Ε.Ε., ειδικά μετά την αποκάλυψη ύπαρξης δικτύων διαφθοράς και επιρροής πολιτικών αποφάσεων.

Στις αρχές Μαρτίου οι κάτοικοι τεσσάρων κοινοτήτων της Ζακύνθου, έστειλαν επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την οποία κοινοποίησαν στον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σε όλους τους Αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών Παρατάξεων, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, τον Επικεφαλής της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Χρήστο Ράμμο, και τον επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, Χαράλαμπο Βουρλιώτη.

Στην επιστολή τους ζητούν την αρωγή των ευρωπαϊκών θεσμών στον αγώνα τους για την διόρθωση αυτής της αδικίας, τονίζοντας ότι δεν προτίθενται να σταματήσουν αν δεν δικαιωθούν.

Ο Στ. Κούλογλου, σήμερα, καθώς η ερώτηση του έχει μείνει εκπρόθεσμα αναπάντητη, επανήλθε στο θέμα με επιστολή του προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα.

Στην επιστολή του ο ευρωβουλευτής ζητά την παρέμβαση των δυο Προέδρων καθώς «οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητούν από τους θεσμούς ξεκάθαρες απαντήσεις και ανάληψη δράσης στην ΕΕ όπου το διεφθαρμένο καθεστώς παραβιάζει τη νομιμότητα καθώς και έλεγχο στα κράτη-μέλη, όπως η Ελλάδα, όταν εντοπίζεται ότι διευκολύνουν και επιβραβεύουν αυτού του είδους της πρακτικές ενάντια στη νομοθεσία και στο δημόσιο συμφέρον. Για τους λόγους αυτούς, ζητούμε την παρέμβασή σας για το μεγάλο ζήτημα που έχει ανακύψει ενόψει των απαντήσεων που ζητούν οι πολίτες για το θέμα».

Ολόκληρη η επιστολή του Στ. Κούλογλου:

Αξιότιμη κα Πρόεδρε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,
Αξιότιμη κα Πρόεδρε του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Στις 09-01-2023 κατέθεσα Ερώτηση προς την Κομισιόν για την παράνομη ιδιωτικοποίηση εκτάσεων της νήσου Ζακύνθου στην Ελλάδα, ανάμεσά τους και η διάσημη παραλία «Ναυάγιο», από σύμπλεγμα 17 εταιρειών της κυβέρνησης του Κατάρ, που κατηγορείται ότι συνδέεται με ξέπλυμα μαύρου χρήματος και αγοράζει σημαντικά ακίνητα και νησίδες. Η προθεσμία για την απάντηση παρήλθε άπρακτη εδώ και ένα μήνα. Η αγοραπωλησία 14.500 στρεμμάτων δασικής παραθαλάσσιας έκτασης βασίζεται σε αμφισβητούμενο έγγραφο της ενετικής περιόδου ενώ πλήθος δικαστικών αποφάσεων έχουν αποδείξει ότι η έκταση ανήκει στο Δημόσιο, ΝΠΔΔ και πολίτες της Ζακύνθου, την ώρα που 7  υπαίτιοι κατηγορούνται για σοβαρά κακουργήματα από τη Δικαιοσύνη.

Παρότι η προηγούμενη κυβέρνηση στην Ελλάδα διέκοψε τα σχέδια του Κατάρ και υποστήριξε τις διεκδικήσεις του δημοσίου στην επίμαχη έκταση, η νυν κυβέρνηση της χώρας υποστηρίζει τα συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα για αρκετά χρόνια. Η εταιρία Pimana, που εμπλέκεται, ελέγχεται από συγγενή του Εμίρη του Κατάρ, ο οποίος κατηγορείται για χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων ενώ στο Δ.Σ. μετέχουν επιχειρηματίες που φέρονται να διατηρούν στενούς δεσμούς με την κυβέρνηση, η οποία από την πλευρά κατηγορείται ότι τους διευκολύνει κατά παρέκκλιση της εθνικής και της ενωσιακής νομοθεσίας.

Οι κάτοικοι της Ζακύνθου με επιστολές τους προς την ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών επιχειρούν να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν τους θεσμούς και την κοινή γνώμη για όσα συμβαίνουν. Τρεις και πλέον μήνες μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου διαφθοράς Qatar-Gate για τη διαφθορά αξιωματούχων και το ισχυρό πλήγμα στην αξιοπιστία των ευρωπαϊκών θεσμών, αυτοί δίνουν την εντύπωση ότι παραμένουν απαθείς μπροστά στη διείσδυση του καθεστώτος του Κατάρ με αθέμιτες πρακτικές και κεφάλαια αμφισβητούμενης προέλευσης στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητούν από τους θεσμούς ξεκάθαρες απαντήσεις και ανάληψη δράσης στην ΕΕ, όπου το διεφθαρμένο καθεστώς του Κατάρ παραβιάζει τη νομιμότητα καθώς και έλεγχο στα κράτη-μέλη, όπως η Ελλάδα, όταν εντοπίζεται ότι διευκολύνουν και επιβραβεύουν αυτού του είδους της πρακτικές ενάντια στη νομοθεσία και στο δημόσιο συμφέρον. Για τους λόγους αυτούς, ζητούμε την παρέμβασή σας για το μεγάλο ζήτημα που έχει ανακύψει ενόψει των απαντήσεων που ζητούν οι πολίτες για το θέμα.


(Visited 7 times, 1 visits today)

Read more:
toyloupaki-big-1
Ακρόαση σοκ Τουλουπάκη στο Ευρωκοινοβούλιο: Φιμώνεται η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα

Σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ακρόαση της Διακομματικής Επιτροπής Κατά της Διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατέθεσε η Ελένη Τουλουπάκη. Η πρώην...

Close