Η διαρροή των αμερικανικών εγγράφων αλλάζει την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία;

Permalink

Οι ΗΠΑ έχουν διεισδύσει βαθιά μέσα στις ρωσικές υπηρεσίες, προειδοποιούν για επικείμενες επιθέσεις την Ουκρανία, της οποίας την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία επίσης παρακολουθούσαν, όπως και άλλους συμμάχους από την Ν.Κορέα μέχρι επαφές στην Τουρκία! Η διαρροή των αμερικανικών εγγράφων σίγουρα θα επηρεάσει τον ρωσικό σχεδιασμό, την αναμενόμενη εαρινή εκστρατεία του ουκρανικού στρατού και μπορεί να αλλάξει την πορεία του πολέμου.

Τα έγγραφα, με πληροφορίες από τις υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών της Ρωσίας, περιέχουν καθημερινές προειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τις στρατιωτικές επιθέσεις της Μόσχας, ακόμη και τους συγκεκριμένους στόχους των επιθέσεων. Οι πληροφορίες αυτές επέτρεψαν στις Ηνωμένες Πολιτείες να διαβιβάσουν στην Ουκρανία κρίσιμες πληροφορίες για το πώς να αμυνθεί.

Το υλικό διέρρευσε, από τα τέλη Φεβρουαρίου και τις αρχές Μαρτίου σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η αυθεντικότητα του δεν αμφισβητείται από τους θορυβημένους Αμερικανούς αξιωματούχους. Ένα τμήμα των εγγράφων προέρχεται από την καθημερινή ενημέρωση της C.I.A. και αυτό το τμήμα αποκαλύπτει όχι μόνο ποιον κατασκοπεύει η C.I.A. αλλά και κάποιες λεπτομέρειες για το πώς. Μια έκθεση καταδεικνύει ότι η C.I.A. υποκλέπτει επικοινωνίες για να κατασκοπεύει συζητήσεις στο εσωτερικό του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.

Διαβάστε: Έρευνα από το Πεντάγωνο για διαρροές εμπιστευτικών εγγράφων για την Ουκρανία

Οι αναφορές των μυστικών υπηρεσιών δείχνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κατασκοπεύουν επίσης τους κορυφαίους στρατιωτικούς και πολιτικούς ηγέτες της Ουκρανίας. Οι ουκρανικές αρχές κάνουν λόγο για «ρωσικό δάχτυλο» Σε δήλωσή του στο Telegram, ο Mykhailo Podolyak, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, δήλωσε ότι οι διαρροές είχαν σκοπό να σπείρουν τη δυσπιστία μεταξύ των εταίρων της Ουκρανίας.

Στον κατάλογο των συμμάχων των ΗΠΑ που οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν περιλαμβάνονται το Ισραήλ και η Νότιος Κορέα, η βοήθεια της οποίας είναι απαραίτητη για τον εφοδιασμό της Ουκρανίας με όπλα. Υπάρχουν πληροφορίες και για μυστικές επαφές στην Τουρκία της ρωσικής παραστρατιωτικής ομάδας Wagner με «τουρκικές επαφές» τον Φεβρουάριο, σε αναζήτηση όπλων και εξοπλισμού .

Η εξάντληση των δύο αντιπάλων και η πορεία του πολέμου

Τα έγγραφα απεικονίζουν έναν ταλαιπωρημένο ρωσικό στρατό και έναν στρατιωτικό μηχανισμό που είναι βαθιά εκτεθειμένος. Παρουσιάζουν ανάλογη εικόνα και για τον ουκρανικό στρατό με κρίσιμες ελλείψεις σε πυρομαχικά αεράμυνας και τη δύσκολη θέση που έχει βρεθεί στην πόλη Μπαχμούτ.

Διαβάστε: Νέα διαρροή διαβαθμισμένων κυβερνητικών εγγράφων στο διαδίκτυο

Ένα έγγραφο αναφέρει ότι οι Ρώσοι έχουν υποστεί 189.500 έως 223.000 απώλειες και ότι μέχρι τον Φεβρουάριο, η Ουκρανία είχε υποστεί 124.500 έως 131.000 απώλειες. Η συλλογή πληροφοριών είναι  δύσκολη και μερικές φορές λανθασμένη, αλλά ο σωρός των εγγράφων προσφέρει ίσως την πληρέστερη εικόνα μέχρι στιγμής για την κατάσταση των αντιπάλων στο πεδίο του μεγαλύτερου χερσαίου πολέμου στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες.

«Η διαρροή έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει πραγματική ζημιά στην πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας», σχολιάζουν οι New York Times,  «εκθέτοντας ποιες ρωσικές υπηρεσίες γνωρίζουν περισσότερο οι Ηνωμένες Πολιτείες, δίνοντας στη Μόσχα μια πιθανή ευκαιρία να αποκόψει τις πηγές πληροφοριών.

Σημερινοί και πρώην αξιωματούχοι λένε ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε την έκταση της ζημιάς, αλλά αν η Ρωσία είναι σε θέση να καθορίσει πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες συλλέγουν τις πληροφορίες τους και κόψει αυτή τη ροή, αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία».

 

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr


(Visited 4 times, 1 visits today)

Read more:
nuriye-gülmen-semih-özakça-1-750x375
Επιστολή 23 ευρωβουλευτών προς την Άγκυρα για τους δύο εκπαιδευτικούς απεργούς πείνας

Ο Δ. Παπαδημούλης, ο Στ. Κούλογλου και άλλοι 21 ευρωβουλευτές από 6 διαφορετικές πολιτικές ομάδες ζητούν την άμεση αποφυλάκιση των...

Close