Αλλάζοντας τα φώτα του Guardian. Ή γιατί το 97% θεωρεί τους Ελληνες δημοσιογράφους διεφθαρμένους

Permalink

Στον χθεσινό Guardian, δημοσιεύθηκε ένα άρθρο επικριτικό για την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης στο προσφυγικό. Είχε τίτλο «Tories hail Greek migration policies as an example. Instead, they should serve as a warning» (« Οι Συντηρητικοί χρησιμοποιούν την ελληνική μεταναστευτική πολιτική ως παράδειγμα. Αντίθετα, θα πρέπει να χρησιμεύει ως προειδοποίηση».

Οι δύο δημοσιογράφοι (Κάτι Φάλον, Γιώργος Χρηστίδης) που το υπογράφουν έχουν δημοσιεύσει δεκάδες ρεπορτάζ, αποκαλυπτικά για τις παράνομες και βίαιες πρακτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο προσφυγικό. Η Κάτι Φάλον έχει γράψει πολλές φορές για τη Μόρια και τους άδικους πνιγμούς στο Αιγαίο, ενώ έχει παρουσιάσει στον Guardian τον διασώστη Ιάσωνα Αποστολόπουλο ως «ήρωα». Ο Γιώργος Χρηστίδης είναι ανταποκριτής του Spiegel και όταν ο Πρετεντέρης ακούει το όνομα του, παθαίνει κάτι σαν νευρικό κλονισμό.

Οι συνυπρογράφοντες δημοσιογράφοι γράφουν με αφορμή την κατάθεση ενός  νομοσχέδιου για το προσφυγικό στη βρετανική Βουλή.  Ξεκινούν με την είδηση ότι η βρετανική δεξιά θέλει να ακολουθήσει την ελληνική πολιτική, την οποία στη συνέχεια αποδομούν ανελέητα.

Αλλά το φιλοκυβερνητικό site Iefimerida δεν κολλάει σε τέτοιες λεπτομέρειες.  Πήρε το άρθρο και του άλλαξε τίτλο: « Guardian: Πρότυπο το ελληνικό μοντέλο στο μεταναστευτικό για τους Τόρις -Αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, μείωση ροών». Δεν του άλλαξε μόνο τον τίτλο αλλά και .. τα φώτα, παρουσιάζοντας τη βρετανική εφημερίδα να υποστηρίζει την ελληνική πολιτική, με την παρακάτω εισαγωγή:

«Για την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού στην Ελλάδα, μιλά σε σημερινό της άρθρο η βρετανική εφημερίδα Guardian.Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, η ‘’αυστηρή αλλά δίκαιη’΄ μεταναστευτική πολιτική που υιοθέτησε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, και ειδικότερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, κατάφερε να αντιμετωπίσει αυτό που σήμερα καλούνται να διαχειριστούν ορισμένες χώρες της Ευρώπης» !

Η εισαγωγή είναι  τελείως φανταστική: δεν υπάρχει πουθενά αναφορά για αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, σε κανένα σημείο του άρθρου δεν γίνεται αναφορά στον  κ. Μηταράκη (εκτός από μια φωτογραφία του) και πουθενά δεν αναφέρεται ότι κατάφερε εκεί που άλλοι καλούνται τώρα να διαχειριστούν κλπ.

Διαβάστε: Το i-πούλιτζερ, η κοινωνία -πράγματι- ώρα μηδέν και τα βραβεία Βατόμουρα

Το iefimerida δεν αναφέρει ούτε λέξη για την κριτική της ελληνικής μεταναστευτικής πολιτικής, που αποτελεί  το θέμα του άρθρου. Και φυσικά δεν δημοσιεύει το λινκ του, ούτε  τα ονόματα των Κάτι Φάλον και Γιώργου Χρηστίδη, προφανώς γιατί όσοι γνωρίζουν τη δουλειά τους θα καταλάβαιναν την απάτη. Ακολουθούν αποσπάσματα από όσα οι δύο δημοσιογράφοι γράφουν στην πραγματικότητα:

«Και στις δύο χώρες (Ελλάδα και Βρετανία-ΣΣ) υπάρχει μια επίφαση ανθρωπισμού που δικαιολογεί τις σκληρές πολιτικές. Το (βρετανικό) υπουργείο Εσωτερικών και η ελληνική κυβέρνηση δηλώνουν ότι οι πολιτικές τους αποσκοπούν στην προστασία των ζωών που κινδυνεύουν από τις διελεύσεις με σαθρές βάρκες.

Αλλά ενώ τα ταξίδια αυτά είναι αναμφισβήτητα επικίνδυνα και συχνά αποδεικνύονται θανατηφόρα, το «σταμάτημα των σκαφών» δεν σημαίνει απαραίτητα ότι σώζονται ζωές. Στην Ελλάδα, 326 αιτούντες άσυλο καταγράφηκαν ως νεκροί ή αγνοούμενοι από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) το 2022, μια χρονιά με λιγότερες από 20.000 αφίξεις. Ο θάνατος και η εξαφάνιση ήταν 20 φορές πιο πιθανό να συμβεί το 2022 σε σύγκριση με την κορύφωση των προσφυγικών αφίξεων το 2015.

Οι «επαναπροωθήσεις», μια άλλη αποτρεπτική πρακτική στα ελληνικά σύνορα, η οποία είναι καλά τεκμηριωμένη αλλά διαψεύδεται σταθερά από τις αρχές της Αθήνας, εξετάστηκε σοβαρά και εξακολουθεί να έχει υποστηρικτές στη Βουλή των Κοινοτήτων. Έχουμε ερευνήσει και αναφερθεί σε αποδεδειγμένες περιπτώσεις αστυνομικών που στέλνουν με συνοπτικές διαδικασίες και παράνομα, αιτούντες άσυλο πίσω στην Τουρκία, τεκμηριώνοντας πώς η ελληνική ακτοφυλακή αφήνει συστηματικά ανθρώπους στη θάλασσα σε σχεδίες χωρίς μηχανή.

Η αντιμετώπιση της κερδοφόρας επιχείρησης λαθρεμπορίας τίθεται στην κορυφή της ατζέντας του Υπουργείου Εσωτερικών στο νέο νομοσχέδιο, αλλά η ελληνική εμπειρία είναι και πάλι αποκαλυπτική. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η αυξημένη αποτροπή συνήθως κάνει τους ανθρώπους πιο απελπισμένους – και ενισχύει τα περιθώρια κέρδους των λαθρεμπόρων.

Υπάρχει μια αυξανόμενη τάση των σκαφών που προσπαθούν να παρακάμψουν την Ελλάδα, παίρνοντας την πολύ πιο επικίνδυνη θαλάσσια διαδρομή προς την Ιταλία και δύο διαδοχικά ναυάγια στοίχισαν πρόσφατα τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους. Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που είδαμε, οι διακινητές χρεώνουν κάθε άτομο έως και 9.000 ευρώ (7.900 λίρες) για αυτές τις πιο επικίνδυνες διαδρομές με πλοία που δεν είναι αξιόπλοα και συχνά μεταφέρουν έως και 100 άτομα.

Τα στοιχεία από την Ελλάδα υποδηλώνουν περαιτέρω ότι οι σκληρές μεταναστευτικές πολιτικές δεν αποθαρρύνουν πραγματικά τους ανθρώπους – ένας άλλος δηλωμένος στόχος του βρετανικού νομοσχεδίου. Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, 250.000 διελεύσεις «αποτράπηκαν» στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία τα προηγούμενα χρόνια, παρόλο που οι επίδοξοι αιτούντες άσυλο γνωρίζουν ότι είναι πιθανό να τους αρνηθούν τα νόμιμα δικαιώματά τους, να υποστούν βία και τελικά να καταλήξουν πίσω στην Τουρκία.

Ούτε τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι η διαδικασία είναι οικονομικά αποδοτική – ορισμένες εκτιμήσεις για το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι ο λογαριασμός θα κοστίσει δισεκατομμύρια λίρες. Στην Ελλάδα, ο αριθμός των αιτούντων άσυλο έχει μειωθεί, αλλά το κόστος αποτροπής παραμένει υψηλό – εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από χρήματα των Ελλήνων και των φορολογουμένων της ΕΕ δαπανώνται για νέα σκάφη για το λιμενικό σώμα, πρόσληψη περισσότερων συνοριοφυλάκων, νέα στρατόπεδα ή επέκταση ενός τείχους στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία, ένα έργο που η ΕΕ αρνείται να χρηματοδοτήσει, χαρακτηρίζοντάς το «άσκοπο … βραχυπρόθεσμο μέτρο».

«Να σταματήσουμε τις βάρκες» είναι η de facto πολιτική στην Ελλάδα, αλλά το ελληνικό παράδειγμα που προβάλλεται από τους πολιτικούς στο Λονδίνο αποκαλύπτει τις νομικές, πρακτικές, οικονομικές και ηθικές παγίδες μιας πολιτικής που καθιστά την αποτροπή πρωταρχικό στόχο».

Σε μια πρόσφατη έρευνα της Public Issue  για το μέγεθος της διαφθοράς σε διάφορους επαγγελματικούς χώρους στην Ελλάδα, οι δημοσιογράφοι συναγωνίζονται τους πολιτικούς για την πρώτη  θέση, «προηγούμενοι » των επιχειρηματιών, των δικαστών, των αστυνομικών, των γιατρών. Το 94% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι «πάρα πολλοί » δημοσιογράφοι ή «αρκετοί» είναι διεφθαρμένοι ενώ για τους πολιτικούς το άθροισμα φτάνει στο 93%.
Kαι στην πρόσφατη έρευνα του eteron, τα ΜΜΕ είναι ο θεσμός που εμπιστεύονται λιγότερο οι Έλληνες.

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο TVXS

 

 


(Visited 4 times, 1 visits today)

Read more:
Το φάντασμα της Κοινωνιολογίας..
Το φάντασμα της Κοινωνιολογίας…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close