Ποιες υποκλοπές και ποια Pega; Ρωτήσατε τον Οργουελ;

Permalink

Περίμενα να ακούσω την είδηση στα δελτία ειδήσεων. Τζίφος: το θέμα ήταν ο Κάρολος και το παράλληλο νόμισμα του Τσακαλώτου, που είχε εφεύρει η ΝΔ ώστε η προεκλογική συζήτηση να ευτελίζεται σε μπούρδες.

Έψαξα τα site και τα πρωτοσέλιδα των φιλοκυβερνητικών εφημερίδων, εξαφανισμένη. Στην αρχή ξεφύλλισα τα χθεσινά Νέα κι ύστερα τα πήρα σελίδα-σελίδα προσεκτικά, μήπως κάνω λάθος.

Η είδηση ότι η Pega, η εξεταστική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τις υποκλοπές, είχε ψηφίσει- με συντριπτική πλειοψηφία- μια έκθεση καταστροφική για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν υπήρχε πουθενά. Ούτε σε δύο αράδες. Με την εξαίρεση της «Καθημερινής» (τίτλος: «H έκθεση της Pega για το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus ») η κυβέρνηση είχε καταφέρει να θάψει ένα πόρισμα που αφορούσε τη δημοκρατία στην Ελλάδα!

Πώς άραγε όλοι αυτοί οι κωμικοτραγικοί τύποι, του ακραίου κέντρου και των περιχώρων, που υποστηρίζουν Μητσοτάκη, αντιλαμβάνονται το «Μένουμε Ευρώπη»; Μέσα από τη λογοκρισία, την αυτολογοκρισία και την κατασκευή μιας πλαστής πραγματικότητας που θυμίζει δικτατορικά καθεστώτα, τον Στάλιν ή τον Οργουελ;

O τελευταίος ίσως θα κοκκίνιζε βλέποντας το διάσημο έργο του, το 1984, να μοιάζει ξεπερασμένο στην Ελλάδα του 2023, όπου επίσης έχει χαθεί το νόημα των λέξεων. Η κυβέρνηση έχει αποδεκατίσει το ΕΣΥ και κλείνει τα παιδιατρικά νοσοκομεία, στα δημόσια γίνεται το έλα να δεις παρά τις φιλότιμες προσπάθειες πολλών γιατρών, οι υγειονομικοί είναι εξαντλημένοι και παραιτούνται.

«Η ελευθερία είναι σκλαβιά. Ο πόλεμος είναι ειρήνη. Η άγνοια είναι δύναμη» περιγράφει ο Τζορτζ Οργουελ στο βιβλίο του το δυστοπικό καθεστώς . Τι εξήγγειλε τις προάλλες, ο κ. Μητσοτάκης αν επανεκλεγεί;  «θα κάνουμε επανάσταση στο ΕΣΥ»!

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: Θα φέρουμε επανάσταση στο ΕΣΥ

Δεν είναι μόνο ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες στους θανάτους από covid, αλλά συνεχίζει και μετά από αυτόν.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη ανακοίνωση της Eurostat, της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, η  Ελλάδα ήταν πρώτη στην ΕΕ τον Φεβρουάριο στην υπερβάλλουσα θνησιμότητα (επιπλέον θάνατοι σε σχέση με το αναμενόμενο) με αύξηση 12,3%, ενώ η Ε.Ε. έχει επιστρέψει σε επίπεδα προ πανδημίας, με μείωση κατά 2,3%.

Η Ελλάδα είχε δηλαδή υπερδεκαπλάσια θνητότητα από τη μέση ευρωπαϊκή, αρνητικό ρεκόρ που αποδίδεται στις ελλείψεις προσωπικού στο σύστημα Υγείας. Τι είπε ο κ. Μητσοτάκης εξαγγέλλοντας την «επανάσταση» του; «Στην τρέχουσα κυβερνητική θητεία έχουμε ρίξει θεμέλια, κάπου έχουμε χτίσει ορόφους κάπου πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα…Θα έχουμε μεγάλη στοχοπροσήλωση την δεύτερη 4ετία στην καταπολέμηση των παθογενειών».

Το 2022 οι Ελληνες εργαζόμενοι, εξ αιτίας του υψηλού εγχώριου πληθωρισμού, που επίσης χτύπησε διεθνή ρεκόρ, είχαν την τέταρτη μεγαλύτερη μείωση στους πραγματικούς τους μισθούς μεταξύ των 38 χωρών-μελών του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης). « Σας είχαμε πει ότι θα φέρουμε επενδύσεις και φέραμε επενδύσεις. Σας είχαμε πει ότι θα στηρίξουμε το διαθέσιμο εισόδημα και το κάναμε σε πολύ δύσκολες συνθήκες», είπε ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στο Περιστέρι.

Εάν ο κατώτατος μισθός συνυπολογιστεί με βάση την αγοραστική δύναμη, η Ελλάδα βρίσκεται τέταρτη από το τέλος μεταξύ των 27 κρατών-μελών, μόνο πάνω  από τη Βουλγαρία, τη Λετονία και τη Σλοβακία. Το κόστος στέγασης ενός ακινήτου έως 50τμ-55τμ, αγγίζει το 60%-70% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος στη χώρα μας, όταν σύμφωνα με τη Eurostat δεν πρέπει να ξεπεπερνά το 30%.

Διαβάστε επίσης: Επιστολή Αλέκου Παπαδόπουλου σε Μητσοτάκη, Τσίπρα, Ανδρουλάκη: Να σταματήσει το success story

Δεν ξέρει κανείς από που να το πιάσει. «Η συνεχής και συγχρονισμένη προβολή μιας ρόδινης εικόνας για την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών δεν υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον» έγραψε ο πρώην υπουργός κ. Παπαδόπουλος. Το κείμενο του απευθύνεται στους ηγέτες των τριών μεγαλύτερων κομμάτων αλλά η ωραιοποίηση αφορά τον Μητσοτάκη, όπως και η προειδοποίηση:

«Θα είναι άραγε αυτές οι εκλογές ευκαιρία να τεθούν προς συζήτηση τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας ή θα επαναληφθούν τα ίδια σφάλματα που μας οδήγησαν στη πρόσφατη χρεοκοπία; ».

Στα θέματα των ελευθεριών και του κράτους δικαίου, η χώρα μοιάζει όλο και πιο πολύ με την Ουγγαρία. Το εργαστάσιο υποκλοπών στο Μαξίμου δεν έχει ταίρι του, όχι στην Ευρώπη αλλά σε όλο τον κόσμο. Οι αρμόδιες Επιτροπές καταδικάζουν την Ελλάδα και η εισηγήτρια της Pega για τις υποκλοπές, που δεν είναι καμιά αριστερή αλλά έχει μελετήσει την υπόθεση, έχει βγει από τα ρούχα της.

Διαβάστε επίσης: Σόφι ιν’τ Βελντ: Καταπέλτης εναντίον Μητσοτάκη – «Υπάρχει λόγος που η ΕΥΠ μπήκε υπό τον πρωθυπουργό»

Kι ενώ η χώρα κατρακυλάει σε όλους τους διεθνείς δείκτες, από την ελευθερία του τύπου ως τη διαφθορά, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Μ. Βαρβιτσιώτης, γράφει στα χθεσινά «Νέα», (που λησμόνησαν να βάλουν τη σημαντική είδηση για τις υποκλοπές):

«Η Ελλάδα αυτά τα τέσσερα χρόνια, μέσα σε ένα περιβάλλον πολλαπλών και διαρκών κρίσεων, πέτυχε να καταστεί ο συνδιαμορφωτής των ευρωπαϊκών εξελίξεων..Και αυτό αποτελεί μια σπουδαία πολιτική και εθνική παρακαταθήκη. Η Ελλάδα αποτίναξε από πάνω της τον ρόλο του επαίτη και αποτέλεσε μέρος των λύσεων. Ηταν στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών αποφάσεων».

«Είμαστε υπερήφανοι ως Ελληνες, είμαστε υπερήφανοι ως Ευρωπαίοι», περιγράφει ο κ. Βαρβιτσιώτης  μια χώρα, όπου οι μισοί νέοι θέλουν να δραπετεύσουν στο εξωτερικό γιατί εδώ δεν έχουν μέλλον.

 Άρθρο Στ. Κούλογλου στο TVXS

 


(Visited 3 times, 1 visits today)

Read more:
Δυσωδία...
Δυσωδία…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close