Ευρωκοινοβούλιο: Υπερψηφίστηκε η γνωμοδότηση για την προστασία των δημοσιογράφων από τις SLAPP

Permalink

Με συντριπτική πλειοψηφία υπερψηφίστηκε η νομοθετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Πολιτισμού (CULT) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο πλαίσιο της κατάρτισης της ευρωπαϊκής οδηγίας για την προστασία των δημοσιογράφων και άλλων μελών της κοινωνίας των πολιτών από τις καταχρηστικές αγωγές (SLAPP), που στόχο έχουν να φιμώσουν το θύμα, μέσω της οικονομικής του εξόντωσης.

Όπως εξήγησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, και εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την γνωμοδότηση στην οδηγία antiSLAPP, η επιτροπή βελτίωσε την οδηγία εισάγοντας τέσσερις ακόμη παραμέτρους προστασίας:

Πρώτον, διασφάλισε την προστασία από καταχρηστικές αγωγές και σε περιβάλλον διαδικτύου.

Δεύτερον, διεύρυνε το φάσμα των προστατευόμενων κατηγοριών, καλύπτοντας πέραν των δημοσιογράφων, ανάμεσα σε άλλους και τις ΜΚΟ, τους επιστήμονες, τους ερευνητές, τους καλλιτέχνες.

Τρίτον, η οδηγία πλέον θα καλύπτει και τις ήδη ανοιχτές υποθέσεις SLAPPs, που βρίσκονται στη δικαιοσύνη.

Τέταρτον, διευρύνεται η διασυνοριακή ισχύς της.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους και τις πολιτικές ομάδες για την συνεργασία τους. Πιστεύω ότι πετύχαμε το μεγαλύτερο δυνατό επίπεδο συμβιβασμών και το αποτέλεσμα αντανακλά τη συναίνεση μεταξύ μας. Εξάλλου, όλες οι πολιτικές ομάδες στόχευαν στη βελτίωση της Οδηγίας», δήλωσε ο Στέλιος Κούλογλου.

Δείτε σε βίντεο την παρέμβασή του: https://youtu.be/EEM-iElh44k


(Visited 10 times, 1 visits today)

Read more:
29481713944_4a7a1a467b_z
Στ. Κούλογλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να μείνουμε στην πρώτη ταχύτητα της ΕΕ

Η αξιολόγηση πιστεύω ότι θα κλείσει εγκαίρως και δεν θα υπάρξει κοινοβουλευτικό πρόβλημα  για την ψήφιση των αναγκαίων μέτρων, γιατί κανένας...

Close