Κούλογλου: Στο Ευρωκοινοβούλιο η πρωτοβουλία για ένα Διεθνές Δικαστήριο κατά της Διαφθοράς

Permalink

Περισσότεροι από 300 νυν και πρώην αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, νυν και πρώην βουλευτές και αξιωματούχοι, νομπελίστες, εξέχοντα μέλη της κοινωνίας των πολιτών, των Γραμμάτων, των Τεχνών, και του επιχειρείν, από όλο τον κόσμο, συνυπογράφουν πρωτοβουλία για την ίδρυση ενός Διεθνούς Δικαστηρίου Καταπολέμησης της Διαφθοράς.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, που συνυπογράφει και ο ίδιος την πρωτοβουλία αυτή, οργάνωσε συνάντηση του επικεφαλής της πρωτοβουλίας του Αμερικανού δικαστή Mark Wolf με τα μέλη της Διακομματικής Επιτροπής κατά της Διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της οποίας είναι μέλος του Προεδρείου.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση της Διακομματικής Επιτροπής από τα μέλη της διεθνούς πρωτοβουλίας για την πρόοδο των προσπαθειών τους.

Στη συνάντηση συμμετείχε πλήθος ευρωβουλευτών μελών της Διακομματικής Επιτροπής και ο Augusto Lopez-Claros, επικεφαλής του Διεθνούς Φόρουμ Διακυβέρνησης, η Serena Ibrahim, ιδρυτής της Νεολαίας κατά της Διαφθοράς στο Λίβανο, η Cynthia Gabriel, ιδρυτής του Κέντρου Καταπολέμησης της Διαφθοράς στη Μαλαισία, ο δικαστής Mark Wolf, ο δικαστής Richard Goldstone, πρώην μέλος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ν. Αφρικής, και η Maja Groff δικηγόρος με έδρα τη Χάγη.

Η συνάντηση ήταν επακόλουθο στενής συνεργασίας του Στ. Κούλογλου με τον δικαστή Mark Wolf το περασμένο διάστημα, με σκοπό την περαιτέρω εξέλιξη της πρωτοβουλίας και την ανάληψη δράσεων για τη διεύρυνση της υποστήριξης της και τη συνεργασία με την Διακομματική Επιτροπή κατά της Διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι, μεταξύ άλλων, την πρωτοβουλία για την ίδρυση ενός Διεθνούς Δικαστηρίου Καταπολέμησης της Διαφθοράς συνυπογράφουν οι Gordon Brown, πρώην πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Kim Campbell, πρώην πρωθυπουργός του Καναδά, Aníbal Cavaco Silva, πρώην Πρόεδρος και πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Vicente Fox, πρώην Πρόεδρος του Μεξικού, Yves Leterme, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, Ricardo Lagos, πρώην Πρόεδρος της Χιλής, Juan Manuel Santos, πρώην Πρόεδρος της Κολομβίας, Herta Müller (Νόμπελ Λογοτεχνίας), Richard J. Roberts (Νόμπελ Ιατρικής), Yuan T. Lee (Νόμπελ Χημείας), Gerardus “t Hooft (Νόμπελ Φυσικής), Peter C. Doherty (Νόμπελ Ιατρικής), Aaron Ciechanover (Νόμπελ Χημείας), Antoine Kesia-Mbe Mindua, Δικαστής και αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Laode M. Syarif, πρώην Επίτροπος Εξάλειψης της Διαφθοράς της Ινδονησίας, Matthew Caruana Galizia, συνιδρυτής του Daphne Caruana Galizia Foundation, γιος της δολοφονημένης Μαλτέζος δημοσιογράφου, Andrew Caruana Galizia, συνιδρυτής του Daphne Caruana Galizia Foundation, γιος της δολοφονημένης Μαλτέζας δημοσιογράφου.

Η πρόταση για την Ίδρυση του International Anti-Corruption Court επιδιώκει να καλύψει το κενό λογοδοσίας που παρατηρείται σε διάφορα καθεστώτα που χαρακτηρίζονται από «κλεπτοκρατία» και ασθενές νομικό πλαίσιο. Στόχος είναι η αντιμετώπιση της διαφθοράς μεγάλης κλίμακας, η οποία αποτελεί εμπόδιο στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων της σύγχρονης εποχής, όπως επίσης και η προώθηση της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Για την υλοποίησή του απαιτείται να αντιμετωπιστούν πρακτικά, πολιτικά και νομικά ζητήματα, ώστε να αποτελέσει ένα διεθνή φορέα κύρους, που θα συνεργάζεται με τις εθνικές κυβερνήσεις και θα υποστηρίζει τη λήψη μέτρων σε εθνικό επίπεδο για την ενίσχυση της διαφάνειας και την καταπολέμηση της διαφθοράς.


(Visited 3 times, 1 visits today)

Read more:
Screen Shot 2018-06-21 at 14.55.28
Κούλογλου για καταδίκη Ουγγαρίας: Κερδήθηκε μια μάχη αλλά όχι ο πόλεμος κατά της ακροδεξιάς

Στην σημερινή ψηφοφορία για την καταδίκη της Ουγγαρίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για σωρεία παραβιάσεων των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης,...

Close