Ο Ερντογάν ξανά πρόεδρος στην Τουρκία: δεν κερδίζει πάντα ο καλύτερος

Permalink

Στην παγκόσμια κατάταξη για τη σύγχρονη σκλαβιά, η Τουρκία καταλαμβάνει μια από τις πρώτες θέσεις. Ισως και αυτή η θλιβερή θέση -θα το δούμε στη συνέχεια- εξηγεί τη χθεσινή νίκη του Ερντογάν, που το 2028 θα κλείσει 25 χρόνια στην εξουσία. Τους μήνες πριν από τις εκλογές, ο απερχόμενος Τούρκος πρόεδρος έμοιαζε σε μειονεκτική θέση για μια σειρά από λόγους:

-τα γιατροσόφια του στην οικονομία είχαν οδηγήσει σε πληθωρισμό 45%(το φθινόπωρο είχε φτάσει στο 80%)
-μόλις την παραμονή του δεύτερου γύρου, η τουρκική λίρα έχασε κι άλλο 1% από την αξία της, φθάνοντας στην χαμηλότερη στην ιστορία ισοτιμία με το δολάριο.  Στη μαύρη αγορά ανταλλάσσεται χαμηλότερα και από αυτή τη χαμηλή επίσημη τιμή.
-η διαχείρηση της πανδημίας είχε οδηγήσει σε εκατόμβη θυμάτων (Η Ελλάδα βρέθηκε πάντως σε χειρότερη θέση)
-η πολιτική του στο συριακό πρόβλημα είχε συμβάλλει στο προσφυγικό ρεύμα(4 εκατ) που κατέκλυσε την Τουρκία.
-τα σκάνδαλα διαφθοράς στο κυβερνών κόμμα (AKP), αλλά και μέσα στην προεδρική οικογένεια, είχαν πολλαπλασιαστεί σε σχέση με τις προηγούμενες θητείες.

Διαβάστε: Μεγάλος νικητής του δευτέρου γύρου των εκλογών ο Ερντογάν – Παραμένει για ακόμη πέντε χρόνια στην προεδρία

-η ένταση των καταπιεστικών πρακτικών απέναντι σε πολιτικούς αντιπάλους και απλούς πολίτες επίσης πολλαπλασιάστηκε: σε 20 χιλιάδες πολίτες έχει ασκηθεί δίωξη «για υβριστικές φράσεις κατά του προέδρου». Την ίδια κατηγορία αντιμετώπισαν τα τελευταία χρόνια 200 δημοσιογράφοι.

-Τον Φεβρουάριο, οι σεισμοί με τα 45.000 θύματα, είχαν φέρει στην επιφάνεια τις πελατειακές σχέσεις του συστήματος Ερντογάν, ενώ η καθυστερημένη αντίδραση της κυβέρνησης είχε εξοργίσει τους πολίτες, ιδίως στις σεισμόπληκτες περιοχές.

Ορισμένες δημοσκοπήσεις της περιόδου των σεισμών, εμφάνιζαν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να υπολείπεται μέχρι και δέκα μονάδες του Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, του κοινού υποψηφίου έξη κομμάτων της αντιπολίτευσης. Πώς ο Τούρκος πρόεδρος γύρισε το παιχνίδι;

Διαβάστε: Κιλιτσντάρογλου: Σας ζητώ να συνεχίσουμε το δημοκρατικό αγώνα – Δεν θα δαμάσει την βούλησή μας ένας ολιγάρχης [Βίντεο]

Ας δούμε πρώτα τα όπλα του.

•    Η κυβέρνηση προχώρησε σε μεγάλες προεκλογικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.
•    Ο Ερντογάν ελέγχει τα ΜΜΕ (πολύ) περισσότερο και από τον Μητσοτάκη! Η γνωστή μας οργάνωση « Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» κατακεραύνωσε σε ανακοίνωση της τον Ερντογάν τονίζοντας ότι χρησιμοποίησε τα ΜΜΕ για να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών:

«Τον Απρίλιο του 2023, ο πρόεδρος έλαβε 60 φορές μεγαλύτερη κάλυψη στο δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι TRT Haber από τον αντίπαλό του. Ωστόσο, η μεροληψία των μέσων ενημέρωσης εκτείνεται πέρα από την υπερβολική κάλυψη στον Ερντογάν- περιλαμβάνει επίσης την ενεργή επίθεση στον αντίπαλό του,  χωρίς να του δίνεται η ευκαιρία να απαντήσει ».

Κατά την προεκλογική περίοδο οι κυβερνητικοί αρμόδιοι χειραγώγησαν πραγματικά τους αριθμούς, τη συναλλαγματική ισοτιμία, τις τραπεζικές καταθέσεις, με αποτέλεσμα να μην δοθούν στους ψηφοφόρους πραγματικές πληροφορίες για την κατάσταση της οικονομίας. Η κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρατηρητών του Συμβουλίου της Ευρώπης που παρακολούθησε τον πρώτο γύρο σημείωσε: « παρότι βασικά οι εκλογές ήταν ελεύθερες δεν ήταν δίκαιες.. Ο Ερντογάν καλύφθηκε συνολικά 32 ώρες τις τελευταίες μέρες, ενώ ο Κιλιντσάρογλου 32 λεπτά»!

Διαβάστε, δείτε Ερντογάν: Αντίο κύριε Κεμάλ [Βίντεο]

-Ο Ερντογάν δημαγώγησε γύρω από τη θρησκεία και την πατρίδα, εξαπολύοντας επιθέσεις (και με fake news-video) ιδιαίτερα εναντίον του υποψηφίου της αντιπολίτευσης, ότι δήθεν συνεργάζεται με τους Κούρδους τρομοκράτες.

Οι αιτίες για την ήττα της αντιπολίτευσης

-Ενώ στον πρώτο γύρο των εκλογών κράτησε αποστάσεις, στον δεύτερο υπερθεμάτισε στον εθνικισμό. Ο εξαιρετικός Ραγκίπ Ντουράν, συνεργάτης του Tvxs και -πριν ξεκινήσουν οι διώξεις εναντίον του- ανταποκριτής της Liberation στην Κωνσταντινούπολη, σχολίασε ενόψει του δεύτερου γύρου:

«Το μπλοκ της αντιπολίτευσης διεξάγει μια εκστρατεία για να αποδείξει ότι είναι πιο κρατικιστικό, πιο εθνικιστικό, πιο θρησκευτικό και μεγαλύτερος εχθρός των Κούρδων από το καθεστώς του Ερντογάν. Ο πολιτικός μιμητισμός της αντιπολίτευσης δεν έχει μέχρι στιγμής επιτύχει, καθώς οι ψηφοφόροι τείνουν να επιλέγουν το πρωτότυπο έναντι του αντιγράφου».

Ο Ερντογάν εκμεταλλεύθηκε το γεγονός ότι η αντιπολίτευση ήταν ετερόκλητη και δεν είχε σοβαρό πρόγραμμα διακυβέρνησης, πέρα από την αντίθεση της στον Τούρκο πρόεδρο και τις πρακτικές του. Αξιοποίησε επίσης την ανασφάλεια των πολιτών απέναντι στην οικονομική κρίση.

Διαβάστε: Πέντε θέματα που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τις τουρκικές εκλογές

Βοηθούντων έκτακτων επιδομάτων και ειδικών μέτρων, ο Τούρκος πρόεδρος κέρδισε με πολύ υψηλότερα συντριπτικά ποσοστά στις σεισμόπληκτες περιοχές (62.31% έναντι 30.74% του Κιλιτσντάρογλου στον πρώτο γύρο σε μια περιφέρεια) oι οποίες τον καταριόνταν τις πρώτες μέρες μετά τους σεισμούς.

Πέμπτη η Τουρκία στην Παγκόσμια Κατάταξη της Σύγχρονης Δουλείας( Σκλαβιάς)

Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε δυσχερή θέση και σε συνθήκες ανασφάλειας, προτιμούν συχνά τη (μίζερη) σιγουριά από πιθανές περιπέτειες. Στον Παγκόσμιο Δείκτη Σύγχρονης Δουλείας η Τουρκία ανέβηκε φέτος στην πέμπτη θέση παγκοσμίως, σύμφωνα με την Walk Free. Η διεθνής οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, προσδιορίζει τη «σύγχρονη δουλεία» ως έναν όρο που αναφέρεται σε καταστάσεις εκμετάλλευσης, τις οποίες ένα άτομο δεν μπορεί να αρνηθεί ή να εγκαταλείψει λόγω απειλών, βίας, εξαναγκασμού, εξαπάτησης ή/και κατάχρησης εξουσίας.

Η σύγχρονη δουλεία περιλαμβάνει την καταναγκαστική εργασία, τη δουλεία χρέους, τον αναγκαστικό γάμο, άλλες πρακτικές που μοιάζουν με δουλεία και σκλαβιά, την εμπορία ανθρώπων και την πώληση, εμπορία και εκμετάλλευση παιδιών. Στην προηγούμενη έκθεση της οργάνωσης το 2018, η Τουρκία βρισκόταν στην 48η θέση παγκοσμίως. Ωστόσο, φέτος μόνο η Βόρεια Κορέα, η Ερυθραία, η Μαυριτανία και η Σαουδική Αραβία πήραν χειρότερο βαθμό από την Τουρκία.

Ο Ερντογάν εξελέγη πανηγυρικά πρόεδρος, εκμεταλλευόμενος τον εθνικισμό και την πλήρη κυριαρχία του στα ΜΜΕ, τα λάθη και τις αδυναμίες της αντιπολίτευσης, καθώς και την ανασφάλεια των φτωχών. Κέρδισε, αλλά δεν σημαίνει ότι είναι ο καλύτερος, ούτε η εκλογή του ό,τι καλύτερο για τη χώρα του..

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο TVXS


(Visited 2 times, 1 visits today)

Read more:
imgres
Η TTIP, η CETA και οι εναλλακτικές – εκδήλωση της ευρωομάδας της Αριστέρας

Τα προβλήματα που δημιουργούν οι αμφιλεγόμενες διατλαντικές συμφωνίες εμπορίου με τις ΗΠΑ (TTIP) και τον Καναδά (CETA) και οι εναλλακτικές...

Close